30 Aralık 2021 10:56

DİB’den Adalet Bakanlığına telgraf: Aysel Tuğluk ve ağır hasta mahpuslar serbest bırakılmalı

Demokrasi İçin Birlik üyeleri, hafıza kaybı yaşayan Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için Adalet Bakanlığına Sirkeci Postanesi’den toplu telgraf gönderdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Demokrasi İçin Birlik üyeleri, Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için Adalet Bakanlığına Sirkeci Postanesi’den toplu telgraf gönderdi. 604’ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutuklunun olduğunu olduğunu hatırlatan Demokrasi İçin Birlik üyeleri, Aysel Tuğluk ve ağır hasta mahpuslar serbest bırakılması çağrısı yaptı.

TUĞLUK  RAPORLARA RAĞMEN BIRAKILMIYOR

Demokrasi İçin Birlik (DİB), Kandıra F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Aysel Tuğluk’un serbest bırakılması için çağrı yaptı.

DİB’in çağrısı ile Sirkeci Postanesi önünde bir araya gelenler cezaevinde kalamayacağına dair verilen hastane raporuna rağmen tahliye edilmeyen Aysel Tuğluk için Adalet Bakanlığına telgraf çekti. Burada yapılan açıklamada konuşan DİB Üyesi Ayşe Devecioğlu, Tuğluk için Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı’ndaki 9 uzman doktorun hazırladığı rapora atıf yaptı. Tuğluk’un hafıza kaybının kronik olduğu ve ilerleyen bir özellik gösterdiği, hapishane koşullarında hayatını sürdüremeyeceği, bu nedenle cezasının infazının ertelenmesi tespitinin yapıldığını hatırlatan Devecioğlu, buna rağmen Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) Tuğluk’un cezaevinde kalabileceğine karar verdiğini söyledi. Deveciğoğlu, “Tam teşekküllü hastanelerin vermiş oldukları raporlar ATK tarafından kabul görmüyor. ATK Başkanlığı tıbbi etikten tamamen yoksun bir tutumla siyasi mahpusların cezalarını ertelemiyor. Tutuklu ve hükümlülerin sağlığı ve yaşam hakkı ile ilgili yükümlülük getiren bütün uluslararası sözleşmelere rağmen hastalık iktidar tarafından cezalandırma aracına dönüştürülüyor” dedi.

HASTA MAHPUSLAR ÖLÜYOR!

İnsan Hakları Derneği (İHD) verilerine göre, 604’ü ağır olmak üzere bin 605 hasta tutuklunun olduğunu olduğunu hatırlatan Devecioğlu, “Cezaevlerinde yaşamını tek başına idame ettiremeyecek ağır hasta tutuklular var. Tedavileri gerektiği gibi yapılmayan mahpuslar hapishanelerde yaşamını yitiriyor. Alaattin Çakıcı gibi muhalefeti açıktan tehdit eden faşist mafya babaları ise toplum için güvenlik tehdidi oluşturmadığından serbest. Siyasi mahkûmlar ağır hastalıkların pençesinde ölüme terk ediliyor” ifadelerini kullandı.

Devecioğlu son olarak “Aysel Tuğluk ve hapishane koşullarında tedavisi yapılamayan hasta mahpuslar derhal tahliye edilmelidir” çağrısı yaptı.

Açıklamanın ardından Adalet Bakanlığına Tuğluk’un serbest bırakılması talebiyle telgraf gönderildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ziraat Katılım, kur korumalı TL mevduat hesapları için dini "icazet belgesi" aldı

SONRAKİ HABER

BOSCH işçisi: İşçiyi düşük zamma ikna etmeye çalışmayın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...