10 Ocak 2022 16:11

8 Ocak 1996’da Ümraniye Cezaevinde öldürülen iki devrimci gencin cenazesini izlediği sırada gözaltına alınıp işkenceyle katledilen Evrensel Gazetesi muhabiri 10 Ekim Didim Umut Tiyatrosu Derneği tarafından hazırlanılan etkinlikle anıldı.

Anma etkinliğine Didim’de yer alan çeşitli siyasi partilerin ve demokratik kitle örgütlerinin, sendikaların yönetici, temsilci ve üyeleri ile Didim halkı geniş katılım gösterdi.

Metin Göktepe’nin gazetecilik yaşamı ve katledilişinin ardından katillerinin cezalandırılması için sürdürülen ısrarlı takip ve mücadele sürecinin yer aldığı sinevizyonun gösteriminin ardından anma programı Metin’in o dönemki çalışma arkadaşı, yoldaşı, Evrensel Gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni İhsan Çaralan’ın söyleşisi ile devam etti.

İHSAN ÇARALAN: GERÇEĞİN PEŞİNDE KOŞAN BÜTÜN GAZETECİLER İÇİN SEMBOL OLDU

Metin Göktepe’nin gazeteciliğini ve dönemin özelliklerini anlatan İhsan Çaralan, o dönem katledilen 25. gazeteci olan Metin Göktepe’nin neden 26 yıldır sadece kendi arkadaşları, dostları, yoldaşları tarafından değil geniş halk kesimlerince anılmaya devam ettiğinin; dava sürecinde de Metin’in katillerinin ortaya çıkarılması ve cezalandırılması sürecine verdiği desteğini şu ifadelerle aktardı:

"‘Gerçeğin peşinde koşan bütün gazeteciler’ için halkın haber alma özgürlüğü mücadelesinin sembolü olmuştu. Saldırı, halkın haber alma özgürlüğüneydi. Elbette bizim mücadele arkadaşımızdı Metin fakat sorunu basın özgürlüğü ile sınırlı bir alana hapsetmeyen, haber alma özgürlüğü mücadelesini işçi ve emekçilerin mücadelesinin bir bileşeni olarak ele alan bir tutum içinde olmak ve Metin’in bunun sembolü haline gelmesi önemliydi. Ayrıca o zamana kadar katledilen ama katilleri yargı önüne çıkarılmayan diğer gazetecileri de temsil ediyordu Metin Göktepe davası. Bu bakımdan birleştirici oldu." 

İhsan Çaralan

Fotoğraf: Evrensel 

Metin Göktepe’nin cenaze töreninden başlayarak insanların yoğun ilgi göstermesinin nedenlerine değindikten sonra çeşitli yerlere sürülse de hiç azalmadan devam eden ilgiden, başta Fadime Ana olmak üzere Metin’in ailesinin tutumunun dava sürecine ve Metin’in bugün de 26 yıl öncesinin duygularıyla anılmasına katkısından, dönemin Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli ve Yardımcısı Turgay Olcayto başta olmak üzere basın örgütlerinin Metin’in katledilmesini basın ve halkın haber alma özgürlüğüne yönelik bir saldırı olarak ele alan tutumlarının öneminden, Emek Partisi’nin emekçilerin davayı izlemesi için gayretinden, gazetecilerin, gençlerin, emekçilerin yanında demokratik kitle örgütlerinin, siyasi parti ve örgütlerin farklı temsilcilerle de olsa mutlaka davayı takip etme ısrarından söz eden İhsan Çaralan, Metin Göktepe’nin yıllar geçse de aynı birleştirici yönüyle anılmaya devam edeceğini belirtti.

Çaralan, Metin Göktepe’nin Gazetesi Evrensel’e ve "Metin Göktepe Gazetecilik Ödülleri”ne her kuşaktan gazetecinin gösterdiği ilgiyi de dile getirdi.

Bugün de farklı biçimlerde baskı ve sansürün sürdüğünün altını çizen Çaralan, hapishanedeki gazetecilerin yanı sıra üzerindeki baskı ile adeta gazeteci hapishanesine dönmüş Türkiye’de sokakta, fabrikada, iş yerlerinde baskılara karşı mücadelenin öneminden söz etti. Evrensel Gazetesinin o günden bugüne aynı çizgi ve kararlılıkla yayın hayatını kesintisiz olarak sürdürdüğünü belirtti.

Dinleyicilerin de Metin Göktepe davası sırasındaki anılarını anlatarak bugün yine aynı dirençle mücadele çağrısı yaptıkları katkılarıyla anma programı sona erdi. (Didim/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et