08 Ekim 2021 08:11

Çevre Bakanlığından açıklama: Boğaziçi Üniversitesinde yapılaşma planı yok

Boğaziçi Üniversitesi arazisini kapsayan alanda yeni sit düzenlemesine ilişkin olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından açıklama geldi.

Fotoğraf: Zeynep Burçe Gümüşlü

Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Boğaziçi Üniversitesinin doğal sit alanı statüsüne ilişkin olarak 7 Eylül 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ilgili açıklama geldi. Açıklamada, "Söz konusu alanda Boğaziçi Kanunu'na aykırı hiçbir uygulama ve faaliyetin gerçekleştirilmesi, yapılaşmaya açılması kesinlikle mümkün değildir" denildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının ve akademisyenlerin tepki gösterdiği düzenlemenin alanda yeni yapılaşma yapılmasına yönelik olmadığı belirtildi. Açıklamada, "Boğaziçi öngörüm alanı ve sahil şeritlerine koruma esasları ve yapılanma şartları, Boğaziçi Kanunu ve imar planı kapsamında belirlenmekte olup, bu alanlarda Boğaziçi Kanunu'na aykırı hiçbir uygulama ve faaliyetin gerçekleştirilmesi mümkün değildir" denildi.

Bakanlığın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Boğaziçi Üniversitesi ve kampüsünün bulunduğu alanın, doğal sit statüsünün yanında Boğaziçi Kanunu hükümleri gereği ayrı bir koruma statüsüne de sahip olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu alanda Boğaziçi Kanunu'na aykırı hiçbir uygulama ve faaliyetin gerçekleştirilmesi, yapılaşmaya açılması kesinlikle mümkün değildir. Ayrıca yapılan ekolojik temelli bilimsel çalışmalar kapsamında; alanda mevcut yapı ve yerleşimler dışındaki yapılaşmaya izin verecek bir düzenleme asla söz konusu değildir. Söz konusu haberde Boğaziçi Üniversitesi'ndeki bir grubun yaptığı eylemler de hatırlatılarak 'Boğaziçi üniversitesi imara açılacak, turizm yapıları inşa edilecek' şeklinde spekülatif başlıklar kullanılarak alanın imara açılacağını iddia etmek tamamen asılsızdır, yalandır. Kamuoyunu yanıltmaya yönelik kasıtlı, bilinçli ve art niyetli bir yaklaşımdır. Sonuç olarak, Boğaziçi öngörünüm alanı ve sahil şeritlerinde koruma esasları ve yapılanma şartları, Boğaziçi Kanunu ve imar planı kapsamında belirlenmekte olup, bu alanlarda Boğaziçi Kanunu'na aykırı hiçbir uygulama ve faaliyetin gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Ayrıca Bakanlığımız bünyesinde Boğaziçi Üniversitesi arazisine yönelik herhangi bir planlama çalışması bulunmamaktadır."

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Urfa İl Başkanı Cemalettin Özden ifadeye çağrıldı

SONRAKİ HABER

Smyrna'dan İzmir'e Kentin Gündemi: Kovid-19 salgınında 4. dalga ve aşılama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...