20 Kasım 2021 11:50

Baran Tursun Vakfı: Polisin orantısız güç kullanımı sonucu 93 çocuk yaşamını yitirdi

Baran Tursun Vakfı, Dünya Çocuk Hakları Günü'nde düzenlediği açıklamada, 2007 ve 2021 arasında polisin orantısız güç kullanımı sonucu 93'ü çocuk 411 kişinin yaşamını yitirdiğini vurguladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Baran Tursun Vakfı, polisin orantısız güç kullanması sonucunda yaşamını yitirenlere dikkat çekmek için Dünya Çocuk Hakları Günü'nde Diyarbakır'da bulunan Mittania Regency Otel'de basın açıklaması gerçekleştirdi.

Polis kurşunuyla yaşamını yitiren Baran Tursun anısına ailesi tarafından kurulan vakıf tarafından düzenlenen açıklamaya, kent ve çevre illerde yakınlarını kaybeden aileler ile kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Açıklamada konuşan Vakıf Başkanı Mehmet Tursun, 2007 ve 2021 yılları arasında polisin orantısız güç kullanması sonucu 93'ü çocuk olmak üzere toplamda 411 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.

"UYGULANAN ORANTISIZ KUVVET CEZASIZ KALIYOR"

Ölümlerin yargısız infaz ve polis aracının çarpması sonucu ya da gözaltı merkezlerinde yaşandığını söyleyen Tursun, "Soyut ve muğlak kavramlarla yetkilendirilen polisin fiilleri sonucunda yüzlerce vakanın ölümle sonuçlanması, toplumda ciddi kaygılar yaratmıştır" dedi.

Uygulanan orantısız kuvvetin cezasız kaldığı yönünde toplumda çok ciddi algılar oluştuğunu ifade eden Tursun, “Polisin uluslararası insan hakları hukukunun 'ölçülülük ve gereklilik' ölçütlerine uymak zorunda olmadığına inanması, polis şiddetini artırmış ve olağan hale getirmiştir” dedi.

"AİLELERE DAVA AÇILIYOR"

Makul şüphe, öngörü ve takdir gibi soyut kavramlara dayalı uygulamalara maruz kalan mağdurlar ve ailelerine karşı misilleme davaları açıldığını söyleyen Tursun, “Mağdurlar ve yakınları kötü ve küçültücü muamelelere maruz kalmışlardır. Polis şiddeti ve yargısız infazlar olağan hale gelmiştir” dedi.

"3-5 AYLIK CEZALARLA ADALETİ SAĞLADIĞINIZI MI SANIYORSUNUZ?"

Ölümle sonuçlanan olaylarda, polise tecavüz ve şiddet uygulanmadığı, polis ile silahlı çatışmaya girilmediği, devlet nüfuz ve icraatına silahla karşılık verilmediği, başkasının can ve mal güvenliğini ilgilendiren bir şiddet ve tecavüzün olmadığı aktaran Tursun, “O halde neden çocuklarımız öldürüldü" diye sordu.

Tursun, "Çocuklarımızı öldürenler neden korunuyor, neden ceza almıyorlar, alınan 3-5 aylık ertelenmiş cezalarla sizler adaleti sağladığınızı mı sanıyorsunuz? Adaletin tecelli ettiğine mi inanıyorsunuz? Dünya güzeli çocuklarını kaybeden ve adaletsizliğe maruz kalan biz 400’den fazla ailelerin adalet çığlıklarına kulak verilmesini, yargı mekanizmalardan ve devletten beklediğimizi saygıyla ilan ediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tekstil işçisi kadınlar: Yoksulluk da, şiddet de kaderimiz değil

SONRAKİ HABER

KESK Ankara Şubeler Platformu: 87 akademisyenin işe iade başvurusu reddedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...