07 Şubat 2022 12:05

Doğanşehirliler: Biz bir dal kesemezken Eczacıbaşı ormanın içinde altın gümüş arıyor

Esan Eczacıbaşı şirketi, Doğanşehir’de 4 köyün ortasında, tamamen ormanlık alanda maden sondajlarına başladı. Doğanşehirliler sularının kirlenmesinden, tarım ve hayvancılığın etkilenmesinden endişeli.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR

Esan Eczacıbaşı şirketi, Malatya Doğanşehir’de dört köyün ortasında maden sondajlarına başladı. Köylüler, kuş uçuşu 1 kilometre uzaklıkta tamamı ormanlık bir alanda başlayan çalışmaların içme sularını, tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyeceği endişesi taşıyor.

Geçtiğimiz günlerde İzmir büromuzu ziyaret eden Doğanşehir Hudut köylüleri, yaşadıkları tedirginliği anlattı. Esan Eczacıbaşı şirketinin, maden arama çalışmaları için izin aldığını belirten köylüler, yörelerindeki dört köyün de maden aramasına karşı olduğunu belirtti.

SONDAJLAR KÖYLERİN TAM ORTASINDA

Karşı çıkışlarının ardından şirketin 46 olan sondaj kuyusu sayısını 5’e düşürdüğünü belirten Hudut Köyü Muhtarı Ali Ordu, “Şirket yetkilileri 'Biz gerekli izinleri aldık, Ormandan ve Valilikten izin belgemiz var, sizin karşı çıkmanız bir şeye yaramaz' diyorlar” dedi.

Valiliğe ve Doğanşehir Kaymakamlığına maden sondajlarını istemediklerine, zararlarına dair dilekçeler verdiklerini belirten Ordu, “Şirket bir hafta önce sondajlara başladı. Beş farklı yerde, her biri 200 metre derinliği olan sondajlar vuruluyor. Bu sondajlar bizim suyumuza mutlaka zarar verecektir. Biz koyunculukla ve kayısı yetiştiriciliğiyle geçinen köyleriz. Bu sondajlar ve sonrasında yapılacak bir madencilik, geçim kapılarımızı tamamen yok edecektir. Biz nereye göçeriz şu saatten sonra” diye konuştu.

"DEVLET BİZİ SADECE FATURALAR İÇİN HATIRLAR"

Maden alanlarının olduğu bölgenin tamamının orman arazisi olduğunu belirten Muhtar Ali Ordu, “Biz ormandan dal kesemezken şirkete maden araması için nasıl izin veriyorlar, anlamadık. Biraz karşı çıksak, kafamızı uzatsak jandarma hemen tepemizde bitiyor. Devletin bize hiçbir faydası yok! Zaten devlet bizi sadece elektrik ve su faturalarını tahsil etmeye geldikleri zaman hatırlar. Onun dışında eşitlik, adalet, hukuk dediğimiz için bizi pek sevmez devlet” dedi.

Ordu, maden aramalarına karşı köylüler olarak dava açtıklarını ve sondaj izinlerinin yürütmesinin durdurulmasını istediklerini söyledi.

ŞİRKETE 5 YIL GEÇERLİ MADEN ARAMA İZNİ

Esan Eczacıbaşı, Doğanşehir sınırları içerisindeki 26 bin metrekarelik alanda demir, kurşun, altın ve gümüş aramak için 17 Haziran 2021 tarihinden 19 Eylül 2026 tarihine kadar izni aldı.

Şirket, bu arama izni için Orman Bölge Müdürlüğüne 111 bin lira arama izni bedeli, 91 bin lira da arazi izin bedeli olmak üzere vergilerle birlikte toplam 274 bin lira ödeyecek. Şirketin yatırdığı teminat ise 35 bin lira.

Şirkete Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 29 Haziran 2020 tarihinde jeolojik haritalama, jeofizik etüt, sismik, karot, kırıntı ve numune alması için ÇED muafiyeti belgesi verildi.

ÖNCEKİ HABER

SES’ten emekçiler ve halka uyarı grevi çağrısı: Birlikte yan yana olalım

SONRAKİ HABER

Bölgede protestolar sürüyor: Bizi Kovid-19 değil, DEDAŞ öldürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa