BBC İstanbul Bürosunda çalışan TGS üyesi gazeteciler greve çıktı

BBC İstanbul Bürosunda çalışan gazeteciler, işverenle yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine greve çıktı.

14 Ocak 2022 06:41
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2022 11:58
Paylaş

BBC İstanbul Bürosunda yerel sözleşmeyle çalışan gazeteciler, işverenle yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine greve çıktı. BBC çalışanlarının grevinin ilk gününde Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık da destek verdi.

Grevin birinci gününde BBC İstanbul Bürosu önünde açıklama yapan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, 9 Ağustos 2021 tarihinde başladıkları toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlayamadıklarını belirterek, "Bugün burada grevi başlatırken, hakkımız olanı almadan vazgeçmeyeceğimizi de ilan ediyoruz" dedi.

TALEPLERİMİZ İNSANİ TALEPLER

Toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken çalışanların alım gücünün düştüğünü sürekli dile getirdiklerini söyleyen Durmuş, "Taleplerimiz her geçen gün kötüleşen ekonomik koşullarda gerçekçi ve insaniydi. Ancak resmi enflasyonun yüzde 14.6 olduğu 2020 yılında İstanbul’daki çalışanlarına yüzde 7 zam yapan BBC işvereni, 2021’de de benzer bir teklifle masaya geldi. TÜİK'in yüzde 36 enflasyon açıkladığı, ancak bağımsız ekonomistlerin oranı yüzde 82 olarak hesapladığı bir ortamda, BBC görüşmeler sonunda yüzde 20 zam önerdi. İki yıl üst üste resmi enflasyon oranının çok altında zam teklif eden BBC işvereninin durumun ciddiyetini anlayamadığını görüyoruz" diye konuştu. BBC işverenin çalışanlara Türk Lirası ile ödeme yaptığını dile getiren Durmuş, "Türk lirasındaki değer kaybı nedeniyle İstanbul’daki maaş masrafları neredeyse yarı yarıya azalan BBC’den çalışanlarının emeklerine saygı duyan, adil bir teklif beklemek hakkımız. Ayrıca, İstanbul’da BBC adına gururla çalışan gazetecilerin bazı temel yan haklarından mahrum bırakılmasını kabul etmiyoruz. İstanbul’daki çalışanların hakları ile hem Birleşik Krallık’taki, hem diğer ofislerdeki BBC gazetecilerinin hakları arasında önemli farklar bulunuyor. Bu durumu ayrımcılık olarak yorumluyoruz" dedi.

"KARARLIYIZ, KAZANACAĞIZ, ÇÜNKÜ HAKLIYIZ"

Konuyu masada çözmek istediklerini ancak işverenin uzlaşmaz tutumunun ısrarla devam ettiğini ifade eden Durmuş, "Bu uzlaşmaz tutum nedeniyle bugün grev uygulamasını başlatıyoruz. Adil bir teklif gelmediği müddetçe grev pankartımız burada kalmaya devam edecek, grev gözcülerimiz her gün burada nöbetlerini tutacaklar. Taleplerimiz makul ve BBC açısından karşılanabilir taleplerdir. Kararlıyız, kazanacağız, çünkü haklıyız. Gazetecilerin birlikte güçlü olduklarını bir kez daha göstereceğiz" dedi.

(İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Fatih'te mültecilerin yaşadığı bina ateşe verildi: 4 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Mersin'de bir mahallenin bitişiğine dinamit deposu kuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa