11 Ekim 2021 23:45

Kalacak yer bulamayan üniversite öğrencisi okulunu dondurdu

Tüm ülkede olduğu gibi Dersim'de de üniversite öğrencilerinin barınma sorunu devam ediyor. Munzur Üniversitesi Edebiyat Bölümünü kazanan bir öğrenci kalacak yer bulamadığı için okul kaydını dondurdu.

Fotoğraf: Yusuf Akın/Evrensel

Paylaş

Yusuf AKIN
Dersim

Dersim’de Munzur Üniversitesinde eğitim-öğretim yılının başlamasıyla ortaya çıkan barınma sorunu halen devam etmekte. Barınma sorunuyla ilgili Evrensel’e konuşan Munzur Üniversitesi Edebiyat Bölümü öğrencisi, kalacak yer bulamadığı için okulunu dondurduğunu söyledi.

"2 BİN-2 BİN 500 KİRA İSTEDİLER"

Üniversiteye çok büyük hayallerle geldiğini fakat büyük hayal kırıklığı yaşadığını söyleyen Edebiyat Bölümü öğrencisi, “Eğitim hakkımın elimden alınmasına karşı bir şey yapamamak beni üzdü. Okula ilk geldiğimde yurt başvurusu yaptım fakat sonuçlar açıklanınca yedeklerde kaldığımı öğrendim. İlk açıklandığında 654’üncü yedekteydim, bana yurt çıkmayacağı çok belliydi, ben de ev aramaya başladım ama ev fiyatları burada inanılmaz yüksek. Birkaç ev bulup sorduğumda benden 2 bin-2 bin 500 TL kira istediler. Normal olarak ben de bunu karşılayacak durumda değilim. Yurtta geçici olarak kalıyordum, asil kayıtlar gelince biz de çıkmak zorunda kaldık. Zaten bir yatakta iki kişi veya yerde yatıyorduk. Kalacak bir yer bulamayınca ben de evde kalan bir arkadaşımın yanına geçtim ama onlar da 5 kişi kalıyorlardı. Ancak kısa bir süre onlarda kalabildim çünkü benimle beraber ev 6 kişi oluyordu. Ben de çarem kalmadığı için okulumu dondurup memleketime dönmek zorunda kaldım” dedi.

"TALEBİMİZ İYİLEŞTİRİLMİŞ YURTLARDA BARINMAK"

Sadece Dersim’de değil tüm ülkede yurt problemi olduğunu söyleyen Munzur Üniversitesi Öğrencisi Nazdar, “Yetkililer bu sorunu görmemekte ısrarcı ama biz öğrenciler de barınma hakkımızı istemekte ısrarcıyız. Suç işlemiyoruz, kötü bir şey yapmıyoruz, sadece ve sadece hakkımızı istiyoruz yani barınmak istiyoruz. Talebimiz barınma, barınma ile birlikte daha iyileştirilmiş yurtlar. Barınma hakkımızı isterken kalabalık odalarda, kırık yataklarda, ortak alan olan tuvalet, banyolarda kalmak istemiyoruz. İyileştirilmiş, gelişmiş KYK yurtları istiyoruz, bu da bizim hakkımız. Bu pandemi döneminde özellikle kalabalık odalar, tuvaletler, banyolar çok riskli alanlardı. Ben tüm öğrenciler adına barınma talebimizin en iyi şekilde karşılanmasını istiyorum” dedi.

"BARINMA SORUNU ÇÖZÜLSÜN"

Okulların açılmasından bu yana onca tepkiye rağmen hâlâ barınma sorunlarının devam ettiğini belirten Çocuk Gelişimi Öğrencisi Esra, “Geldiğimizden beri zorluk çekiyoruz. Sürekli kalacak yer sıkıntısı yaşadık arkadaşlarla beraber. Bu sorunlarımızın çözülmesi için yurtta ve dışarıda kalan öğrenciler olarak sürekli yetkililerle görüştük fakat kalıcı bir çözüm hâlâ bulunamadı. Erkekler için bir yurt açıldı o da Pertek ilçesinde. Oraya yerleşen arkadaşlar da her gün yol ücreti vererek git gel yapmak zorunda kalıyor. Kadınlar için sonradan açılan bir yurt var ama oradaki kontenjan dışarıda kalan öğrenciler için yeterli değil ve orada kalan arkadaşlarımız da yurtta düzensizlik olduğunu ve yemeklerin iyi olmadığını söylüyor. Ben de şu an geçici olarak arkadaşlarımın yanında kalıyorum. Yurt başvurum ise hâlâ sonuçsuz. Benim ve diğer bütün arkadaşların barınma sorunu derhal çözülmeli” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının adı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı oluyor

SONRAKİ HABER

Beylikdüzü'nde Aslan Yılmaz adlı erkek, eşi Semra Yılmaz'ı katletti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa