Ekoloji örgütleri Kadıköy'de eylem yaptı: İklim krizine karşı acil önlem alınsın

Kadıköy’de iklim krizine karşı acil ve etkili adımlar atılmasını talep eden çevre örgütleri, tüm dünyayla eş zamanlı olarak protesto düzenledi. 

24 Eylül 2021 16:02
Paylaş

Fridays for Future Türkiye, Youth for Climate ve Roots and Shoots’ın ve ve birçok kurumun çağrısıyla çok sayıda ekoloji örgütü Kadıköy’de Eminönü İskelesi önüne açıklama yaptı. 

“İKLİMİN DEĞİL SİSTEMİN DEĞİŞMESİ GEREKİYOR”

Kadıköy Kalamış Parkı’nda vegan piknik düzenlendi. Ardından Kadıköy’deki Eminönü İskelesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.

Basın açıklamasına renkli dövizler ve kostümlerle katılan eylemciler "İklim krizine karşı acil ve etkili adımlar atılsın” dedi.

Basın açıklamasını Fridays for Future Türkiye, Youth for Climate ve Roots and Shoots adına Yağmur Ocak, Ela Naz Birdal ve Melisa Akkuş okudu. İklim krizinden en çok etkilenen ülkeler, bölgeler ve topluluklar için ses olmak amacıyla toplandıklarını söyleyen Yağmur Ocak, "Bizler 8. Küresel İklim Grevi’nde tüm canlıların ve ekosistemlerin yaşam haklarını savunup bilimin ışığında mücadele etmek için buradayız. Çünkü artık doğanın daha fazla yok edilişini, yaşam hakkının ihlal edilişini, geleceğimizin elimizden alınışını görmek istemiyor, iklimin değil sistemin değişmesi gerektiğini söylüyoruz” diye konuştu. 

“İKLİM KRİZİ YANGINLARI TETİKLİYOR, SELLERİN ETKİSİNİ ARTTIRIYOR”

Ocak’ın ardından söz alan Ela Naz Birdal ise karar vericilerin yıllardır iklim krizi ile mücadele için anlamlı ve hızlı adımlar atmaması ve bu krizin aciliyetini kavramayıp görmezden gelmesi sonucu iklim krizinin derinleştiğini ifade etti. Gezegenimizin her geçen gün iklim krizinin etkilerine daha çok maruz kaldığını dile getiren Birdal, "Ülkemiz, iklim krizinden en çok etkilenen ülkelerden biri. İklim krizine bağlı artan sıcak hava dalgaları ülkemizin güneyinde yaşanan yangınları tetikledi, sıcaklık rekorları kırılıyor. İklim krizi, kuzeydoğuda kötü kentleşme nedeniyle yaşanan sellerin etkisini artırıyor. İklim kriziyle mücadelede çok önemli olan denizler, yaşamın değil denize atık bırakanların gözetilmesi sonucunda müsilaja maruz kalıyor. İklim krizi evimizde ve herkesi etkiliyor! Hepimizin bizzat yaşadığı, içinde olduğumuz bu krizi artık görmezden gelmeyin, harekete geçin” dedi. 

“EKOLOJİK YIKIMA SEBEP VERECEK PROJELER DURDURULSUN”

Birdal’ın ardından söz alan Melisa Akkuş küresel iklim krizine karşı taleplerini sıraladı. Artık sadece sözler duymak değil gerçek önlemler görmek istediklerini söyleyen Akkuş, “Acilen Paris İklim Anlaşması’nın onaylanmasını, anlaşmanın maddelerinin yerine getirilmesini ve İklim Acil Durumu ilan edilmesini 2030’ a kadar net sıfır karbon emisyonunu sağlanması için adımlar atılmasını istiyoruz” dedi. Kazdağları, Akbelen Ormanı ve Validebağ Korosu gibi önemli doğa alanlarında ekolojik yıkıma sebebiyet verecek projelerin de durdurulmasını talep eden Akkuş, “İklim krizinin beraberinde getirdiği hak ihlallerine karşı harekete geçilmesini, fırsat eşitliğinin iklim adaleti ve sosyal adalet çerçevesinde sağlanmasını ve tüm bunların gerçekleşmesi için gençler olarak karar alma süreçlerinin her aşamasında etkin, eşit söz ve hak sahibi olarak yer almayı istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

Basın açıklamasının ardından Müze Gazhane’ye kitlesel yürüyüş düzenlendi. Eylemler Müze Gazhane’de düzenlenen forumlar ve konserlerle devam etti. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Muğla'da üniversite öğrencilerinden barınma protestosu

SONRAKİ HABER

İllere göre haftalık vaka haritası açıklandı (11-17 Eylül)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa