25 Eylül 2021 15:18

CHP’li Kani Beko: Çevre Mühendisleri ne zaman atanacak?

Çevre Mühendislerine kadro açılmaması hakkında Meclise soru önergesi veren CHP’li Beko, “Kadro bekleyen, ataması yapılmayan Çevre Mühendislerinin atamasını ne zaman yapacaksınız?” diye sordu.

CHP Milletvekili Kani Beko | Fotoğraf: Basın bülteni

Reklam

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Çevre Mühendislerinin atanması ve ne zaman kadro açılacağına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un cevaplandırması amacıyla soru önergesi verdi.

Son yıllarda yaşanan çevre felaketlerinin ülkeyi neredeyse teslim aldığını belirten Beko, “Çevre felaketlerini önlemek amacıyla kurulan, mesleki eğitim veren Çevre Mühendisliği Fakülteleri’nden mezun olanların kadro ve atanma sorunu gittikçe daha fazla sorun olmaya devam ediyor. Evrensel’den Ramis Sağlam’ın “Çevre mühendisleri atama bekliyor: İş bulamadığı için kasiyerlik yapıyor” (https://www.evrensel.net/haber/443118/cevre-muhendisleri-atama-bekliyor-is-bulamadigi-icin-kasiyerlik-yapiyor) başlıklı haberine göre Atanmayan Çevre Mühendisleri kendi alanlarında iş bulamadıkları için bulabilirlerse meslekleri dışında işlerde çalışmaya devam ediyorlar. KPSS’den yüksek puan almalarına rağmen atanmayan çevre mühendislerinin kendi alanlarında çalıştırılmaması ülkemizde yaşanan çevre felaketlerinin önemli nedenlerinden biri olarak görülüyor” dedi.

“KAÇ ÇEVRE MÜHENDİSİ MEZUN OLDU, KAÇI ATANACAK?”

Bugün su kaynaklarının, yeraltı sularının, toprağın ve havanın hızla kirlendiğini ifade eden Beko, “Yapılan bilimsel araştırmalarla ortaya konuyor. İlgili kamu kuruluşlarının değerlendirmeleri ve TÜİK istatistiklerine göre yüzey sularımızın %80’i, yeraltı sularımızın büyük kısmı kirlenmiş durumda. Vatandaşlarımızın %50’si sağlıklı içme suyuna ulaşamıyor. Kentlerimizde hava kirliliği boyutları artıyor. Bu durumda kaç Çevre Mühendisinin mezun olduğu, kaçın atandığını ya da atanacağını öğrenmek istiyoruz” dedi.

Beko, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için şu soruları sordu:

Çevre Mühendisliği bölümünden mezun olanların toplam sayısı ne kadardır? Bu mezunlardan kaçının ataması yapılabilmiştir ve kaçı halen mezun oldukları alanda görev yapmaktadır?Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanarak 23 Mayıs 2019 tarihinde yayımlanan ‘Atıksu Arıtma Tesislerinde Çalışan Teknik Personele İlişkin Tebliğ’ ile Çevre mühendisliği diplomasının yok sayıldığı, çevre mühendisliği çalışma alanlarında başka alanlardan mezun kişilerin çalışmaya başladığı vurgulanmaktadır. Bu kapsamda, kamuda yıllık çevre mühendisi ihtiyacı ne kadardır ve var olan Çevre Mühendisi ihtiyacının yüzde kaçı ilgili alan mezunları tarafından karşılanmaktadır? Yüzde kaçı farklı alanlardan mezun kişiler tarafından karşılanmaktadır?32020 yılında yapılan KPSS’nin ardından kamu kuruluşları tarafından hiçbir atama yapılmadığı vurgulanmaktadır. Bu durumun gerekçesi nedir? Bu alanda ortaya çıkan istihdam açığı nasıl kapatılmıştır?2022 yılı için çevre mühendisliği alanında çalıştırılmak üzere ön görülen kadro sayısı ne kadardır ve ilgili alanda atamalar ne zaman yapılacaktır? (İzmir/EVRENSEL)

Reklam