04 Ocak 2022 10:39

"Enerji politikalarını değiştirin, zamları geri alın"

Ankara’da bir araya gelen çok sayıda kurum temsilcisi, artan hayat pahalılığını ve fahiş fiyatları protesto edip zamların geri alınmasını talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Tüketici Hakları Derneği (THD), Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Altı Nokta Körler Federasyonu ve 2 Temmuz Vakfı’nın da aralarında olduğu çok sayıda kurum, Ankara’da bir araya gelerek artan zamlara tepki gösterdi.

Yeni yılda elektrik ve doğal gaz başta olmak üzere temel ihtiyaçlara gelen zamlara ve fahiş fiyatlara tepki gösteren kitle örgütü üyeleri, zamların geri alınmasını talep etti.

“TEMEL İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI EVRENSEL HAKTIR”

Onur Çarşısı önünde düzenlenen eylemde açıklamayı THD Genel Başkanı Turhan Çakar yaptı.

Temel ihtiyaçların karşılanmasının tüketicilerin evrensel hakkı olduğunun altını çizen Çakar, yeni yılda getirilen yüksek elektrik, doğal gaz, akaryakıt zamlarıyla tüketicilerin soyulup, şirketlerin kazanacağını belirtti.

Çakar, “Ucuz enerjiye erişim hakkı yüksek enerji zamlarıyla ayaklar altına alınmıştır” dedi.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN ELEKTRİK VE DOĞAL GAZ HESABI

Son elektrik zamlarıyla birlikte dört kişilik bir hanenin aylık ortalama faturasının 211 TL’den 371 TL’ ye yükseleceğini belirten Çakar, artan doğal gaz fiyatının hesabını ise şöyle aktardı:

“Dört kişilik bir hanenin aylık ortalama doğal gaz tüketimi 80,33 metreküptür. Bu miktar Türkiye’nin soğuk bölgelerinde ve soğuk mevsimlerinde iki ile beş kat artmaktadır. Doğal gaza yapılan zamla birlikte dört kişilik hanenin aylık ortalama doğal gaz gideri 181,30 TL’den 226,60 TL’ye yükselecektir. Kış aylarında dört kişilik hanenin ortalama elektrik ve doğal gaza ödeyeceği bedel daha da artacaktır."

"DEVLET YARDIMI ŞART"

“Yüksek enerji zamları evrensel tüketici haklarına, kamu yararına ve sosyal devlet anlayışına tamamen aykırıdır” diyen Çakar, bugünkü ekonomik koşullar dikkate alınarak, bilimsel olarak belirlenmiş yoksulluk sınırının altında geliri olan ve hiç geliri olmayan hanelere devletin yardımcı olmasının sosyal devletin gereği olduğunu vurguladı.

Çakar, “Aylık 230 kw saate kadar elektrik tüketen ve yaz aylarında aylık 30 metreküp kadar, kış aylarında ve soğuk mevsimlerde ise aylık 200 metreküp  kadar doğal gaz kullanan hanelerden herhangi bir elektrik ve doğal gaz ücreti alınmamalıdır” dedi.

"ELEKTRİK VE DOĞAL GAZDA KDV ORANI İNDİRİLSİN"

Turhan Çakar, elektrik ve doğal gazdaki yüzde 18 KDV oranının yüzde 1’e indirilmesini ve doğal gazdan alınan ÖTV ile elektrikten alınan enerji fonu payının kaldırılmasını talep etti.

Türkiye'nin en yüksek ithalat bedelinin enerji olduğunu ve 2020 yılında enerji ithalatına yaklaşık 29 milyar dolar ödendiğini de dile getiren Çakar, “İthalata dayalı enerji politikaları elektrik, doğal gaz ve akaryakıt ürünlerinin pahalanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle, ithalata dayalı enerji politikalarına son verilmelidir” dedi.

"ENERJİ POLİTİKALARI KAMU YARARINA GÖRE DEĞİŞTİRİLMELİDİR"

Temel üretim girdisi olan elektrik, doğal gaz ve akaryakıt ürünlerine gelen zammın her şeyin zamlanmasına neden olduğunu belirten Çakar, "Enerji politikaları kamu yararına göre değiştirilmelidir" dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Sokaklara döküleceklermiş, ya siz 15 Temmuz'u görmediniz mi?

SONRAKİ HABER

Ah şu mikrofon bende olsaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...