05 Kasım 2021 17:15

Kaboğlu: 5’inci yargı paketi kandırmacası

AKP’nin beşinci yargı torba teklifini eleştiren CHP Milletvekili İbrahim Kaboğlu, sınırlı değişikliklerle reform yapıyormuş algısı yaratmayı hedefleyen siyasi bir manevra olduğuna vurgu yaptı.

CHP Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu | Fotoğraf: MA

Paylaş

AKP’nin beşinci yargı torba teklifini eleştiren CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, önceki yargı paketleride olduğu gibi sınırlı değişikliklerle reform yapıyormuş algısı yaratmayı hedefleyen siyasi bir manevra olduğuna vurgu yaptı.

AKP’nin beşinci torba yargı paketi olarak getirilen 2/3911 esas sayılı “İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin görüşmelerine Adalet Komisyonunda başlandı. 54 maddeden oluşan teklif, sekiz kanunda değişiklik getirerek, TBMM’nin 27. dönemindeki 51. torba teklifi olarak ele alınıyor.

REFORM İRADESİ YOK

Teklifin, Türkiye’nin içinde bulunduğu genel siyasi bağlamdan bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini belirten CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu; Cumhur İttifakı partileri genel başkanları ile siyasi maiyetlerinin muhalif kesimleri hedef alarak, nefret dolu bir siyasi söylem ve iklimi bilinçli şekilde kurguladıkları, parti grup toplantılarında linç görüntüleri izleterek ve mafya liderlerini savunarak suçun ve suçlunun yanında saf tuttukları, AİHM kararlarını uygulatmadıkları ve AYM’nin kapatılması gerektiğini söyleyecek kadar şirazelerinin kaydığı, demokrasi ve hukuk devletinin asgari ögelerinin iktidar siyasetşorlarınca delik deşik edildiği bir ortamda, yargı reformundan veya paketinden bahsetmenin trajikomik olduğunu ifade etti.

"SİYASİ BEKAYA KARŞI UYANIK OLUNMALI"

Her ne kadar AKP’nin beşinci yargı torba paketinde çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına ilişkin ilam ve tedbir kararlarının icrasının icra sistemi dışına çıkarılmasının olumlu olduğunu ifade etse de; Kaboğlu, İstanbul Sözleşmesi’nden Anayasa’ya aykırı şekilde ve erkek cinsiyetinden tek bir şahsın kişisel siyasi bekasına ilişkin hesapları dahilinde çıkılabildiği bir ortamda, kadınların ve çocukların temel haklarını iktidara karşı korumak için her zamankinden daha uyanık ve dayanışmacı olunması gerektiğini söyledi.

"YÜRÜTMENİN YARGI ÜZERİNDEKİ SİYASİ HACZİ"

Kaboğlu, teklifin icra ve hacizle ilgili çok sayıda teknik düzenleme içermesine karşın, yürütmenin yargı üzerine koyduğu siyasi haczin, AKP’nin sözde yargı reformu paketlerinde görmezden gelinmeye devam ettiğini belirtti. Kaboğlu; AKP’nin torba teklifinin, icra başmüdürünün atanması ve görev ve yetkilerinin belirlenmesini ve yine öngördüğü kimi düzenlemelerin ilk bir buçuk yıl içinde hangi il veya ilçede, ne zaman uygulanacağını belirleme yetkisini Adalet Bakanlığına bıraktığını ve bu şekilde, bir kez daha, Anayasa’nın ihlali suretiyle, yasamaya ait yetkilerin tek adamın yürütmesiyle gasbedilmek istendiğini vurguladı. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, AKP’nin torba teklifinin, önceki “yargı paketleri”nde olduğu gibi, adalet sistemi ve yargıyla ilgili ivedi ve yapısal sorunların çözümüne yönelik olarak hiçbir adım atmayan, yargı üzerindeki yürütme vesayetini tehdit etmeyecek kapsamdaki sınırlı değişikliklerle reform yapıyormuş algısı yaratmayı hedefleyen siyasi bir manevra olduğunu belirtti. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP MYK Üyesi Metin İlgün çeşitli etkinliklerle anılıyor

SONRAKİ HABER

İlknur Gökay’ın öldürülmesi Lüleburgaz ve Edirne’de protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa