İBB Şehir Tiyatrosu oyuncusu Uğur Arda Aydın'a taciz suçuyla hapis cezası

İBB Şehir Tiyatroları’nda görev yapan Uğur Arda Aydın'ın, oyuncular Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’u taciz ettiği gerekçesiyle yargılandığı davada karar çıktı. Aydın, 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

21 Eylül 2021 13:13
Son Güncellenme Tarihi: 21 Eylül 2021 18:05
Paylaş

İBB Şehir Tiyatroları’nda görev yapan Uğur Arda Aydın'ın, meslektaşları Nazife Aksoy ve Mana Alkoy’a oyun sırasında ve provada cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle yargılandığı davada karar çıktı.  Mahkeme, “sarkıntılık” suçlamasından Aydın'a 2 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada müştekiler Nazife Aksoy ve Mana Alkoy ile sanık Uğur Arda Aydın avukatlarıyla birlikte hazır bulundu.

Nazife Aksoy’un oyuncu eşi Bekir Aksoy da duruşmada eşine destek oldu. Pandemi önlemleri nedeniyle duruşmaya gazeteciler alınmadı.  Alınan savunma ve beyanların ardından kararını açıklayan mahkeme sanık Uğur Arda Aydın’ı, sarkıntılık suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı. Cezada erteleme uygulanmadı.

Dava sonrası adliye önünde basın açıklaması yapıldı. Açıklamada "Kadınlar sahneden çekilmiyor", "Uykuların kaçsın ben ne zaman ifşa edileceğim diye" dövizleri açıldı.

Adliye önünde yapılan açıklama da konuşan Mana Alkoy 3 yıldır verdikleri mücadeleyi kazandıklarını söyledi. Alkoy “Tacizci profildeki insanların genelde birden fazla mağduru oluyor. Ama insan bu olayın sadece kendisinin başına geldiğini düşünüp yalnız hissediyor ve sesini çıkarmakta zorlanıyor. Çoğu zaman çıkaramıyor. Ben 2012 yılında sanık tarafından tacize uğramış bir kadın olarak, 2019 yılında aynı sanığın fütursuzca, korkusuzca işyerinde taciz eylemlerine devam ettiğini öğrendim. Biz iki kadın bir araya gelerek birçok kadının sesi olabilir ve kadına yönelik taciz eylemini normalleştirmeye çalışan eril zihniyete direnç gösterebiliriz” diye konuştu.

“NE İSTERSEM YAPARIM DİYEN UĞUR ARDA AYDIN YAPTIKLARININ CEZASIZ KALMAYACAĞINI ÖĞRENMİŞ BULUNMAKTA”

Alkoy sözlerini şöyle sürdürdü: “İBB Şehir Tiyatrosu gibi İstanbul'un en büyük ve saygın kurumunda oyuncu olarak görev yapmaya devam eden 'ben kime ne istersem yaparım, kimse bana bir şey yapamaz' zihniyetiyle, kendisini bizlerden üstün görerek taciz eden sanık Uğur Arda Aydın yaptıklarının cezasız kalmayacağını bugün öğrenmiş bulunmaktadır."

Bu davanın gerek sahne üstünde gerek farklı işyerlerinde ya da sokakta kadına istediği gibi davranabileceğini düşünen tüm erkeklere bir uyarı niteliği taşıdığını söyleyen Alkoy, "Sahne sanatlarında çalışan, bizim gibi tacize uğrayıp bunu baskı ile sineye çekmek zorunda bırakılan tüm meslektaşlarımız için umut veren örnek bir davadır” dedi.

“ŞEHİR TİYATROLARININ GEREKLİ ADIMLARI ATACAĞINA İNANCIM TAM”

Alkoy “Bu dava sonucunda Uğur Arda Aydın'ın tacizden suçlu bulunduğu gerçeği görmezden gelinemez. Bundan sonraki süreçte, 107 yıllık saygın bir tiyatro kurumu olan İBB Şehir Tiyatrosu'nun, kurum adını lekeleyen bu kişi hakkında gerekli adımları atacağına olan inancım tamdır" diye konuştu.

“ŞEHİR TİYATROLARI TARAFINDAN ÖDÜLENDİRİLEN BİR AYBI İZLİYORUM”

Alkoy'un ardından konuşan Nazife Aksoy, 2 senedir kendini en iyi hissettiği ve mesleği olan oyunculuktan uzak olduğunu söyleyerek, "Çünkü yaşadığım süreç beni değil ayrı ayrı zamanlarda mesleğine yeni başlamış 2 genç ve oyunculuk hayalleri kuran kadını taciz eden bir şahsın çalıştığı kurum tarafından nasıl sahip çıkıldığı ve arkasında durulduğunu izleyerek geçiyor. Ben, bize yapılanlardan dolayı her gün kabuslar görürken, en sonunda tek kişilik bir oyunla İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından ödüllendirilen aslında çok kişilik bir tiyatro ayıbı izliyorum, izleyeceğim. Bu ve bunun gibi bir kadının gururunu ve onurunu kıracak eylemi, tam tersi bir onur savaşına dönüştüren başta Mana Alkoy olmak üzere bütün sahne kadınlarına ve başka başka mesleklerde ayakta kalmaya çalışan bütün kadın erkek herkese destekleri için teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

“BİZ ÇİMENLER ÇOĞALDIK VE HER YERİ KAPLAYACAĞIZ”

Aksoy sözlerinin devamında şunları söyledi: "Bir gün, sizin de başınıza gelebilir diye değil, bir gün kimsenin başına gelmesin diye nefes aldığım sürece bunun savaşını vereceğime eşime, oğluma ve aileme söz veriyorum. Belki parantez içinde kalacak ama aslında en önemli paragraf bence şudur ki İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkanımız, yöneticileri ve onların denetiminde olan İBB Şehir Tiyatroları Genel Sanat yönetmenin kendi bünyelerinde yaşanan yüz kızartıcı bir eylem ve davanın uyandırdığı infial ile ilgili sessizliklerinin, daha doğrusu ses kısıklığının açılması için ne yapacaklarını merak ediyorum. Biz sizin yanındayız, sizi anlıyoruz söylemlerine tokuz. Destekte beklemiyoruz, kendimize yetiyoruz. Son sözüm şudur bundan sonra, ‘Filler tepişir çimenler ezilir’ rafa kalkmıştır. Biz çimenler çoğaldık ve her yeri kaplayacağız ta ki bu ayrık otlar tamamen kaybolana kadar."

Daha sonra Alkoy ve Aksoy'un avukatları sahne önünde ve arkasında yaşanan tacizlere karşı açılan davalarda emsal bir karar çıktığını belirtti. Avukatlar sadece sarkıntılıktan 2 yıl 6 ay ceza verildiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

Uğur Arda Aydın, 2012'de rol arkadaşı Mana Alkoy'a elle tacizde bulundu.

Genç oyuncu, Aydın'a bu hareketinin senaryoda olmadığını söylese de olayı unuttu, Aydın hakkında şikayette bulunmadı. 2019'da ise Nazife Aksoy, Aydın'ın tacize uğradı. Aksoy'un provayı beklediği sırada yanına gelen Aydın, genç oyuncuyu zorla dudaklarından öptü. Aksoy, bu olayın ardından defalarca tacize maruz kalınca Aydın hakkında suç duyurusunda bulundu.

Nazife Aksoy ve Mana Alkoy tarafından yapılan şikayet üzerine Aydın hakkında İstanbul 15. Asliye Ceza Mahkemesi'nde zincirleme şekilde cinsel taciz suçundan dava açıldı. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kuran kursunda cinsel istismar davasında 188 yıl hapis istendi

SONRAKİ HABER

Fahiş yurt ve ev fiyatlarının ortasında: Adana’da öğrenci olmak 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa