17 Ocak 2022 05:00

Diyarbakır'da hatıra ormanına "Bahçeli" tepkisi: İzin vermeyeceğiz

Diyarbakır'da kurulması planlanan hatıra ormanına Devlet Bahçeli'nin isminin verilmesi kararına tepkiler sürüyor. Esnaf, bir orman kurulacaksa Tahir Elçi’nin isminin verilmesini istedi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Eylem AKDAĞ
Mehmet GÜLEŞ

Devlet Bahçeli adına hatıra ormanı kurulması halinde kimsenin artık burayı ziyaret etmeyeceğini söyleyen esnaf, bir orman kurulacaksa Tahir Elçi’nin isminin verilmesini istedi.

Diyarbakır’ın efsanelere ve türkülere konu olup, kültüründe önemli bir yer tutan Kırklar Dağı’nda kurulması planlanan hatıra ormanına, Türk milliyetçiliğinin simgesi olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli adının verilmek istenmesine itirazlar sürüyor. MHP İl Örgütü tarafından gündeme getirilen projeye, Kürt siyasetinin kalbinin attığı kentte yaşayan yurttaşlar ve sivil toplum örgütlerinin tepkileri sürüyor.

Kırklar Dağı’nın hemen yanı başında yer alan On Gözlü Köprü çevresinde iş yerleri bulunan esnaf, bu ormana Devlet Bahçeli’nin ismini verilmek istenmesine izin vermeyeceklerini dile getirdi.

"HALK İZİN VERMEZ"

Esnaflardan İdris Yalçın, 21 yılda iki kez ziyaret ettiği, son 10 yıldır ise hiç adım atmadığı kente Kürt halkına olumsuz söylemleri ile öne çıkan Bahçeli adına hatıra ormanı yapılmak istemesini kabul etmediklerini ifade etti. “Diyarbakır halkı buna sessiz kalmaz, izin vermez, kalmayacak. Geçenlerde buna karşı protestolar oldu, daha da devam eder” diyen Yalçın, bir hatıra ormanı kurulacaksa, “Diyarbakır Hatıra Ormanı” ismi verilmesinin daha iyi olacağını kaydetti.

Yalçın, ekonomik krizden kaynaklı zaten iş yapamaz halde iken, kurulmak istenen hatıra ormanına Bahçeli isminin verilmesi halinde insanların artık buraya hiç gelmeyeceği endişesini dile getirdi. Yalçın, “Bu isim verilirse, Diyarbakır halkı ‘Artık gelmeyiz’ diyor. Öyle yaparlarsa, biz de işsiz kalacağız, bu da ekmeğimize mani olacak” diye konuştu.

"KİMSE O TABELAYI KABUL ETMEZ"

Esnaflardan Berat Eken, “Diyarbakır’ı temsil eden Ahmed Arif, Mehmet Uzun gibi değerli isimler varken, neden Devlet Bahçeli?​” diye sordu. Yine Bahçeli’nin bu kente herhangi bir katkısının olmadığını dile getiren Eken, bu adımın kent halkını kışkırtıp, provokasyon yaratmaktan başka amaç taşımadığını söyledi. Eken, “Burası Amed, Mezopotamya toprakları. Biz de Kürt’üz ve bu ismi kabul etmiyoruz. Kürt memleketinde bu isim olmaz. Amed halkı izin vermez. O kadar değerimiz var, kimse o tabelayı kabul etmez, yanından dahi geçmez. Yakıştıramayız kendimize” ifadelerini kullandı.

"İSMİ VERİLİRSE KİMSE GELMEZ!"

Kırklar Dağı’na hatıra ormanı yapılmasına değil, buraya Devlet Bahçeli isminin verilmek istenmesine karşı olduklarını vurgulan Doğan Demirok, Diyarbakır’ın kendi insanının isminin verilmesinin daha doğru olacağını belirtti. Demirok, böylesine tarihi ve turistik bir yere bu ismin verilmesi halinde kimsenin artık buraya gelmeyeceğini ve bunun esnaflar olarak kendilerini çok etkileyeceğini söyledi.

"TAHİR ELÇİ’NİN İSMİ VERİLSİN"

Bahçeli ormanını asla kabul etmeyeceklerini belirten esnaflardan Ahmet Çelik, Diyarbakır’la hiçbir alakası bulunmayan Bahçeli isminin kendi memleketi Osmaniye’de kurulacak bir ormana verilmesini istedi. Çelik, “Burada ona tepkiler çok. Diyarbakır’da Bahçeli adına bir orman istemiyorum. Dedemin ismini bıraksınlar, o bile daha uygundur, daha güzel olur. Ya da Tahir Elçi’nin ismini versinler. Asla kabul etmiyoruz ve istemiyoruz” diye konuştu.

Yaklaşık 26 yıldır On Gözlü Köprü üstünde davul çalan Tahsin Erol, “Bahçeli’yi sevmiyorum ve istemiyorum, kimse de onu istemez. Onun ismini verseler, kimse de buraya gelmez. Burası tarihi bir yerdir, insanlar buraya tarihi bir yer diye geliyor. Tahir Elçi ismini verseler kabul ederiz ama Bahçeli adını istemiyoruz” dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Yeni haftaya dolar 13,52, avro da 15,44 liradan başladı

SONRAKİ HABER

TTB's reaction to Scientific Board quarantine decisions: Those responsibles should resign

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa