08 Şubat 2022 12:49
Son Güncellenme Tarihi: 08 Şubat 2022 18:36

Necip Hablemitoğlu suikastı şüphelisi Nuri Gökhan Bozkır tutuklandı

Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu suikastı soruşturması kapsamında, Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilen cinayet şüphelisi Nuri Gökhan Bozkır tutuklandı.

Nuri Gökhan Bozkır | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilen Necip Hablemitoğlu suikastı şüphelilerinden Nuri Gökhan Bozkır tutuklandı.

Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'ndeki işlemleri tamamlanan Bozkır, sağlık kontrolünün ardından Ankara Adliyesine getirildi.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısına ifade veren Nuri Gökhan Bozkır, tutuklama talebiyle nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.

Hakimlikçe sorgulanan Bozkır, "örgüt üyeliği" ve "tasarlayarak öldürme" suçlarından tutuklanarak cezaevine gönderildi.

NE OLMUŞTU?

Gülen cemaatinin devletteki yapılanmasına dair çalışmalarıyla tanınan ve hedef haline gelen tarihçi ve yazar Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002'de Ankara'daki evinin önünde düzenlenen silahlı saldırıda öldürülmüştü.

Fetullah Gülen ve Alman Vakıfları davalarının raporlarını hazırlayan Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu'nun öldürülmesiyle ilgili soruşturma, "FETÖ çatı iddianamesine" de girmişti. İddianamede, Hablemitoğlu suikastı soruşturmasının, cemaatçi polisler tarafından bilinçli olarak karartıldığı tespiti yapılmıştı. Hablemitoğlu'nun ölümünden önceki 6 ay boyunca izlendiği tespit edilmiş ve olay yerinde baz kayıtlarından, TSK'den ihraç edilen eski asker Nuri Gökhan Bozkır'ın şüpheli olduğu sonucuna varılmıştı.

Cinayet şüphelisi olarak aranan Nuri Gökhan Bozkır'ın Ukrayna'da olduğu belirlenmişti. Bozkır, Interpol'ün kırmızı bülten düzenlemesinin arından 10 Temmuz 2019'da Kiev'de gözaltına alınmıştı. Bozkır, 3 ay cezaevinde kaldıktan sonra Ukrayna mahkemesi tarafından elektronik kelepçeyle ev hapsine çıkarılmıştı. Ukrayna yasalarına göre ev hapsinin toplam süresi en fazla 6 ay olabileceği için Bozkır'ın, elektronik kelepçeyle ve Kiev dışına çıkış yasağı uygulanarak adli kontrole tabi tutulmasına hükmedilmişti.

Türkiye'nin iadesini istediği Nuri Gökhan Bozkır'ın Ukrayna'ya iltica talebi, 8 Aralık 2020'de nihai olarak reddedilmişti.

Ardından 16 Aralık'ta Ukrayna Başsavcılığı, Bozkır'ın Türkiye'ye iadesine karar vermiş ancak karar, Bozkır'ın avukatlarının temyize başvurması nedeniyle uygulanmamıştı.

2 Ağustos'taki temyiz duruşması ise Bozkır'ın hasta olduğu gerekçesiyle ertelenmişti. Bozkır'ın sonraki duruşmalara da gelmemesi üzerine mahkeme, 18 Ağustos'ta zorla getirme kararı vermişti. En son 14 Aralık'taki duruşma, Bozkır'ın gelmemesi nedeniyle 11 Ocak 2022'ye ertelenmişti.

Gelişmeler sonrası MİT, Nuri Gökhan Bozkır'ı 27 Ocak'ta Ukrayna'dan alıp Ankara'ya getirmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ekvador'dan Türkiye'ye gelecek olan konteynerde 43 kilo kokain ele geçirildi

SONRAKİ HABER

Vakıf Üniversitesi emekçileri, eşit özlük hakkı talep ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...