06 Şubat 2022 05:44

Esnafı "elektrik" çarptı: Faturalar iki üç katına çıktı

Elektrik faturalarının önceki aya göre ikiye katlandığını aktaran kafe işletmecileri, kepenk kapatma noktasına geldiklerini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Yeni yılla birlikte elektrik faturalarına gelen zamlar esnafı da zor durumda bıraktı. Şubat ayında ellerine ulaşan faturalarını gören esnaf, nasıl ödeyeceklerini düşünmeye başladı.

Ankara’nın Kızılay semtindeki kafe işletmecileri, zamlar karşısında kepenk kapatma noktasına geldiklerini belirtip bu zamların derhal geri alınmasını istedi.

"KEPENKLERİ İNDİRECEĞİZ"

Kafe işleten Nesil Çiftçi, “Önceki faturalara baktığımız zaman arada neredeyse uçurum var. Doğal gaz ve su da dahil. Bütün giderlerimiz neredeyse yüzde 100 arttı. Sadece kirayı, faturayı ve doğal gazı ödemek için çalışıyormuşuz gibi oluyor. İş imkanlarımız da olmadığı için oldukça zorluk çekiyoruz. Böyle devam ederse kepenkleri indireceğiz” dedi.

Gelen müşterilerin de benzer zorlukları yaşadığını belirten Çiftçi, “Hem evde hem de bir işletmeci olarak bu duruma nasıl devam edeceğiz diye düşünüyoruz. Müşteri olmadığı zaman boş lambaları kapatıyor, ısıtıcıları açmamaya ya da en düşük ısıda kullanmaya özen gösteriyoruz. Bu durum bizim için fazlasıyla zor. Kendi maliyetlerimizi tüketiciye de yansıtamadığımız için kazancımız olmuyor ve bir sonraki aya nasıl çıkarız diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

"ESNAF BÜYÜK BİR ZARARA SÜRÜKLENİYOR"

Aynı mesleği yıllardır sürdüren Mirza Dokan da “Asgari ücretin artması bu durumu kurtaracak bir durum değil. Eğer çalışanlarınız varsa ödemelerini geç yapmak zorunda kalıyoruz, mutfaktan kısmak zorunda kalıyoruz. Çünkü sadece elektriğe zam gelmiyor, aynı zamanda suya, doğal gaza hepsine zam geliyor. Bu esnafı daha büyük bir zarara ve kapatışa sürüklüyor. Ve bu durum kepenk indirmeye kadar gidiyor” diye konuştu.

Zamlara müdahale olmadığı takdirde kepenk kapatacağını söyleyen 13 yıllık esnaf Atakan Budak, “Geçen aylara oranla faturamız zamlı geldi, hem de yüzde 120 bir farkla geldi. Ödediğimiz faturalar işletmecileri zorda bırakan bir zamdı. Esnafın giderleri içerisinde tamamen caydırıcı bir etki. Bir işletmenin personel gideri, SSK, doğal gaz ve su gideri vardır. Eskiden elektrik bu giderlerin içerisinde değildi. Şimdi on binlerce lira gönderiyorsunuz ama yine de elektrik faturasına yetmiyor” ifadelerini kullandı.

"GAZ LAMBASI YAKACAĞIZ"

Elektrik faturalarına gelen zamların esnafı iflasa götürdüğünü söyleyen Budak, “Bir önceki ay elektrik faturam 7 bin 800 TL civarında geldi. Şimdi ise 15 bin lira fatura gelebileceğini öngörüyoruz. Esnaf açısından inanılmaz bir sıkıntı. Bu zamlar birçok esnafa işini bıraktıracak gibi geliyor. Böyle devam ederse gaz lambası yakmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

"PANDEMİDEN SONRA BORÇLU BAŞLADIK"

8 yıllık esnaf olan Kadriye Akgün ise “Elektrik faturaları zamlı geldi. Geçen ay 400-500 TL gelirken bu ay bin lira civarında geldi. Pandemiden çıktığımız bu süreçte bizim için daha zor bir durum söz konusu oldu. Ve bu durumdan bütün esnaf oldukça etkilendi. Pandemiden bu yana zaten birçok esnaf kapattı. Yeni açılan yerlerde de birçok kapanış söz konusu oldu” ifadelerini kullandı.

Akgün şöyle devam etti:

“Biz de 4 aylık bir süre işletmemizi kapatıp açtık ve sürekli kredi ödeyerek bu eksikleri kapatmaya çalıştık. Kapatıp açtıktan sonra her şeye üst üste zam gelmeye başladı. Benim şu anda aldığım en ucuz şey 60 TL. Bu durumdan her şey etkileniyor, şu anda fazlasıyla zorlanıyoruz. Zaten uzun bir pandemiden sonra borçlu başladık.” (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Okullarda ikinci dönem için ilk ders zili yarın çalacak

SONRAKİ HABER

İYİ Partili Koray Aydın’dan “Erdoğan Tansu Çiller'e parti kurma talimatı verdi” iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...