21 Ekim 2021 12:53

İlaca parası olan ulaşacak

52 ilacın SGK'nin geri ödeme listesinde çıkarılmasına tepki gösteren Özcan, “Kriz varken bir de ilaç faturasını vatandaşa yüklerseniz vatandaş bunu nasıl alacak, nasıl ulaşacak?”

Fotoğraf: Pınar Özcan'ın kişisel arşivi

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Hastaların yıllardır ücretsiz alabildiği 52 ilaç SGK’nin geri ödeme listesinden çıkarıldı. Hastalar bu ilaçlar için artık ücret ödemek zorunda. Listeden çıkarılan ilaçlar arasında kas gevşetici kremler, ağrı kesici ve iltihap giderici spreyler, pandemi döneminde sıklıkla kullanılan ağız ve boğaz spreyleri, bebeklerin diş ağrılarında kullanılan diş jelleri yer alıyor. İlaçların tekrar ödeme listesine alınması gerektiğini söyleyen İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, “Kriz varken bir de ilaç faturasını vatandaşa yüklerseniz vatandaş bunu nasıl alacak, nasıl ulaşacak?​” diye sordu.

Sosyal devlet ilkesi gereği tüm tedavi masraflarının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen Özcan, “Devlet vatandaşına ilaç sunmak zorunda. Aksi durumda ancak parası olan ilaca ulaşabilir. Parası olmayan ulaşamaz” dedi.

ARALARINDA ÇOK KULLANILAN İLAÇLAR VAR!

Ödeme listesinden çıkarılanlar arasında sık kullanılan ilaçların da olduğunu vurgulayan Özcan, “Pandemide ağız boğaz antiseptiği olarak kullanılan gargaralar, spreyler var. Onun dışında kas gevşetici, ağrı kesici olarak kullanılan ilaçlar var. Bir de bebeklerin diş çıkarma dönemlerinde ağız içine sürülen jeller var. Bunların geri ödemeden çıkması önceden katılım payı ödeyen hastaların artık ilaç ücretlerinin tümünü ödeyerek alabilmesi demek” ifadelerini kullandı.

İlaçların ödeme listesinden çıkarılmasına ilişkin kendilerine hiçbir gerekçe sunulmadığını da söyleyen Özcan, “Biz gerekçesinin maliyetle ilgili olduğunu düşünüyoruz. Çok reçete edildiği için devlete bir yükü var. Bu furya ilerleyen günlerde daha da genişleyebilir” uyarısında bulundu.

"ECZANELERDE İLAÇ SIKINTISI YAŞANIYOR"

Eczanelerde ciddi boyutta ilaç sıkıntısı yaşandığını da söyleyen Özcan “Çocuklarda kullanılan ağrı kesici, ateş düşürücü, şurup gruplarında, antigribal ilaçlarda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Sıkıntının kaynağı, firmaların üretim planlaması ile alakalı eksiklikler. Bu dönemlerde bir sene sonranın üretim planlaması yapılır. Geçen sene bu aylarda okullar kapalıydı, maske kullanımı fazlaydı. O yüzden salgın hastalıklar çok azalmıştı. İlaç tüketimi de azaldığı için firmalar üretimlerini ona göre eksiltti. Ağustos ayındaki vaka artışı, okulların açılması ise ilaç talebini yükseltti” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

17’sinde ertelenen hayaller 90’ında pazar tezgahında bekleyen hayatlar!

SONRAKİ HABER

Ferhat Tunç'a Binali Yıldırım'a hakaret iddiasıyla yargılandığı davada yakalama kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...