27 Eylül 2021 00:39

Ahlat'ta Kobanê davası yeniden görülecek | "IŞİD’i protesto suç olmamalı"

Bitlis Ahlat’ta Kobanê eylemleri nedeniyle 63 kişi hakkında 2 yıl 1 aylık verilen hapis cezası istinaf mahkemesi tarafından bozuldu. İlk duruşma 30 Eylül'de görülecek.

İhsan Ünsel | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Berkay YEĞİN
Van

Bitlis’in Ahlat ilçesinde 2014 yılında IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarını protesto eden 63 kişi hakkında gösteri ve toplantı kanununa muhalefetten açılan davada her bir sanık için verilen 2 yıl 1 aylık hapis cezası Erzurum Bölge Mahkemesi tarafından bozuldu. Ahlat Asliye Ceza Mahkemesinde yeniden görülecek davanın ilk duruşması 30 eylülde. Evrensel’e konuşan EMEP Üyesi İhsan Ünsel, IŞİD’i protesto etmenin suç olmaması gerektiğini belirterek, beraat beklediklerini söyledi.

‘DEMOKRATİK YOLDAN TEPKİ GÖSTERİLDİ’

Davada yargılananlar arasında yer alan Emek Partisi (EMEP) Üyesi İhsan Ünsel, IŞİD’in vahşetini demokratik haklarımızı kullanarak protesto etmek suç değildir” dedi. 2014 yılında EMEP’in ittifak adayı olarak Belediye Meclis Üyesi olduğunu hatırlatan Ünsel, “Gerek meclis içindeki çalışmalarımızda gerekse halk içinde halkın çıkarlarını esas alan çalışmalar yürüttük. O dönem IŞİD’in vahşetine tüm dünya tanık oldu. Ülkenin bir çok yerinde IŞİD protesto edildi. IŞİD zulmüne karşı burada düzenlenen basın açıklamasına biz de katıldık ve ne açıklama sırasında ne de sonrasında en ufak bir arbede yaşanmadan tepkimizi demokratik yollar ile göstermiş olduk. Bu bir suç olmamalı. Davadan beraat bekliyoruz” dedi.

‘SANIKLAR ANAYASAL HAKKINI KULLANDI’

Ünsel’in Avukatı Tugay Bek ise Türkiye’nin bir çok yerinde olduğu gibi Ahlat’ta da protestoların gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Dava dosyasında silahsız, şiddete başvurmadan bir eylem gerçekleştirildiğini görüyoruz. Gerek polis tutanakları, gerek olay yeri kayıtlarına bakılınca; suç unsurunun oluşmadığı, barışçıl bir eylem yapıldığı, sanıkların anayasal hakkını kullandığı açık. Kanunda tanımlanan suçun unsurları tanıklar tarafından oluşmamış. Zaten olayda da polis memurları tarafından bir müdahalede bulunulmamış. Polis yalnızca olayları uzaktan izlemekle yetinmiştir. Buna rağmen 63 sanık hakkında toplantı, yürüyüş, gösteri kanununa muhalefet suçundan dava açılmış” diye konuştu.

‘BEKLENTİMİZ TÜM SANIKLARIN BERAATİ’

Ahlat Asliye Ceza Mahkemesinin tüm sanıklara 2 yıl 1 ay mahkumiyet cezası vermesine rağmen, Erzurum Bölge Mahkemesinin kararı bozduğunu belirten Bek, “Erzurum Bölge Mahkemesi, ‘gösteri ve toplantı kanununa muhalefet’ suçu sanıkların tamamı yönünden oluşmuş değil. Eğer oluşan varsa bunun tek tek tespit edilmesi gerekiyor. Dosyada da böyle bir tespit yok’ diyerek kararı bozuyor. Bunun üzerine dosya tekrar Ahlat Asliye Ceza Mahkemesine intikal ediyor” dedi. Kobanê halkıyla dayanışma eylemlerinin siyasi iktidarın HDP’ye yönelik kullandığı davalar silsilesi haline geldiğine vurgu yapan Bek, “Kobanê, HDP’ye yönelik kapatma davasında ve Demirtaş’ın tutuklanmasında önemli bir unsur olarak kullanılıyor. Ancak Ahlat’taki eylemlerde hiçbir şekilde zora ve taşkınlığa başvurulmamış, tamamen barışçıl bir eylem olmasına rağmen sanıklar hakkında verilen mahkumiyet kararının Erzurum Mahkemesi tarafından bozulmuş olması her şeye rağmen olumlu bir durum olarak düşünülebilir. 30 Eylül’de Ahlat’ta duruşma gerçekleşecek. Beklentimiz tüm sanıkların beraati yönünde bir karar verilmesidir. Geç de olsa sanıkların beraati yönünde kararı bekliyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Karaca’dan Erdoğan’a "fon arayışı" tepkisi: İklim krizi gerçektir, su kaynakları korunmalı

SONRAKİ HABER

Lübnan'da öğretmenler greve gitti, okulların açılması 2 hafta ertelendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...