28 Eylül 2021 17:35

Dersim'de 15 gün her türlü eylem ve etkinlik için izin şartı

Dersim'de Valilik, pandemiyi gerekçe gösterdi, kentte önümüzdeki 15 günde yapılmak istenen her türlü eylem ve etkinlik için izin şartı getirdi. Hakkari'deki yasaklar ise 15 gün daha uzatıldı.

Fotoğraf: Serhat Ozan Yıldırım

Paylaş

Dersim'de Valilik, kentte yapılmak istenen her türlü eylem ve etkinlik için valilik ya da kaymakamlıktan izin alınmasını şart koştu. Valilik, kararı koronavirüs salgını ile gerekçelendirdi. Kararın, Dersim'de öğrencilerin günlerdir yoğun biçimde barınma sorununa karşı eylem yaptığı dönemde gelmesi dikkat çekti.

Valilikten yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınının yeni varyantları sonrasında artan bulaşıcılığıyla birlikte vaka sayılarının kent genelinde artışının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma, kamu güvenliğinin sağlanması, temel hak ve hürriyetlerin korunmasının amaçlandığı öne sürüldü.

Açıklamada, kent genelinde 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 17'nci ve 19'uncu maddeleri, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu 11/A ve 11/C maddeleri, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu hükümleri ile İl Hıfzıssıhha Meclisince alınan kararlar kapsamında sadece valilik ve kaymakamlık makamlarına 48 saat önce yapılacak müracaat sonucu uygun görülecek gösteri ve etkinliklerin gerçekleştirilebileceğine dikkat çekildi. İnsanların toplu halde bir araya gelmelerini sağlayacak her türlü basın açıklamasının mülki amirin iznine bağlandığı aktarılan açıklamada, "Toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting, açık yer toplantısı, protesto eylemi, oturma eylemi, açlık grevi, stant açmak, imza kampanyası, konser, şenlik, el ilanı bildiri, broşür dağıtmak, afiş, poster açmak, meşale yakma ve taşıma, konferans, panel, sinevizyon gösterimi gibi tüm eylem ve etkinlikler 29 Eylül günü saat 00.01 ile 13 Ekim günü saat 23.59'a kadar 15 gün süreyle yasaklanmıştır." ifadesi kullanıldı.

HAKKARİ'DE EYLEM VE ETKİNLİKLER 15 GÜN DAHA YASAKLANDI

Hakkari'de ise yıllardır 15 günlük kararlarla devam ettirilen eylem ve etkinlik yasaklarına bir yenisi daha eklendi. Hakkari Valiliği, kentte bazı eylem ve etkinliklerin 15 günlük süreyle yasaklandığını açıkladı.

Valilik tarafından yapılan açıklamada yasak kararına gerekçe olarak, "Cumhuriyetin temel nitelikleri, devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, genel sağlığın korunması, korona virüs salgınının yayılmasının önlenmesi, meydana gelebilecek olası provokasyonların ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların önlenmesi" gibi şeyler sıralandı.

Bazı bölge illerinde benzer eylem ve etkinlik yasakları 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen Olağanüstü Hal döneminden beri 15 günlük yasak kararları devam ettirilerek uygulanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

"Partiler keşke Kürt sorunu için de bir araya gelse"

SONRAKİ HABER

Gübre fiyatları ekim yaptırtmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa