13 Ekim 2021 16:42
Son Güncellenme Tarihi: 15 Ekim 2021 11:00

Genel Yayın Yönetmeni Ali Topuz'un ardından çok sayıda isim Gazete Duvar'dan ayrıldı

Gazeteci Ali Duran Topuz, Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Gazete Duvar ile yollarının ayrıldığını duyurdu. Topuz'un ardından 10 dolayında gazeteci Gazete Duvar'dan ayrıldı.

Görsel: Gazete Duvar

Paylaş

Gazeteci Ali Duran Topuz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Gazete Duvar ile yollarının ayrıldığını duyurdu. Ayrılık gerekçesinin editoryal bağımsızlık tartışması olduğunu açıkladı. Topuz'un ardından Duvarenglish Şef Editörü Cansu Çamlıbel, Gazeteci Bahadır Özgür, Sinema Yazarı Şenay Aydemir, Gazeteci Hakkı Özdal, Yazar Aydın Selcen, Gazeteci Fehim Taştekin, Gazeteci Mühdan Sağlam, Gazeteci Metin Yeğin, ve Gazeteci İrfan Aktan da kurumdan ayrıldığını duyurdu.

Topuz, paylaşımında "Her şeyin bir başı vardır bir de sonu. Gazete Duvar ile bir bağım kalmamıştır. Mesai arkadaşlarıma, yazarlara, okurlara binlerce teşekkürler. Eleştiren, kızan, öven herkese de şükran. Hakkınızı helal edin. Bir kişiye hakkım helal değil. O kendisini gösterecek zaten" dedi.

Topuz, Türkiye’nin ilk vicdani retçilerinden Vedat Zencir'in sahibi olduğu, Ağustos 2016'da yayın hayatına başlayan Gazete Duvar'ın kurulduğu günden beri Genel Yayın Yönetmenliğini yapıyordu.

CANSU ÇAMLIBEL DE AYRILDIĞINI AÇIKLADI

Ali Duran Topuz'un ardından Duvarenglish şef editörü Cansu Çamlıbel de kurumdan ayrıldığını duyurdu. Duvar'ın İngilizce servisinin kurulmasında büyük emeği olan Çamlıbel, "Ali’nin davetiyle katıldığım GazeteDuvar ailesinde o olmadığı takdirde benim de olmam söz konusu olamaz. İyi gazeteciliğe inanan ve destek veren herkesle nasılsa yine yeniden buluşuruz. Bu kadar kıymetli bir çabaya bu şekilde veda ediyor olmak kalbimizi kırdı elbet" paylaşımı yaptı.

BAHADIR ÖZGÜR DE KURUMDAN AYRILDI

İlerleyen saatlerde Duvar'ın öne çıkan yazarlarından Bahadır Özgür de kurumdan ayrıldığını duyurdu. Ali Topuz'un ürünü olan Duvar'dan çok şey kazandığının altını çizen Özgür, Twitter'da şu paylaşımı yaptı:

"Ali Topuz bir an dahi tereddüt etmeden yazı yazma imkanı sundu bana. Onun siyasal bakışının, ahlakının, üslubunun ürünü olan Duvar sayesinde çok fazla şey kazandım. Hakkını o da helal eder umarım. Duvar emekçilerine de sonsuz teşekkürler. Başka yerde görüşürüz yine..."

ŞENAY AYDEMİR DUVAR'DAKİ YAZILARINA SON VERDİĞİNİ AÇIKLADI

Topuz'un Duvar'dan ayrılmasıyla Gazete Duvar'la yollarını ayıran isimlerden biri de sinema yazarı Şenay Aydemir oldu. Aydemir, cuma günü yayımlanacak son yazısının ardından yazılarına son verdiğini duyurdu:

"Duvar daha proje iken çağırdı beni Ali Topuz. Tek satırıma, tek bir cümle edilmedi. Duvar sayesinde çok özel gazetecilerle çalıştım, güzel insanlarla tanıştım. Ama bu serüven de buraya kadarmış. Cuma günü yayınlanacak son yazı ile birlikte Duvar'daki yazılarıma son veriyorum."

HAKKI ÖZDAL: DUVAR'IN BAŞI ALİ TOPUZ'LA OLMUŞTU, SONU DA ÖYLE OLUYOR

Duvar'la yollarını ayıran isimlerden biri de Gazeteci Hakkı Özdal oldu. Özdal, "Benim için Duvar'ın başı Ali Topuz'la olmuştu, sonu da öyle oluyor.. 2016 yazından sonra, çok zor bir siyasal iklimde, çoğunu okuyucuların hiç görmediği onlarca insanın inşa etmeye başladığı Duvar'daki emekler baki kalacaktır. Orada bir iki küçük tuğlam olabildiyse ne mutlu bana" mesajıyla Duvar'a veda etti.

AYŞE ÇAVDAR: ALİ'SİZ BİR DUVAR'DA OLMAYACAĞIM

Gazeteci Ayşe Çavdar da Ali Duran Topuz'un Gazete Duvar'le yollarının ayrılmasının ardından, Duvar'dan ayrılan isimlerden oldu. Yaşananlar hakkında bilgisi olmadığını ifade eden Çavdar, "Ne olduğunu bilmiyorum, saatlerdir anlamaya çalışıyorum, ama Ali'siz bir Duvar'da olmayacağım ben de" mesajını paylaştı.

AYDIN SELCEN: ALİ TOPUZ "GİDİYORUM" DEDİĞİNDE "BEN DE GİDİYORUM" DEMEK DOĞRUSU

Yazar Aydın Selcen de, "Ali Topuz "gel" dediğinde geldiysek, "gidiyorum" dediğinde "ben de gidiyorum" demek doğrusu. Çok üzgünüm, yönetimiyle çok nitelikli ve sürekli daha iyiye giden bir mecra yaratmıştı. Hiç bir yazımın tek sözcüğüne dokunulmadı, yayımlanmayan yazım da olmadı. Yine buluşmak umuduyla." mesajıyla ayrıldığını açıkladı. 

FEHİM TAŞTEKİN: ALİ TOPUZ İLE ÖMER ARAZ’I ÇALIŞAMAZ NOKTAYA GETİREN KOŞULLAR BENİM İÇİN DE GEÇERLİDİR

Gazeteci Fehim Taştekin de, Gazete Duvar ile yollarını ayırdığını açıkladı. Taştekin şu mesajı paylaştı: "Radikal kapanırken okurlarımız "Abi yeter ki yaz, taşa yaz, duvara yaz, biz bulur okuruz" demişti! Veda yazımda “Ali Topuz da zor zamanda dosta ne göndereceğini bilendir, bana gönderdiği de Nesimi’den bir şaheserdi” diye not düşmüştüm. Sonra sevgili Ali Topuz “İşte duvar, gel yaz” dedi. Ben de yazdım, 5 yıl, yaklaşık 500 yazı. Keyifle ve özgürce. Şimdi davetin sahibi gitti. Ahde vefamız vardır. Ve Ali Topuz ile Ömer Araz’ı çalışamaz noktaya getiren koşullar benim için de geçerlidir. Duvar benim için Radikal’in devamı gibiydi, bütün emekçilerine minnettarım. “Nefes aldığımız bir yerdi, güzeldi” diyeceğiz."

MÜHDAN SAĞLAM DA DUVARA VEDA ETTİ

Gazete Duvar'dan ayrılan isimlerden biri de Gazeteci Mühdan Sağlam oldu. Sağlam Twitter'da, "Bugün itibariyle Gazete Duvar'dan ayrıldım. Bu süreçte bana inanan, imkan yaratan Ali Duran Topuz ve Ömer Araz başta olmak üzere tüm Duvar emekçilerine, mesai arkadaşlarıma minnettarım. Eleştirisini, ilgisini esirgemeyen okuyucularımıza teşekkür ederim."

METİN YEĞİN: BİR YERDEN ARKADAŞLARIN ÇOĞU GİDİYORSA, GİTMEK DOĞRU OLANDIR

Duvar'dan ayrılan isimlerden Metin Yeğin ise şu mesajı paylaştı:

"Dünyanın sokaklarından yazarken pek gazeteye filan uğradığım yok ama bir yerden arkadaşların çoğu gidiyorsa, gitmek her zaman doğru olandır. Gazeteduvar’a ben de hoşçakal diyorum..."

İRFAN AKTAN: AŞILAMAYACAK SORUNLAR OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM, DUVAR'I YENİDEN ÖREBİLİRİZ

İrfan Aktan ise Gazete Duvar'daki bu sarsıntıya sebep olan görüş ayrılıklarının hâlâ aşılabileceğine tekrar bir araya gelinebileceğine inanmak istediğini dile getirdi. Düşüncelerini 11 maddelik bir floodla açıklayan Aktan, böyle gelişmelerin ardından bu çağrıyı ayrılmadan yapamayacak olduğunu ifade etti. "Bizler ayrılırken ayrılmayacak arkadaşımızın kötü hissetmeyeceği bir dil kurmak gerekiyor" diyen Aktan, "Dolayısıyla ördüğümüz Duvar’dan ayrılan son kişi olmayı, haber müdürü, editör, muhabir, stajyer vd. arkadaşlarımızın işlerine devam etmelerini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı.

Aktan'ın paylaşımları şu şekilde:

"1- 2016’nın güzel bir ilkbahar günü Ali Duran Topuz arayıp “bir site kuruyoruz, senin de olmanı istiyoruz” dediğinde, açık söyleyeyim, o dönemin siyasi koşullarında çok yaşamayacağını düşündüğüm bir tohuma can vermek üzere enerjimizin son gıdımlarını kullanacağımızı düşünmüştüm.

2-  Fakat Gazete Duvar, çok korkunç bir siyasi iklimde, kadrosunun müthiş uyumu sayesinde filizlendi. 2015 sonrası yıkımla birlikte yaşadığımız korkunç günlerin az da olsa tesellisi gibi oldu Duvar’da yaptığımız işler.

3- Bu süreçte iktidarın yoğun baskıları, ağır sansür ve otosansür koşullarında Duvar hem biz gazeteciler hem de okuyucular için önemli bir nefes alanı haline geldi. Fakat zamanla yönetim kademesinde çeşitli görüş ayrılıklarının ortaya çıktığını öğrendik.

4- Yakın zamana kadar, ideolojik olmaktan çok şahsi gibi görünen görüş ayrılıklarının Duvar’ın sarsılmasıyla sonuçlanmaması için elimden geleni, ilgililere gereken uyarılar eşliğinde yaptım. Duvar’ın ustası Ali Topuz olmadan şahsen benim de olmayacağımı ifade ettim.

5- Ne var ki bu sorunlar aşılamadı ve dün itibariyle Ali Topuz ayrıldığını açıkladı… Açıkçası bu süreçte ayrılma kararını açıklaması en zor kişilerden biriyim. Bir kere görüş ayrılığı yaşayanlar benim arkadaşlarım. Bu anlaşmazlığa tanık olmak beni epeydir üzüyordu zaten.

6- Öte yandan bizler ayrılırken ayrılmayacak arkadaşımızın kötü hissetmeyeceği bir dil kurmak gerekiyor. Dolayısıyla ördüğümüz Duvar’dan ayrılan son kişi olmayı, haber müdürü, editör, muhabir, stajyer vd. arkadaşlarımızın işlerine devam etmelerini temenni ediyorum.

7- Duvar’a emek vermiş biri olarak, bu sarsıntıya sebep olan görüş ayrılıklarının hâlâ aşılabileceğine, tekrar bir araya gelinebileceğine inanmak istiyorum. Duvar için, bu duvara çıkıp ülkeyi ve dünyayı daha iyi görebilen okuyucular için, emekçiler için bu yapılmalı.

8- Bu çağrıyı ayrılmadan yapmam doğru olmazdı. Dolayısıyla Duvar için üzülenlerin bu çağrıya destek vermeleri ve yıkımı durdurmaya çalışmalarını öneriyorum. Belki bu sorunları artırabiliriz, bilemiyorum.

9- Bu yapılmazsa da, bundan sonra da Gazete Duvar’ı izlemeye, arkadaşlarımızın kıymetli haber ve yazılarını okuyup paylaşmaya devam edeceğim. Geride kalan tüm arkadaşlara başarılar diliyorum.

10-  Aynı mahallede, hatta aynı sokakta, belki farklı evlerde olacak, ama aynı evin duvarını örmeye devam edeceğiz.

11- Duvar'da yaşananların aşılamayacak sorunlar olmadığını düşünüyorum. Eğer arkadaşlarımız bir araya gelirse, bu meseleyi çözerlerse, Duvar'ı kaldığımız yerden tekrar örebilirsiniz."

PINAR ÖĞÜNÇ: TOPUZ İNANMASA PANDEMİ ZAYİATI KİTABA DÖNÜŞEMEZDİ

Duvar'dan ayrılan isimlerden Pınar Öğünç ve Mehveş Evin'in paylaşımları da şöyle oldu:

"Planladığım gibi 8 bölümde ve günü olan pazartesi, İşsizlik Tefrikası'nı bitirip ben de işsizler kervanına ekleneceğim. Şu önemli, böyle zor zamanlarda bir gazetecinin bir konuya haftalar ayırarak, derinleşerek, özgürce çalışabilmesi, ancak buna inananlar varsa gerçek olabilirdi. Başta @alidurantopuza ve @gazeteduvar ekibinde bunu mümkün kılan herkese teşekkür ediyor, bu inancın teminatının da editoryal bağımsızlık olduğunu düşünüyorum. Yazı dizisi olurdu, oldu, ama @alidurantopuz inanmasa Pandemi Zayiatı kitaba dönüşemezdi. Bu da kayda geçsin isterim."

(MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Tutuklu gazeteci Nedim Türfent'e kitap yasağı

SONRAKİ HABER

Son 24 satte 31 bin 248 yeni vaka tespit edildi, 236 kişi hayatını kaybetti (13 Ekim 2021)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...