24 Eylül 2021 17:00

İzmir Emek Gençliği: Ücretsiz barınma, parasız eğitim istiyoruz

İzmir'de "Ücretsiz barınma, parasız eğitim istiyoruz" diyerek basın açıklaması yapan Emek Gençliği taleplerini sıraladı, yetkililerin sorunlarını çözmesini istedi.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Reklam

İzmir Emek Gençliği, “Ücretsiz barınma, parasız eğitim istiyoruz” diyerek Bornova Küçükpark Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Ücretsiz barınma istiyoruz”, “Parasız, bilimsel, demokratik eğitim”, “İş, bilim, özgürlük” sloganı atan gençler adına basına açıklamasını Emre Gökmen okudu.

Online eğitim döneminde ne YÖK’ün ne de hükümetin ek yurt, yemekhane, derslik gibi takviyeler yapmadığını ifade eden Gökmen, “Geçtiğimiz günlerde iftiharla sunulan, en lüks otel zincirleri ile karşılaştırılan KYK yurtları 3 milyon 800 bin öğrencinin ancak %18’ine kalacak yer imkanı veriyor. 4 ila 8 kişinin salgın koşullarına rağmen 16 metrekarelik alana tıkış tıkış yerleşeceği KYK yurtları 5 öğrencinin 4’üne kalacak yer imkanı tanımıyor. İzmir’de bulunan KYK yurtlarını ve öğrenci sayısını yan yana getirdiğimizde ise öğrenci nüfusunun ancak 10’da 1’ini barındıracak kapasitede olduklarını görüyoruz” dedi.

“ÖĞRENCİLER KALACAK EV, YURT BULAMIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın New York’ta maliyeti 291 milyon dolar olan Türkevi’nin açılışını övünerek yaptığını hatırlatan Gökmen, “Biz öğrenciler kalacak ev, yurt bulamazken bin odalı saraylarda, altın kaplamalarla yaşayanlar asgari ücretle geçinmeye çalışan ailelerimize ve bizlere sokakları, bankları işaret ediyorlar. Tek adam yönetimi hizmeti bununla da sınırlı tutmuyor. 20 yıllık iktidarında cemaat ve tarikatlara açtığı kaynaklarla, vakıf yurtlarının sayısı 154’ten 454’e çıkmış vaziyette. Diyanet işlerine milyarlarca lira bütçe ayrılırken eğitime ayrılan bütçe her sene yeni bir kısıtlamaya tabi tutuluyor” diye konuştu.

“KUL OLMAYACAĞIZ, HAKLARIMIZ İÇİN SESİMİZİ DAHA GÜÇLÜ HAYKIRACAĞIZ”

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın “kul olma” çağrısını eleştiren Gökmen şunları söyledi; “İktidar emekçi ailelerin genç kuşaklarına, üniversite gençliğine ‘paran yoksa ya okumayacaksın ya da cemaat ve tarikatların kucağına düşeceksin’ diyor. Her hafta dini sohbetlere katılmanın zorunlu koşulduğu cemaat yurtlarında gençliği ‘dindar ve kindar nesil’ politikalarına yedeklemenin yolunu arıyorlar. Özel yurtlar ise yarışır şekilde fiyatları tavana çekmekten geri durmuyor. Senelik ücretlerinin 20-25 bin lira arasında değiştiği özel yurtlar öğrencilere ‘çaresizsin ama paran varsa burada kalabilirsin’ diyor. Bizler bunlara tamam demeyeceğiz, kul olmayacağız, haklarımız için sesimizi daha güçlü haykıracağız.

“EVLERİN KİRALIK İLANLARINA HER GÜN KEYFİ ZAM UYGULANIYOR”

İzmir’de öğrenci semtlerinde yıkık dökük evler için kira ortalamasının 2 bin 500 lirayı bulduğunu söyleyen Gökmen, “Depremin en çok yara bıraktığı Bayraklı ve Bornova bölgesinde riskin yüksek olduğu semt ve mahallelerde bile hasarlı, orta hasarlı, ev sahiplerinin ve emlakçıların kendilerinin bile kalmadığı riskli bölgelerdeki evler öğrencilere kiralanmak isteniyor. Hükümet bu kiraların keyfi artışını ne denetliyor ne de bir sınır koyarak engel olmaya çalışıyor. Evlerin kiralık ilanları her gün keyfi zamlarla öğrencilerin önüne koyuluyor” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLER EKONOMİK YÜKÜN ALTINDA EZİLİYOR”

Kılıçdaroğlu’nun “İktidara gelirse bir yıl içinde yeni yurtlar yapacağını” söylemine cevap veren Gökmen, “Kılıçdaroğlu öğrencilerin şu an sokaklarda kaldığını, ev, yurt bulamadığını görmüyor olacak ki ‘bekleyin, seçimden sonra çözeceğiz’ demeye devam ediyor. Öğrenciler ekonomik yükün altında ezilerek eğitimini durdurmaya karar verirken muhalefet ilk sıfır arabasını alan gençlerden ÖTV alınmayacağını vaat olarak dile getiriyor” diyerek muhalefetin tutumunu eleştirdi. Gökmen, yerel yönetimlerin de kaynaklarının öğrenciler için seferber edilmesi gerektiğini söyledi.

Öğrencilerin sadece kira değil kırtasiyeden beslenmeye tüm harcamaların maddi yükü altında kaldığını ve okulunu bırakıp çaresizce memleketine dönerek iş bulmaya çalıştığını dile getiren Gökmen, taleplerini şu şekilde sıraladı:
• Hükümet, kira zamlarını durdurmalı ve zamların geri alınması için somut adımlar atmalıdır.
• Tüm açıkta kalan öğrenciler tespit edilip başta KYK olmak üzere tüm kurumlar ve olanaklar acilen seferber edilmelidir.
• Yerel yönetimler illerdeki tüm olanaklarını bütün öğrencileri yerleştirecek şekilde kullanmalıdır.
• En temel yaşam koşullarının yerine getirilebilmesi için barınma olanakları tüm öğrencilere eşit bir şekilde sağlanmalıdır.

“BU GİDİŞATA BİRLİKTE DUR DİYELİM”

Gökmen son olarak, “Öğrencileri bu tercihleri yapmakta bırakanlara karşı bizler bu acil taleplerimiz için bir araya gelmeli, sesimizi daha güçlü haykırmalıyız. En temel haklarımızdan olan barınma hakkımız elimizden alınırken, eğitim hakkımızın da gasp edildiğini bilmeliyiz. Bu zor dönemi başımızı öne eğip ekonomik krizin yükünün altında ezilerek geçirmemeliyiz. Bizleri eğitimden ekonomiye, sosyal aktivitelerimize kadar her alanda sorunlar silsilesine terk eden bu sisteme ve tek adam iktidarına karşı ‘Yarın değil şimdi, yalnız değil hep beraber’ mücadele etmeliyiz. Tüm üniversite gençliğini ‘Ücretsiz barınma, parasız eğitim’ için yan yana gelmeye, Emek Gençliği’nde birleşmeye ve örgütlenmeye çağırıyoruz” dedi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam