08 Aralık 2021 08:04

Erdoğan: Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la ilgili kararlarını tanımıyoruz, yok farz ediyoruz

Katar dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz. Yok farz ediyoruz" dedi.

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/TCCB/AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Katar ziyareti dönüşünde gazetecilerin sorularını cevapladı. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Türkiye ile ilgili ihlal kararı sorulan Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’la ilgili kararlarını tanımadıklarını söyledi.

Erdoğan'a Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin Osman Kavala ile ilgili olarak Türkiye'ye ihlal cezası verdiği hatırlatıldı ve Selahattin Demirtaş ile ilgili de benzer karar alabileceği söylendi. Konu hakkındaki yorumu sorulan Erdoğan şu yanıtı verdi:

"Buna yorum yapmaya gerek yok ki. Biz, Avrupa Birliği’nin Kavala’yla, Demirtaş’la, şununla, bununla ilgili aldığı kararları tanımıyoruz. Olay bu kadar basit. Yok farz ediyoruz. Bizim indimizde bunlar yok hükmündedir. Bunları kaç kez açıkladık. İster anlasınlar ister anlamasınlar. Bizim yargımızın vermiş olduğu kararın üzerinde biz, Avrupa Birliği kararı tanımıyoruz. Ne biliyorlarsa onu yapsınlar."

Erdoğan'ın "Avrupa Birliği'nin kararları" dedi ama söz konusu karar Türkiye'nin de kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi'nin Bakanlar Komitesi tarafından alınmıştı. Komite, Türkiye'yi Kavala ile ilgili AİHM kararına uymamakla, imzacısı olduğu AHİS'i ihlal etmekle suçlayarak ihlal prosedürü başlatılmasına karar vermişti. Komite aynı zamanda Demirtaş'ın AİHM kararı gereğince derhal serbest bırakılması gerektiğini hatırlatmıştı.

"YARGININ, YÜRÜTMENİN TAHAKKÜMÜ ALTINDA OLDUĞUNU TÜM DÜNYAYA İLAN ETMİŞ, YAZIK"

Erdoğan'ın açıklamalarına CHP'nin Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek tepki gösterdi. Muharrem Erkek, Twitter'dan şu paylaşımda bulundu:

"Bu haberler yayımlandığı sırada Silivri Cezaevi'nde Osman Kavala ve Selçuk Kozağaçlı'yı ziyaret ediyordum. Aslında bu sözlerle getirdikleri sistemin hukuk devletiyle ilgisi olmadığını, yargının yürütmenin tahakkümü altında olduğunu tüm dünyaya ilan etmiş. Yazık.

Partili Cumhurbaşkanı Türkiye’yi İnsan Hakları Sözleşmesi'nden, hukuk devletinden, Avrupa’dan koparmak istiyor. Asla izin vermeyeceğiz. Üstelik bu hukuksuzlukların faturası da maalesef vatandaşa çıkıyor. Ekonominin içler acısı hali ortada. Az kaldı. BU DÜZEN DEĞİŞECEK!"

"AVRUPA KONSEYİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ ARASINDAKİ FARKI BİLMİYORSA..."

CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca ise "AİHM kararlarını tanımıyoruz" demenin Anayasayı tanımamak anlamına geldiğine dikkat çekti. Karaca ayrıca, Erdoğan'ın Avrupa Birliği ile Avrupa Konseyi'ni karıştırmasını eleştirdi. Karaca, şu ifadeleri kullandı.

" 'AHİM kararını tanımıyoruz' demek, 'Anayasayı tanımıyoruz' demektir. 'Avrupa Birliği'değil 'Avrupa Konseyi'... Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Cumhurbaşkanı Avrupa Konseyi ile Avrupa Birliği arasındaki farkı bilmiyorsa."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te bebeğini darbeden baba için 20 yıla kadar hapis cezası istenen iddianame kabul edildi

SONRAKİ HABER

Şili Kongresi eşcinsel evliliğe onay verdi, dünyadaki 31. ülke oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa