"Çevik, süpür" talimatıyla gözaltına alınan işçiler yeniden grev alanında

Tekirdağ Valiliği önünde eylem yaparken "Çevik, süpür" talimatıyla darbedilerek gözaltına alınan Bel Karper ve Indomie AdkoTurk işçileri grev alanına döndü. İşçiler mücadelede kararlı.

24 Eylül 2021 11:13
Paylaş

Sendikalaşma ve toplu sözleşme hakları için greve çıkan, sorunlarının çözümü için Tekirdağ Valiliği önünde eylem yaparken "Çevik, süpür" talimatıyla yaka paça gözaltına alınan Bel Karper ve Indomie AdkoTurk işçileri 15 saat süren ifade işleminin ardından serbest bırakıldı. Yeniden grev alanına dönen işçiler, kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

Bel Karper ve Indomie AdkoTurk’te toplu sözleşme görüşmelerine katılmayan patronlar birçok işçiyi işten çıkarmış, işçiler greve başladıklarında ise çeşitli şekillerde grev kırıcılığı yapmıştı. Bel Karper’de fabrika yönetimi, dışarıdan işçi getirerek üretimi devam ettirmek isterken, grev kırıcılarını engellemek isteyen işçiler ise karakola götürülüp 12 bin liraya varan para cezalarına çarptırılmıştı. Süreç içerisinde işçilerin çadırına iki kez kuru sıkı tabancalarla saldırı da düzenlenmişti. AdkoTurk işçileri ise polis zoru ve patronun yeni işçi alımı gibi grev kırıcılığı girişimleriyle karşı karşıya kalmıştı. Bel Karper ve AdkoTurk işçileri bu sorunların çözümü için önceki gün Tekirdağ Valisi ile görüşmek için Valilik önüne gitmiş, ancak burada “Çevik süpür” emriyle yerlerde sürüklenmiş, yaka paça gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan 58 işçi, 15 saatlik ifade işleminden sonra serbest bırakıldı. İşçiler serbest bırakıldıktan sonra yeniden grev alanına döndü.

"DEVLET BİZİ EZDİ"

Yaşadıklarını Evrensel’e anlatan işçilerden Sevcan Dervişoğlu, “Beş aydır uğradığımız haksızlığı Vali'ye duyurmak, hakkımızı aramak için Valilik önüne gittik. Karşılaştığımız tek şey şiddetti. Çocuklarımızın önünde kadın erkek saçlarımızdan çekilerek sürüklendik. Sanki biz çöpmüşüz gibi polis amirinin ‘Süpür’ demesiyle karşılaştık" dedi.

Başka bir işçi de “Biz oraya varır varmaz çevik kuvvet geldi. Çevik kuvvet ekibi ‘Süpürün’ diyerek çöpleri süpürür gibi bizi süpürüp attı. Kimi arkadaşlarımızı korkuluktan aşağıya attılar, kalkanları üzerimize attılar, merdivenden aşağıya düşürüldük, yerlerde sürüklendik. 58 arkadaşımız gözaltına alındı” diye konuştu.

İşçilerden Aynur Kalkan da “Sendikaya üye oldum diye Kod 29’dan işten atıldım. Biz 150 gündür burada mücadele ediyoruz. 23 Ağustos’ta greve çıktık. Devlet o zamanda polis zoru ile bizim grevimizi kırmaya çalıştı. Emniyet amirleri, kaymakamlık hep bize karşıydı. Biz de sesimizi duyurmak için arkadaşlarımızla anlaştık, buranın en yetkilisi Vali'ye gidelim dedik. Valiliğin önüne oturduğumuz anda çevik kuvvet oraya yığılmaya başladı. Vali sesimizi duymadı, çevik kuvvete de zaten emir verdi. Çevik kuvvet ‘Süpürün bunları’ dediği anda biz emekçi kadınları çöp gibi oradan atmaya başladı. Kadınların baş örtüsüne el uzattılar, çocuklarını copladılar. Hani nerede kadın hakları? Hani nerede 'Kadına şiddete hayır' diyen devlet. Resmen devlet orada bizi ezdi. Beni de yerlerde sürüklediler, gözaltına aldılar. Ama kaçmak yok mücadeleye devam” diye konuştu.

İşçiler, kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

TEKGIDA-İŞ GENEL BAŞKANI: DEVLETİN İŞVERENLE İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE HER YOLA BAŞVURMASINI KINIYORUZ

İşçilerin örgütlendiği Tekgıda-İş'in Genel Başkanı Mustafa Türkel de konuyla ilgili açıklama yaptı.

"Grev süresince işverenlerin hukuk dışı uygulamalarını görmezden gelen devletin görevlileri, işçilerin yasalara uygun grev haklarını kullanmasına engel olmak için, işverenlerle iş birliği içinde her türlü yola başvurmaya kalkışmalarını kınıyoruz ve bunu kabul edilemez buluyoruz" diyen Türkel, yasalardan doğan haklarını sonuna kadar kullanmakta kararlı olduklarını vurguladı.

Türkel, "Bize iki de bir yargıyı gösterenlere 'Biz bugünlere yargıdan yetkimizi kazanarak geldik, bizimle sorununuz varsa buyurun siz yargıya gidin' diyoruz" Bel Karper ve Adkoturk grevi masada ya çözülecek ya çözülecek" dedi. (Tekirdağ/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

AB’de gazetecilere yönelik saldırılar ve basın özgürlüğü tartışıldı

SONRAKİ HABER

Fabrikalarda ek zam talebi büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa