05 Ekim 2021 14:19

İran, Taliban ile ticaret anlaşması imzaladı

Taliban ile İran arasında sınır kapıları üzerinden gerçekleşen ticari akışın kolaylaştırılmasını içeren anlaşma imzalandı.

Rusya'da gerçekleşen Afganistan barış görüşmeleri. (Fotoğraf: Sefa Karacan/AA)

Paylaş

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, İran ile sınır kapıları üzerinden gerçekleşen ticari akışın kolaylaştırılması için bir dizi konuda anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Twitter hesabından yaptığı açıklama yapan Mücahid, anlaşmanın 16 maddeden olduğunu, ekonomik bağların güçlendirilmesi ve ticari zorlukların aşılmasının hedeflendiğini kaydetti.

Açıklamaya göre anlaşma İslam Kale Sınır Kapısı'nda çalışma süresinin 8 saate çıkarılması, her iki ülkeye açılan yolların genişletilmesi, gümrük tarifelerinin güncellenmesi, akaryakıt konularının görüşülmesi, Afgan sürücülere sağlık hizmeti ve koronavirüs testi yapılması, araç geçişlerinin kolaylaştırılması, sağlık ve turizmin geliştirilmesi gibi konuları kapsıyor. Yol inşaatları, madenler ve raylı sistemlerin geliştirilmesi konularında İran'dan danışmanlık hizmetlerinin alınması üzerinde de anlaşıldığı kaydedildi. ​

945 kilometre uzunluğundaki Afganistan-İran sınırında İslam Kale, Ebu Nasr Ferahi Mahirud ve Zerenc sınır kapıları bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de Johnson and Johnson, Kovid-19 ek destek aşı izni için başvuruda bulundu

SONRAKİ HABER

6 parti 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' toplantısını Meclis'te yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...