10 Ekim 2021 10:36

CHP’li Toprak: Varlık Barışı’nın kime hizmet ettiği Pandora Belgeleriyle ortaya çıktı

CHP’li Toprak, "Türkiye’de bugüne kadar en kapsamlı servet ve vergisiz kazanç afları, AKP hükümetlerince 7 kez çıkartılan Varlık Barışı adı altındaki servet affı yasalarıyla gerçekleştirildi" dedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, iktidarın servet aktardığı yandaşlarının bile iktidara güvenmeyip, paralarını vergi cennetlerine taşıdığının Pandora Belgeleri ile ortaya çıktığını ifade ederek "Vatandaşa, altınını, dövizini bozdurma çağrısı yapanlar, milyar dolarlarını vergi cennetlerinde istifleyenlere defalarca servet affı çıkarttıkları için milletten özür dilemelidir" dedi.

Paradise, Panama ve son olarak Pandora Belgeleri ile dünya çapında yaşanan sarsıntı sonrası, şeffaf demokratik ülkelerde yargı ve hükümetlerin, parlamentoların soruşturma başlattığını vurgulayan Erdoğan Toprak, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de bugüne kadar en kapsamlı servet ve vergisiz kazanç afları, AK Parti hükümetlerince 7 kez çıkartılan Varlık Barışı adı altındaki servet affı yasalarıyla gerçekleştirildi. 2008, 2011, 2013, 2016, 2018, 2019 ve sonuncusu 2021 yılbaşında uygulamaya giren yasalarla, yurt dışındaki 200-300 milyar dolar arasında olduğu hesaplanan varlıkların ülkeye getirilip, ekonomiye kazandırılacağı vadedildi.

Asgari ücretli bile gelir vergisi öderken iktidar, bu yasalarla milyarlarca dolarlık servet sahiplerine kazancın kaynağını sormama, vergi talep etmeme, inceleme-soruşturma açmama taahhüdünde bulundu. Cumhurbaşkanına servet affını uzatma yetkisi verildi. Cumhurbaşkanı bu yetkisini yıl sonuna kadar 6 ay daha süreyi uzatarak kullandı.

BU KİŞİLER İKTİDARA GÜVENMEDİKLERİ İÇİN SERVETLERİNİ KAÇIRMIŞ

Pandora Belgelerinde Türkiye’den 220 ismin belgelerde yer aldığını ifade eden Toprak  açıklanan isimlerin önemli bölümünün hazine ve döviz garantili, davet usulüyle verilen kamu ihaleleriyle kamu-özel iş birliği projelerinden, kamu bankalarının milyarlarca dolarlık kredilerinden beslenen iktidara yakın yandaş müteahhitler ve medya patronları olduğunu söyledi. Toprak şöyle dedi: “Anlaşılan bu kişiler bu iktidara güvenmedikleri için elde ettikleri servetleri, yüz milyonlarca-milyarlarca doları, vergisiz şekilde vergi cennetlerine taşımışlar. Dövizler, altınlar yurt dışına götürülmüş, malikanelere, lüks gayrimenkullere, yatlara, hesaplara yatırılmış. Yüz milyonlarca dolar, isimsiz birilerine-bir yerlere bağışlanmış! Bu bağışlar, komisyon mu, haraç mı, ihalelerden pay mı, rüşvet mi, hayır-hasenat mı? Meçhul!

İktidar, 2006’da Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. maddesinde yaptığı değişiklikle, vergi cennetlerine para aktarmayı yasallaştırırken, bu paralardan yüzde 30 vergi kesileceğini de yasaya koydu. Ancak Cumhurbaşkanı kararıyla bir gecede vergileri artıran, TBMM’ye 60 maddelik yeni vergi düzenlemeleri gönderen iktidar, nedense yasa uyarınca yayımlanması gereken vergi cenneti ülkeler listesini bugüne kadar yayımlamadığı için, bu madde 15 yıldır uygulanmıyor." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adalar Demokrasi Meclisi: Büyükada İskelesi Adalıların kullanımına açılsın

SONRAKİ HABER

Irak seçimleri: Şark cephesinde yeni bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...