16 Ocak 2022 00:44

CMS işçisi: Fabrikada kimse sözleşmeden memnun kalmadı

MESS grup toplu iş sözleşmesinde taslak ilk açıklandığında zaten kaybetmiştik. Şube başkanı geçen ay işyerine geldiğinde işçiler olarak tepkimizi dile getirdiğimiz zaman kem küm etmeye başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çiğli CMS işçisi
İzmir

MESS grup toplu iş sözleşmesinde taslak ilk açıklandığında zaten kaybetmiştik. Şube başkanı geçen ay işyerine geldiğinde işçiler olarak tepkimizi dile getirdiğimiz zaman kem küm etmeye başladı. Sendika işyeri temsilcileri, “Hemen servisler kalkıyor, beklemeyecek” diyip şube başkanına sorular sorarak tepki gösteren işçileri dağıttı. Giderayak şube başkanı da tepkiler üzerine taslağın yetersiz kaldığını kabul edip “Bir sonraki sözleşmede telafisini yaparız” dedi.

Sözleşme sürecinde enflasyon karşısında eriyen ücretlerimizi pazarlık unsuru haline getirdiler. İmzalanmadan önce taslağın yetersiz kaldığını söyleyen şube başkanı imzalanınca aynı fabrikada “Yetersiz taslağın önemli bölümü alındı” diyerek konfeti patlatıp, pasta kesip, meşaleyle kutlama yaptı.Fabrikada kimse sözleşmeden memnun kalmadı. Tek tutunulan dayanak, ikinci ay zammı için enflasyonun yüksek çıkmasıyla en azından nefes aldırdı. Enflasyon bu kadar çıkmasa sendikacıların sonuçların değerlendirilmesinde işçilerin bilgisi olmayan anketleri işaret ederek, taslağı siz hazırladınız diyip, sorumlu biz işçileri tutacaklardı. Şimdiyse enflasyonun yükseltiği maaşlarımızla gövde gösterisi yapıp büyük başkan nidalarını atıp tutuyorlar.Aldıkları ekstra 400+400 lira hediye çeki sus payından başka bir şey değil. Taslağımızdaki her maddeyi aldık, diyorlar oysa en basitinden tamamlayıcı sağlık sigortası eş ve çocuklara da yararlanması teklifimiz son oturuma kadar personele bile yapılmayacak derecesinde kaldı. Son toplantıda kabul edildi. Hani eş ve çocuklara da olacaktı?

Yine kötü bir sözleşme, alışılagelmiş bir dolu, bir boş sözleşme. Her sözleşmede örneği olduğu gibi umudumuz diğer “dolu” olacak diye düşündüğümüz sözleşmede.

Ayrıca fabrikamızda Çimsataş işçilerinin eylemini de konuşuyoruz. Çimsataş işçilerinin eylemine hak veriyor, destekliyoruz.

ÖNCEKİ HABER

Kadıköy metrosundaki saldırganın görüntüleri ortaya çıktı: Dedektör uyarı vermiş

SONRAKİ HABER

CHP'de kurultay 1 yıl ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...