14 Şubat 2022 00:05

Milyarları yutan kara delik: Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattı

Ankara-Sivas yüksek hızlı tren hattı yıllardır bitirilemedi. Proje için uzmanlar risk uyarısı yaparken projeye bütçeden milyarlar akmaya devam ediyor. Projeyi yapan şirketler ise ‘tanıdık!’

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 31 Mart 2019 tarihindeki yerel seçimlerden önce, “Ramazan Bayramı’nda açılacak” dediği Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı projesi kördüğüm oldu. Temeli 2008 yılında atılan ve açılışı tam 12 kez ertelenen projenin açılış tarihi hâlâ net değil. Cumhurbaşkanlığı yatırım programında projenin tamamlanma yılı olarak 2024’e işaret edildi. Ve bu proje için 2022 yılı bütçesinden de 2 milyar TL ayrıldı, projenin toplam maliyeti 25 milyar TL’ye dayandı. Bu projenin yapımını Cin Major Bridge isimli şirket ile isimlerini Türkiye’deki “5’li çete” olarak anılan iktidar yanlısı Cengiz-Mapa-LİMAK-Kolin Ortak Girişimi tarafından gerçekleştiriliyor.

UZMANLAR UYARDI

Hattın, Erdoğan’ın işaret ettiği tarihte açılamamasının nedeninin, uzmanların, “Bu halde açılması kaza riskini getirir” uyarısı olduğu iddia edildi. Uzmanlar, trenin Kayaş-Balışeyh istasyonları arasını konvansiyonel hat (klasik tren hattı) üzerinden saatte 60 kilometre hızla gidebileceğini ve bunun da kaza riski oluşturacağını söyledi.

MALİYET 25 MİLYAR TL’YE DAYANDI

Açılışı sürekli ertelenen Ankara-Sivas YHT hattının tamamlanma tarihine yönelik soru işaretleri daha da arttı. Her açılış ertelemesinde maliyeti daha da artan projenin maliyetinin ulaştığı son nokta, 24 milyar 946 milyon TL oldu. 2021 yılında toplam 22 milyar 231 bin TL harcanan proje için 2022 yılı bütçesinden de 2 milyar TL ayrıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının 2022 yılı performans programında yer alan göstergelere göre, hızlı tren hat uzunluğu 2021 yılı için 2 bin 73 kilometre olarak öngörülse de gerçekleşme 1455 kilometre olarak hesaplandı. Cumhurbaşkanlığı yatırım programı ise projenin tamamlanmasının 2022 yılı içinde de mümkün olmayacağını ortaya koydu. Programda, 2008 yılında başlayan proje için tamamlanma yılı 2024 olarak kaydedildi.

SEÇİM VAADİ OLARAK KULLANILACAK MI?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, projenin maliyetinin yıllar itibarıyla giderek arttığına dikkati çekerek, “Yatırım programından öğreniyoruz ki maliyet 25 milyar TL’ye dayanmış” dedi. Projenin 14 yıl boyunca bitirilememesini eleştiren Emir, şunları söyledi:

“Seçim meydanlarından gür sesle projeyi vadedenlerin sorularımızı da aynı gür sesle cevaplamasını istiyoruz. Ankara ve Sivas’ın heyecanla beklediği proje neden 14 yıldır bitirilemedi? Sürekli artan maliyetin açıklaması nedir? Bu yıl da bitirilemeyeceğini tahmin ettiğimiz proje ilk seçim döneminde yine seçim vaadi olarak kullanılacak mıdır? Umarım uzmanların, ‘kaza riski’ uyarısı göz ardı edilip sırf oy için proje eksik halde hayata geçirilmez.”

AKP İÇİNDE KRİZE NEDEN OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yerel seçim mitingi için şubat ayında gittiği Sivas’ta halka hitap ederken “Ulaştırma Bakanı da burada. İşi takip etmez, bitirmezse eyvallah, güle güle” sözleriyle Bakan Cahit Turhan’a uyarıda bulunmuştu. Bundan yedi ay sonra Erdoğan yine Sivas’ta katıldığı bir programda Turhan’a seslenerek, “Senden aldığım sözü buraya aktardım ona göre. Tamam, işi sıkı tutacağız. Artık top benden çıktı. Herhalde verdiği sözü yerine getirmezse biz ipi farklı çekeriz, ona göre” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan’ın 29 Mart 2020 tarihinde görevden aldığı Turhan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk azledilen bakanı olmuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Foça Devlet Hastanesinde usulsüzlük iddiaları

SONRAKİ HABER

Şair ve yazar Salih Bolat, koronavirüs sebebiyle yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...