15 Şubat 2022 04:55

HDP'li Ersoy mültecilerin çalışma koşullarını Meclis'e taşıdı: Şu ana kadar işyerlerinde yaşamını yitiren kaç mülteci var?

Güngören'de bir işyerinde çıkan yangında 5 mültecinin yaşamını yitirmesinin ardından HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren mültecileri Meclis gündemine taşıdı.

Oya Ersoy | Fotoğraf: HDP

Paylaş

 

Güngören'de tekstil malzemeleri üreten bir işyerinde çıkan yangında 5 mültecinin yaşamını yitirmesinin ardından HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren mültecileri sordu.

"KAYIT DIŞI, UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK ÇALIŞTIRILIYORLAR"

Türkiye'nin dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülkelerden biri olduğunun altını çizen  Ersoy, "Bugün ortaya çıkan tablo da ise istihdamda bir plan ve programa dahil edilmeyen bu insanlar kayıt dışı çalıştırılmakta, asgari ücretin çok altında işlerde ya da sosyal güvenlik hakları olmadan çalışmak zorunda kalmaktadırlar ”dedi.

Ersoy ”Başta inşaat ve hizmet sektörü olmak üzere, merdiven altı denilen atölyelerde, hazır giyim ve plastik atölyelerinde çalışan Suriyeli mültecilerin tamamına yakını sigortasız ve kaçak bir şekilde asgari ücretin de altında çalışmaktadır. Türkiye’nin çalışma yaşamını düzenleyen yasaların sağladığı yasal hakların neredeyse hiçbirini kullanamadan çalışmak zorunda kalmaktadırlar.  Bütün bunlara rağmen ücretlerini düzenli bir şekilde alamamakta, çalıştıkları yerlerde ayrımcılığa uğramakta, hatta bazen şiddete varan kötü muamelelerle karşılaşmaktadırlar” ifadesini kullandı.

Son olarak Ersoy Güngören’de çıkan yangında, yaşamını yitiren mültecileri anımsatan Ersoy "Yaşanan bu durum ülkede ki mültecilerin sosyal haklarının yanı sıra yaşam haklarının da güvence altına alınmadığının bir göstergesidir” diye konuştu.

Ersoy, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e şu soruları yöneltti:

  • Türkiye’de kayıt dışı, asgari ücretin altında, sosyal güvenlik hakları olmadan çalışan kaç mülteci vardır?
  • Güngören’de tekstil malzemeleri üreten imalathanenin ruhsatı var mıdır? Yaşamını yitiren işçilerin sigortaları işletme tarafından yapılmış mıdır?
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, mülteci çalıştıran işyerlerini denetlemekte midir? Kötü koşullarda mülteci işçi çalıştırdığı için kaç işletmeye ceza kesilmiş/kapatılmıştır?
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının,  Türkiye’nin çalışma yaşamını düzenleyen yasaların sağladığı yasal hakların neredeyse hiçbirini kullanamadan çalıştırılan mültecilerin çalışma yaşamlarının düzenlenmesi için herhangi bir çalışması var mıdır?
  • Şu ana kadar işyerlerinde yangın, patlama vs. gibi nedenler ile yaşamını yitiren kaç mülteci vardır? Bu işyerleri denetlenmiş midir?
  • Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’ye, Suriyeli mültecilere 2024 yılına kadar ev sahipliği yapması karşılığında ne kadar fon vermiştir? Bu fonlar nerelerde kullanılmıştır?
  • Uluslararası sözleşmelerde, mülteciler; din özgürlüğü, medeni haklardan yararlanma özgürlüğü, eğitim hakkı, çalışma hakkı, mesken edinme hakkı, sosyal sigorta hakkı, sosyal yardım hakkı gibi haklara sahiptir. Bugün bu haklar uygulanmakta mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciler Barış Pehlivan, Murat Ağırel ve Hülya Kılınç yeniden tutuklandı

SONRAKİ HABER

TÜKODER: Fiyatların artmasında tek başına KDV etken değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa