Çukurova Emek Gençliği ücretsiz barınma hakkı istedi
Çukurova Üniversitesinde başlanacak eğitim öncesinde açıklama yapan Emek Gençliği, kampüste ücretsiz yeni yurtlar yapılmasını ve her öğrencinin sağlıklı koşullarda barınmasının sağlanmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel
İLGİLİ HABERLER

Eskişehir Emek Gençliği: Ücretsiz barınma, parasız eğitim istiyoruz

"Barınamıyoruz" deyip gözaltına alınan öğrenciler açıklama yaptı

Emek Gençliğinden Fatma Şahin'in barınma ile ilgili videosuna videolu cevap

EMEP: Barınma haktır! Piyasaya, tarikatlara, cemaatlere, vakıflara terk edilemez
Çukurova Üniversitesi Emek Gençliği, parasız, bilimsel, demokratik eğitim ücretsiz barınma talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. Barajyolu Gençlik Meydanında gerçekleştirilen açıklamada Çukurova Üniversitesi yönetiminden kampüs içerisine ücretsiz yeni yurtlar yapılması, her öğrencinin sağlıklı koşullarda barınabilmesi için sorumluluk alması talep edildi.
Çukurova Üniversitesinde 4 Ekim itibariyle başlayacak olan eğitim öncesi yapılan basın açıklamasını okuyan Tuğba Eroğlu, 2021-2022 eğitim-öğretim döneminin pek çok belirsizlikle başladığını belirterek barınma sorununun çözülmesini ve alınacak kararlara öğrencilerin dahil edilmesini istedi.
"ÖĞRENCİLER CEMAATLERİN KUCAĞINA İTİLİYOR"
Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesinin sevindirici olduğunu ancak önlemlerin yeterli olup olmayacağı konusunda endişeler taşıdıklarını ifade eden Eroğlu, “Yaklaşık 55 bin öğrencisi olan Çukurova ve Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversiteleri için şehrimizdeki yurtların kapasitesinin 11 bin 182 olması, her sene binlerce öğrencinin yurtlarda yer bulamamasına neden oluyor. Öğrenciler barınma sorunlarıyla karşı karşıya bırakılıyor. Öğrencilere fahiş kira fiyatlarıyla üçerli beşerli eve çıkmak çözüm olarak gösteriliyor. Ancak pandemi sürecinde kiraların zamlanması, evlerin koşullarının oldukça kötü olması ve hayat pahalılığının her geçen gün artması bunu da sağlıklı ve nitelikli bir seçenek olmaktan çıkarıyor. Ev kiralamak zorunda kalan öğrenciler giderlerini karşılayabilmek için çalışmak zorunda kalırken, binlerce öğrenci ise özel yurtların, tarikat ve cemaat yurtlarının kucağına itiliyor” diye konuştu.
PANDEMİDE EĞİTİM KOŞULLARI NEDEN SAĞLANMADI?
Yurtların tam kapasite açılacağının duyurulmasının önlemlerin alınması için hazırlık yapılmadığının göstergesi olduğunu dile getiren Eroğlu, şu şekilde konuştu. “Soruyoruz! Okulların kapalı olduğu 1,5 yıl boyunca barınma ve pandemiye ilişkin neden hiçbir önlem alınmadı? Kampüsün içerisine yeterli sayıda yurt inşa edilmemişken neden pandemi süresince kullanmıyor olduğumuz yurtlara neredeyse yüzde 50 oranında zam geldi? Pandemi koşullarında eğitim görebileceğimiz derslikler, sağlıklı barınabileceğimiz yurtlar neden oluşturulmadı?”
"HER ÖĞRENCİ İÇİN ÜCRETSİZ SAĞLIKLI BARINMA HAKKI İÇİN TÜM ÖĞRENCİLERİ MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORUZ"
Fotoğraf: Evrensel
Eğitime dair belirsizlikler öğrencilerin yaşamında bu derece derin sorunlar yaratırken, alınan kararlarda öğrencilerin ihtiyaçlarının göz ardı edilmesi ve söz hakkının gasp edilmesini kabul etmediklerini ifade eden Eroğlu, “Mekanizmalarında öğrencilerin bulunmaması, bu sorunları derinleştirmektedir” dedi.
Taleplerinin açık olduğunu ifade eden Eroğlu şu talepleri sıraladı,
- Geçici çözümler konusunda hızlıca adımlar atılmalı. TOKİ Konutları öğrencilerin kullanımına tahsis edilmelidir. Çukurova Üniversitesi kampüsü içerisine yeni yurtlar yapılmalı, yurtlar ücretsiz olmalıdır. Çukurova Üniversitesi yönetimi Çukurova Üniversitesi’ni kazanan her öğrencinin sağlıklı koşullarda barınabilmesi için sorumluluk almalıdır.
- İlgili kurumlarla iletişime geçilerek öğrenci evi kiralarına üst limit belirlenmesi, zamların geri çekilmesi ve Çukurova Üniversitesi öğrencilerine kira yardımı yapılması için somut adımlar atılmalıdır.
- Yerel Yönetimler hayat pahalılığı ve pandemi karşısında öğrencilerin yükünü hafifletmelidir. Başta Adana Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm yerel yönetimler barınmadan gıda yardımına kadar öğrenci yararını gözetmelidir. Adana Büyükşehir Belediye tarafından öğrencilere ücretsiz ulaşım imkânı sağlanmalıdır.
- Kredi/burs ayrımı kaldırılmalı, ihtiyacı olan her öğrenciye burs sağlanmalıdır.
- Eğitimimize ve kampüsteki yaşamımıza dair tüm karar mekanizmaları, öğrencilerin de içerisinde bulunduğu demokratik bir şekilde düzenlenmelidir.
Eroğlu, “Çukurova Üniversitesi Emek Gençliği olarak tüm sıra arkadaşlarımızı, taleplerimiz etrafında birleşmeye, Emek Gençliği’nde örgütlenmeye; parasız eğitim ve ücretsiz barınma için mücadele etmeye çağırıyoruz!” dedi. (Adana/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et