Katı atık işçileri: Biz fakiriz, yapacağımız başka işimiz yok

"İnsanların alım gücü düştüğü için bizde çöpten doğru düzgün atık toplayamıyoruz. Ekonomik kriz herkese yansıyor o yiyip içemeyince bende atık toplayamıyorum."

01 Kasım 2021 00:46
Paylaş

Eren ÜNVERDİ
Rojhat ÖZER
Kocaeli

İstanbul Valiliği 23 Ağustos’ta atık kağıt toplayıcılığını izinsiz ruhsatsız olduğu, çevre ve halk sağlığı sorunları oluşturduğu, kayıt dışı ve sağlıksız koşullarda istihdama yol açtığı, kamu zararı ve haksız kazanca sebebiyet verdiği gerekçesiyle yasakladı. Valilik kararının ardından birçok ilçede kağıt toplayıcılarının çekçeklerine el konuldu, depolarına gece yarısı baskın düzenlendi. İstanbul Valiliğinin aldığı bu kararı ve çalışma koşullarını Kocaeli’de yaşayan kağıt atık toplayıcılarıyla konuştuk.

Nizam 20 yıldır kağıt topluyor. “Nereden baksan 3 yıldır her gün aynı mahalleden geçiyorum ve oradan topladığım atığın yüzde 20’sini şu anda toplayamıyorum” diyor, “İnsanların alım gücü düştü, şöyle örnek vereyim 15 liralık peynir şu anda 50 lira. Enflasyondan dolayı kimse artık o peyniri, kolayı, suyu tüketemiyor. İnsanların alım gücü düştüğü için bizde çöpten doğru düzgün atık toplayamıyoruz. Ekonomik kriz herkese yansıyor o yiyip içemeyince bende atık toplayamıyorum. Bu yüzden ülkenin ekonomik durumunu en çok hisseden de bizleriz.”

"BAŞKA YAPABİLECEĞİMİZ BİR İŞ YOK"

Recep 19 yaşında Şanlıurfa Siverek’ten Kocaeli’ne çalışmak için gelmiş bir kağıt toplayıcısı. Valilik kararının ardından İstanbul'da kağıt toplayıcılığı yapan akrabalarının kaldıkları depoya baskın düzenlendiğini söyleyen Recep, “Kağıt toplayıcılığıyla geçimimizi sağlıyoruz. İstanbul’da kağıt toplayıcılığıyla geçinen akrabalarım var, geçtiğimiz günlerde kaldıkları depolara polis baskın düzenlemiş. Bu durumdan çok mağduruz, İstanbul Valiliğinin aldığı bu karardan hiç memnun değiliz” dedi.

Bu işi kaybederlerse yapacak başka işlerinin olmadığını belirten Recep, “Bu işi yaparak sabahtan akşama kadar kağıt toplayarak geçimimizi sağlıyoruz, başka yapabileceğimiz bir iş yok. Bizim Şanlıurfa’da çalışacak bir işimiz yok, tarlamız falan da yok. O yüzden bu işi bizden alırlarsa çok mağdur oluruz. Topladığımız kağıtları depolara götürüp satıyoruz. Kilosunu 70 kuruştan alıyorlar. Sabah 5’ten akşam 7-8’e kadar çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

"DAHA ÖNCE İZMİT’TE BASKIN YAŞADIK"

Abdullah Kaya, İzmit’te kağıt toplayıcılığı yaparak geçiniyor. Daha önce İzmit’te polis baskını yaşadığını, rahat bir şekilde çalışamadıklarını söyleyen Kaya, “Günde 4 sefer çıkıyoruz, saat 4 buçukta kalkıyoruz ve akşam saatlerine kadar çalışıyoruz. Biz bu işi yapmak zorundayız başka geçim kaynağımız yok. Bizi rahat bırakmıyorlar o yüzden rahat bir şekilde çalışamıyoruz. Biz garibanız, biz fakiriz elimizde bir tek bu iş kalmış bıraksınlar bizi rahat çalışalım. İstanbul’da olduğu gibi daha önce bizde İzmit'te baskın yaşadık. Ne sigortamız ne maaşımız var. Bu işten başka güvencemiz yok. Bu iş bazen geçinmemize yetmiyor ama mecburen yapıyoruz” şeklinde konuştu.

OKULA GİTMEK İSTERDİM

Yakup 16 yaşında İzmit’te kağıt toplayıcılığıyla geçimini sağlayan bir çocuk işçi. Ailesinin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı okula gidemediğini, 4 saatlik uykuyla gün boyu çalıştığını söyleyen 16 yaşındaki Yakup, “Sabah akşam çalışıyoruz, günde 4 saat uyuyorum, günlük yevmiyem 200 lirayı buluyor. Okula gitmek isterdim, ailemin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan dolayı çalışmak zorunda kaldım, geçinemiyoruz. İstanbul’da yaşanan polis baskınlarını biz de yaşayabiliriz, bu durumdan memnun değiliz. Bu işi kaybedersek yapacak başka bir işimiz yok” dedi.

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Geri dönüşümde emek-sermaye çatışmasının tarihsel ufku: Çöp, ekmek kavgasına dahildir

SONRAKİ HABER

Akkuyu'da nükleer santralin inşaatı esnasında trafo patladı ve yangın çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...