Gebzeli işçiler, ekonominin düzelebilmesi için erken seçimi umut olarak görüyor

Gebze'de görüştüğümüz işçiler, temel tüketim maddelerine kadar gelen zamlar karşısında geçim sıkıntısının arttığını söylüyor.

19 Kasım 2021 23:27
Son Güncellenme Tarihi: 20 Kasım 2021 14:21
Paylaş

Dilara KANIK
Hasret Gültekin KOZAN
Gebze

Merkez Bankasının faiz indirimi kararı sonrası dolar 11 lirayı aştı. Muhalefet ise “Erken seçim” çağrısını yinelemeye devam ediyor. Gebze’de görüştüğümüz işçiler, ekonominin her geçen gün daha da kötüye gittiği, faturalardan temel tüketim maddelerine kadar gelen zamlar karşısında geçim sıkıntısının arttığını söylüyor.

Emekli olmasına rağmen çalışmak zorunda olduğunu söyleyen bir işçi, “Erken seçim olsa daha güzel olur. Baksana dolar çıktı gitti. Bir teneke yağ 150 lira oldu” diyor. Bir erken seçim durumunda işçilerin durumunda bir değişiklik olup olmayacağını sorduğumuzda ise “Olmaz, işçi hep köle. Kölelikten çıkmak için direnmek lazım. Yoksa hep köleliğe devam… Aldığımız maaşı borca, sağa sola veriyoruz. Dünyanın kesintisi yapılıyor maaşımızdan” diyor.

Emekli işçinin yanında bizi dinleyen bir başka işçi konuya müdahil oluyor: “Asgari ücret 5 bin lira da olsa bu şartlarda geçinemeyiz. Piyasaya hiçbir şekilde müdahale edilemiyor, işçiler enflasyon altında eziliyor. Bence iktidarın da değişmesi gerekiyor.”

‘ALDIĞIM PARADAN BİR ŞEY ANLAMIYORUM’

Otomotiv yan sanayisinde çalışan bir kadın işçi de erken seçimin olmayacağı görüşünde. Aldıkları ücretin dolar karşısında eridiğini söyleyen işçi, “Gidişat çok kötü. Ben aldığım maaştan hiçbir şey anlamıyorum. Çalıştığımız sektörde de durumlar çok kötü. Biz de toplu sözleşme dönemindeyiz, bakalım” diyor.

Erken seçimin olabileceğini söyleyen bir metal işçisi de şöyle devam ediyor: “Herkes kararını vermiştir. Erken seçim de olsa, zamanında da olsa hiç fark etmeyecek. Ekonomik gündem biz çalışanlar için tabii ki zor ama bizi yönetenler muhakkak iyi bir şeyler düşünüyorlardır. O yüzden muhalefet olup da milleti gaza getirmenin hiçbir anlamı yok.” İşçiye kendi ekonomisini sorduğumuzda ise “Milletin alım gücü düştü, yaşam tarzı değişti. Kötü bir durum çalışanlar için. Piyasadaki her şeye zam gelirken çalışanların maaşı artmıyor, biz de bunu anlamış değiliz” diyor.

‘HER ZAMAN EZİLEN YİNE İŞÇİLER’

Her zaman işçilerin ezildiğini söyleyen metal işçisi, “Asgari ücret geçinebilir bir düzeyde olmalı. 4 bin de olsa 5 bin de olsa yetmeyecek. Ama bakınca da bu verilir mi, sanmıyorum… Her zaman ezilen yine çalışan kesim, alttaki insanlar, emekliler oluyor. Bu durum değişmez, değişmesi için muhalefetin milleti körüklememesi lazım. Hiç ‘Ülkemiz için, milletimiz için yararlı şeyler’ yapalım demiyorlar. Hiç yan yana gelip, toplantı halinde beraber bir şeyler yapalım demiyorlar. O ona çamur atıyor, o diğerine” diyor.

‘ŞİMDİ BİLE BİR SÜRÜ ŞEYE ZAM GELMİŞ OLABİLİR’

Erken seçim olması gerektiğini düşünen 25 yaşındaki genç bir işçi de “Markete girdiğinizde her şeyin fiyatı katlanmış. Biz de asgari ücretle çalışıyoruz. Fazla mesailere kalıyoruz ama neye para yetiştireceğimizi şaşırdık. Erken seçim olması bizim için çok daha iyi olur. En azından başka bir yönetim gelse belki bir şeyler değişebilir” diyor. Birçok şeyden kısarak idare ettiğini, buna rağmen ay sonu geldiğinde cebinde para kalmadığını dile getiren işçi, “Şu an sizinle konuşurken bile bir sürü şeye zam gelmiş olabilir” diyor. Kendine vakit ayıramadığını belirten işçi şöyle devam ediyor: “Kendime ayırdığım zamanım yok, sadece spor yapıyorum. Bir tek ona zam gelmedi, spor salonunu senelik ödedim. Birkaç lira daha fazla kazanmak için fazla mesailere kalıyoruz ama nereye kadar... Biz de genciz, kendimize zaman ayırmak istiyoruz ama maddi durum ortada.”

‘BİRLİK OLMAMIZ LAZIM’

Gençlerin yurt dışı hayali olduğunu hatırlatan işçi, “Bu zamlar olduğu sürece, dolar bu kadar yükseldiği sürece gençler gider, hiçbiri de burada kalmaz. Gençlere ‘Gidin bu ülkeden’ diyorlar. Cumhurbaşkanımızın kendi maaşına yaptığı zam ile ve sıvı yağa gelen zammı görüyoruz. Resmen ben ‘Sizin paranızı alıyorum’ diyor. Ben oradan ‘Gençler gitsin’ sonucunu çıkartıyorum” diyor.

Tekstil iş kolunda çalışan bir işçi de “Erken seçim olur mu bilmiyorum. Ona karar verecek olan biz değiliz. Ama memleketin, vatandaşın durumu ortada. Yanlış politikalar var. İktidarın yanlış politikalarından dolayı oluyor bunlar. Diğer bir siyasi parti gelirse değişir mi o da belirsiz. Bizim memleketimizde yıllardır bu sömürü düzeni var, insanlar sömürülüyor. Dışarıda hayat pahalılığı var, maaşlarımız eriyor. Birlik olmamız lazım” diyor.

‘EŞLERİMİZ ÇALIŞMASA SIKINTIYA DÜŞERİZ’

Bir başka metal işçisi de “Erken seçimin olması gerekiyor. Gram altın 3 günde 50 lira yükselir mi ya, dolar 11 lira olmuş, nerede görüldü bunlar? Bir şey değişse de işçi emekçi için değişecek bir şey yok, zengine değişir. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Ücretlerimiz de ne iyi ne kötü, orta seviyede ama eşlerimiz çalışmasa sıkıntıya düşeriz” ifadelerini kullanıyor.

Motokuryelik yapan bir başka işçi de “Erken seçim olmalı, gidişat iyi değil. İnsanlar araba uğruna, ev uğruna ömürlerini harcıyor” diyor. Günlük 10-12 saat çalıştığını söyleyen işçi, “Askerden daha yeni geldim, aldığım maaş yetmiyor ama başka da bir imkan yok. Yönetenler kendilerine çeki düzen versin, ‘Bu insanlar ne istiyor’ diye bir baksınlar” diyor.

{{448124}}

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Türk TORAKS Derneğinden çağrı: Aşılama doğru ve zamanında yapılmalı

SONRAKİ HABER

Burjuva muhalefet kadınların sorunlarını çözebilir mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...