07 Ekim 2021 14:28

ABD'de federal mahkeme, Teksas'ta yürürlüğe konulan kürtaj yasasını durdurdu

ABD’de federal mahkeme, Teksas’ta uygulamaya konulan kürtaj yasasını askıya aldı.

Fotoğraf: Yasin Öztürk/AA

Paylaş

Teksas’ta Cumhuriyetçi milletvekillerinin oylarıyla eyalet meclisinde kabul edilen kadınların hamileliklerinin 6'nci haftasından sonra kürtaj olmasını yasaklayan yasa durduruldu.

Teksas Federal Bölge Mahkemesi Yargıcı Robert Pitman, Teksas'taki kürtaj yasasını, kadınların anayasal haklarını ihlal eden "saldırgan bir yoksun bırakıcılık" olarak değerlendirerek geçici durdurma kararı verdi. Yargıç Pitman, 113 sayfalık gerekçeli kararında, Teksas Cumhuriyetçi milletvekillerini, "kürtaj konusunda kısıtlamaları ihlal edenlere karşı sivil vatandaşların yetkili kılınmasını ve 10 bin dolarla ödüllendirilmesini içeren bir yasayı onaylaması"ndan dolayı da eleştirdi.

ABD Adalet Bakanlığı, 9 Eylül'de, Teksas’ta çoğunlukta olan Cumhuriyetçi milletvekillerinin oylarıyla eyalet meclisinde kabul edilen ve 1 Eylül'de yürürlüğe giren, kadınların hamileliklerinin 6'nci haftasından sonra kürtaj olmasını yasaklayan yasaya karşı Teksas Federal Mahkemesine dava açmıştı. Bakanlık, eyaletteki kürtaj yasasının kadınların anayasal haklarını ihlal ettiğini ve "federal yasaların eyalet yasalarından üstün olduğu"na ilişkin ABD Anayasası ilkesine aykırı olduğunu belirtmişti.

Kadınlar "Kürtaj adaleti için yürüyüş" diyerek Teksas'ta uygulamaya konulan kürtaj yasasına tepki göstermişti.

ABD Yüksek Mahkemesinin, Teksas'ta mayısta kabul edilen yasanın 1 Eylül'de yürürlüğe girmesinin engellenmesi için yapılan başvuru üzerine harekete geçmemesi eleştirilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kaftancıoğlu hakkında Altun'a "hakaret" ettiği iddiasıyla 2 yıla kadar hapis cezası istendi

SONRAKİ HABER

AKP'li Sırtköy belde belediye başkanının aracında silah ve kaçak sigara yakalandı: "Başkanın haberi vardı"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...