09 Şubat 2022 09:14

KAOS GL 2021 medya raporu: LGBTİ'ler medya için ‘özne’ değil, ‘sorun

KAOS GL Derneği, senelik medya izleme raporunu yayımladı. Rapora göre, 2021 yılında 2161 haber, söyleşi ve köşe yazısında LGBTİ’ler ayrımcı bir dille temsil edildi.

Fotoğraf: May17IDAHOT/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

KAOS GL Derneği, senelik medya izleme raporunu yayımladı. Rapora göre, 2021 yılında 2161 haber, söyleşi ve köşe yazısında LGBTİ’ler ayrımcı bir dille temsil edildi.

Kaos GL’nin 2021 medya izleme raporuna göre LGBTİ’ler medyada hayatları, iradeleri ve hakları olan özneler olarak temsil edilmek yerine; üzerine konuşulan bir “sorun” olarak yer alıyor.

Rapordan önce çıkan bazı başlıklar ise şöyle: 

  • Yazılı basında yayımlanan metinlerin yüzde 57’sinde LGBTİ’lerin temel hakları ihlal edildi, nefret söylemi ve/veya ayrımcı dil kullanıldı ya da metinler LGBTİ’lere ilişkin ön yargıları besledi.
  • 2021 yılında 2161 haber, söyleşi ve köşe yazısında LGBTİ+’lar ayrımcı bir dille temsil edildi.

"1148 METİNDE NEFRET SUÇU İŞLENDİ"

  • Bu, 2021’de yayımlanan bütün içeriklerin yüzde 54’ünü oluşturuyor. Bütün metinlerin yüzde 31’ine tekabül eden 1249 metinde nefret söylemi tespit edildi. 1148 metinde ise LGBTİ kişiler ya da dernek, kurum ve kuruluşlar hedef gösterilerek nefret suçu işlendi.
  • Herhangi bir hak ihlali içerip içermediğine bakılmaksızın LGBTİ’leri sayfalarına taşıyan ilk 10 gazete şöyleydi: Yeni Akit, Cumhuriyet, BirGün, Evrensel, Aydınlık, Hürriyet, Gazete Pencere, Milliyet, Milat, Yeni Şafak. İlk 10’da yer alan gazetelerden Yeni Akit, Aydınlık, Milat ve Yeni Şafak’ın ürettiği neredeyse tüm içeriklerde ayrımcılık veya nefret söylemi yer alırken; Cumhuriyet, BirGün, Evrensel ve Gazete Pencere hak haberciliğinde öne çıktı.

EVRENSEL TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ GÖZETTİ

Raporda Evrensel için şöyle denildi: “Evrensel’de 2021 yılında yayımlanan 110 haber, söyleşi ya da köşe yazısının tamamında LGBTİ+’ların temel hak ve özgürlükleri gözetildi. LGBTİ+ örgütlerinin çalışmaları, Onur Yürüyüşleri, kültür sanat alanında LGBTİ+’lar, LGBTİ+’ları hedef alan nefret suçları, Boğaziçi Üniversitesi protestoları ve İstanbul Sözleşmesi Evrensel’in gündemindeydi.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Çoğaldıkça korku azalıyor, mücadele eden kazanıyor!

SONRAKİ HABER

Devir direniş devridir.

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...