14 Ocak 2022 11:40
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2022 21:16

EYT’liler 81 ilde eylem yaptı: EYT’liler lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor

CHP İl Başkanlıkları tarafından eş zamanlı emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorununun çözümü için basın açıklamaları yapıldı.

Fotoğraf: Kenan Yeşil

Paylaş

CHP, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile birlikte 81 ilde eş zamanlı açıklama yaptı. Eylemlerde "EYT’liler lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor” denildi.

"SARAYA GELİNCE KAYNAK VAR, EYT’LİLERE GELİNCE YOK!"

CHP Gebze İlçe Örgütü EYT’liler ile meydandaydı. Basın açıklamasına CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, CHP'li Belediye Meclis Üyeleri, EYT Gebze Derneği Başkanı Nuh Erdoğan Erdoğan ve dernek üyelerinin yanı sıra Eğitim Sen, ÇYDD ve ADD de destek verdi. 

"YILLARDIR SÜREN HAK GASBINA SON VERECEĞİZ"

Gebze Kent Meydanında yapılan basın açıklamasında EYT Gebze Derneği üyeleri, "Alma EYT’nin ahını çıkar aheste aheste" yazılı tabut taşıdı. Burada konuşan CHP Gebze İlçe Başkanı Gökhan Orhan, EYT’lilerin yaşadığı mağduriyete ve sürece değinip iktidarın politikasını eleştirdi. "EYT’lilerin geçmişe dönük emeklilik haklarını teslim edecek, yıllardır süren bu hak gasbına son vereceğiz" diyen Orhan, "En düşük emekli aylığını asgari ücrete eşitleyeceğiz. Emekli aylıklarında iyileştirmeler yapacak, aylık bağlama oranlarını eski düzeye çekecek, güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümünü dikkate alacağız. Emeklilerimizin yıllardır beklediği ‘İntibak Yasası’nı derhal çıkartacak ve emekli aylıkları arasındaki eşitsizliklere son vereceğiz" dedi. 

"EYT'LİLERE GELİNCE KAYNAK YOK"

Orhan’ın ardından konuşan CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, "Bir gecede kazanılmış hak emeklilerin elinden alındı. Seçim sürecinde hem iktidar hem de ortağı, 'Seçim bitsin, EYT’lilerin hakkını vereceğiz' dedi ama seçim bitti, yeni seçim sürecine girdik. Hala hak iadesi yapılmadı. ‘Kaynak yok’ diyorlar. Yandaşa, 5 müteahhide gelince kaynak var, EYT’lilere gelince kaynak yok. Osmangazi Köprüsü, 2 milyar dolara mal olmuş. 8 milyar dolar ödenecek. Köprüler, yollar, ısrarla ‘TL üzerinden ödeyin’ diyoruz. Onlar dolar üzerinden ödüyorlar. EYT’lilere gelince kaynak yok. İngiltere’den gelen sermayeye faizler, kaynak var. Saraya gelince kaynak var" ifadelerini kullandı. 

"ÇÖZÜM YOLU SİYASET ZEMİNİNDE"

Tarhan'ın ardından konuşan Gebze EYT Derneği Başkanı Nuh Erdoğan, "Çözüm yolu siyaset zemininde olmasına rağmen siyaset mekanizmasının EYT meselesine bakış açısı maalesef yanlış bir yöndedir. Bedeli zaten yıllar içinde emekçiler tarafından peşinen ödenmiş bir hak için oturup maliyet hesapları yapmak bizler açısından garabettir. Anamızın ak sütü kadar helal olan, Anayasanın eşitlik ilkesiyle de hakkımız olan emeklilik hakkımıza, insanca yaşamaya imkan sunacak maaşla kavuşmak mücadelemizin temel taşıdır. Bugün EYT’liler siyasetçiler için bir oy potansiyeli olarak düşünülecekse Genel Başkanımız Gönül Boran'ın da ‘iktidarı muhalefet, muhalefeti iktidar yapacak güçteyiz’ söylemi ile varız, biriz, tüm EYT ailelerimizle birlikte ve buradayız" dedi. (Gebze/EVRENSEL)


"AÇLIK SINIRI 4 BİN 13 LİRAYKEN EMEKLİYE 2 BİN 500 LİRA KABUL EDİLEMEZ"

CHP Ankara İl Başkanlığı Ankara EYT Sosyal Yardımlaşma Derneği üyeleri ile Ulus Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.

EYT'liler Ankara'da açıklama yaptı

Burada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) iktidardan bir lütuf değil, haklarını istediklerini belirterek "Nasıl ki geçmiş yıllarda 'taşerona kadro' dedik, kadro verildiyse, nasıl ki 'emekliye 2 ikramiye' dedik yetmese de ikramiye verildiyse, muhtarların maaşlarını düzelttiysek, asgari ücrete yüzde 70 zam yapıldıysa 2015 yılında, bunun sebebi iktidar değil, bunun sebebi CHP'dir, Kemal Kılıçdaroğlu'dur. CHP olarak söylüyoruz, sevgili EYT'liler maç başlarken kural değişti. EYT'liler lütuf istemiyor, EYT'liler hakkını istiyor. EYT'liler iktidardan bir lütuf, bir bahşiş istemiyor. İşe girerken hak ettikleri haklarını istiyorlar. Anayasal haklarını istiyorlar. O nedenle EYT'lilerin talepleri analarının ak sütü gibi haktır. İktidara geldiğimizde yapacağımız ilk iş, EYT meselesini çözmek olacak." dedi.

Türkiye'nin AB'deki en düşük emekli maaşına sahip ülke olduğunu da belirten Ağbaba, "Bizi kıskanan Almanya bizim 8 katımız alıyor. Fransa'sı, Hollanda'sı bizim 6-7 katımız alıyor. Maalesef açlık sınırının 4 bin 13 lira olduğu bir ülkede en düşük emekli 2 bin 500 lira alıyor. Sözümüz söz, en düşük emekli maaşını asgari ücret kadar yapacağız. Hiç umutsuzluğa kapılmayın, az kaldı." diye konuştu.

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ile Ankara EYT Derneği Başkanı Ersin Kotan da birer konuşma yaptı.

EYT'liler pek çok ilde açıklama düzenledi. (AA)

EYT'liler açıklama yaptı

EYT'liler açıklama yaptı


İZMİR’DE EYT'LİLER SESLENDİ: KAZANILMIŞ HAKLARIMIZI İSTİYORUZ 

CHP, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile birlikte Saat Kulesi önünde basın açıklaması yaptı. 

Açıklamada konuşan CHP İl Başkanı Deniz Yücel, “Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 22 yıldır anayasal emeklilik haklarının verilmesi için mücadele ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar lütuf değil kazanılmış haklarını istiyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, yaş engeliyle birlikte birde AKP-MHP engeline takılıyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu mağduriyete son vermek için attığımız her adımda, karşımızda AKP-MHP ittifakını gördük. TBMM’de, Emeklilikte Yaşa Takılanların kazanılmış haklarına kavuşabilmeleri için verdiğimiz tüm kanun teklifleri AKP-MHP oylarıyla reddedildi” dedi.

EYT’lilerin artık iktidarın yalanlarını dinlemek istemediklerini belirten Yücel, “EYT’liler ekonomiye zarar verecek kişiler olarak hedef gösterilmeyi değil, gasp edilen emeklilik hakkını istiyor. EYT’liler onlarca yıllık hizmetin ardından iş cinayetlerinde can vermek istemiyor. EYT’liler bu ülkenin eşit vatandaşlarıolarak kamusal sağlık hizmetinden yararlanmak istiyor” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demirtaş'tan Erdoğan'a "İmralı" yanıtı: Sen kendi vereceğin hesabı düşün

SONRAKİ HABER

Frankfurt'ta yüzlerce kişi Yusuf Yerkel atamasını protesto etti, "İstenmeyen kişi ilan edilsin" dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...