08 Eylül 2021 17:07

Boğaziçi Üniversitesinde alternatif mezuniyet töreni: Kepler atıldı, mücadele sürecek

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Güney Kampüs'te kayyum rektöre karşı alternatif mezuniyet töreni yaptı.

Fotoğraf: Ahmet Emre

Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Güney Kampüs'te bir araya gelerek kayyum rektöre karşı alternatif mezuniyet töreni düzenledi. 2020-2021 mezunlarının kep attığı, kayyumun imzasının olmadığı diplomaların verildiği törende "Kayyumlar gidecek biz kalacağız" sloganı atıldı. Açıklamaların ardından mezunlara alternatif diplomalar verildi. Törene mezunların yanı sıra akademisyenler, öğrenciler ve mezunların aileleri de katılarak destek verdi.

154. mezuniyet töreninde öğrenciler "Bizleri soyanlar yoksul, göçmenler değil buralı zenginlerdir", "Türkiye’de kadın olmak Boğaziçi'nde fizik okumaktan zordu" yazılı pankartlar açıp "Kovide aşı bulundu kayyuma aşı aranıyor", "İstanbul Sözleşmesi’nde de CİTÖK'tan da vazgeçmiyoruz" ve "Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz" dövizleri taşıdılar.

"KAYYUMSUZ GÜNLERDE GÖRÜŞMEK İÇİN"

Törende konuşan alternatif mezuniyet ekibinden İmran Gökçe Şahin, mezuniyet törenin 154.’sünü de kayyumsuz bir biçimde düzenlediklerini söyledi. 2 Ocak'ta Boğaziçi’ne dışarıdan atanan kayyyum gittiğini yerine bir kayyum daha geldiğini belirterek “Derslerden çok Melih Bulu diye daha önce adını sanını bilmediğim bir tane adamı düşündüm bu süreçte. Ama kayyuma karşı direniş süreci bana çok şey öğretti” diye konuştu. Direnişte kazanımlar da elde ettiklerini, ve 9 aydır birlikte direnerek ülkede hala umut etmeye değer birşeylerin olduğunu gördüklerini dile getiren Şahin “Ayrıca ben Boğaziçi mezunu olmanın yanında artık bir direnişin de mezunuyum. Okul yönetiminin beceremediğini yapıp 154.'sünün kayyumsuz gerçekleştirdiğimiz bu törenin bir parçası olmanın da gururunu yaşıyorum” dedi. Tüm baskılara, tutuklamalara ve gözaltılara rağmen yılmadan, tükenmeden ve başlarını bir kez olsun öne eğmeden direnen tüm arkadaşlarına teşekkür eden Şahin sözlerini “Kayyumsuz, özgür ve özerk akademinin hayal olmadığı günlerde görüşmek üzere” diyerek bitirdi.

"GERÇEK MEZUNİYETTE BULUŞTUK"

Doruk Tunaoğlu da Haziran ortasında mezuniyet için ilk toplantılarını yaptıklarında kayyuma sırt dönmenin kendilerine yetmeyeceğini konuştuklarını aktararak “O mezuniyete gitmek bile istemiyorduk. Orayı terk edip kendi mezuniyetimize geçmek istiyorduk. Melih diye birisi vardı o zaman, Naci de yardımcısıydı. Hak ettiğimiz mezuniyeti almak istiyorduk. Melih'i nasıl protesto edeceğimiz vardı aklımızda. Kısmet değilmiş, Melih’in fişini erken çektiler. Alternatif mezuniyeti düşlerken, kendimizi gerçek mezuniyeti yaparken bulduk. Artısıyla eksisiyle hak ettiğimiz mezuniyete ulaştık” diye konuştu.

"BOĞAZİÇİ PES ETMİYOR, ETMEYECEK"

Öğrencilerine destek veren Boğaziçi akademisyenlerinden Prof. Sumru Özsoy, kendi mezuniyetinin 50. Yılı olduğunu söyleyerek “Boğaziçi Üniversitesi aldığı geleneği  devam ettiriyor. Boğaziçi Üniversitesi öğrencilere destek vererek, kendilerini ifade etme, sorgulama, araştırma ve sürekli  soru sorma geleneğini devam ettiriyor, ettirecek. Pes etmiyor öğrencilerimiz pes etmeyecek Boğaziçi Üniversitesi” dedi.

AKADEMİSYENLER: ÜNİVERSİTEMİZİ SAVUNACAĞIZ

Kayyum rektör Naci İnci’nin kararıyla Boğaziçi’ndeki görevine son verilen akademisyen Can Candan, 3 Ocak'tan beri birlikte direndiklerini ve üniversitelerinin ilkelerine sahip çıkmaya çalıştıklarına vurgu yaparak “Bu direniş hepimiz için müthiş bir öğrenme süreci oldu ve olmakta. Tüm farklılıklarımıza rağmen birlikte durabilmeyi öğreniyoruz ve Türkiye'de de birçok insana ilham veriyoruz. Diplomanızdaki imzayı kafaya takmayın sakın. Unutmayın, siz o diplomayı hak ettiniz ve o diplomayı size biz verdik” diye konuştu. Yaz okulunda ders vermesi engellenen Feyzi Erçin ise yaşadıkları haksızlıklar ve zorbalıkların ilk olmadığını belirterek “Sarayların çevresine çöreklenen kayyumlar değil sizin gibi hayır  cesaretini gösterenler tarih yazacaklar” ifadelerini kullandı. Akademisyenlerden Ayfer Bartu Candan ise şunları söyledi: “2 Ocak'tan itibaren kayyumu kabul etmedik, direndik ve direniyoruz. Kayyuma kayyum demeye devam edeceğiz. Bu üniversiteyi bedeli ne olursa olsun savunacağız, boyun eğmeyeceğiz.”

"TEPEDEN İNENLERE KARŞIYIZ"

2009 mezunlarından Zeynep Akçakaya, piyasalaştırmaya, özgür düşünce ve tartışma ortamının  öğrencilerin elinden almaya çalışan zihniyete karşı mücadele ettiklerini belirterek “Tepeden inenlere, istemeyenlere karşı irademizi beyan ettik” dedi. 2021 mezunlarından Bilge Özmen de haksızlığa, şiddete ve baskılara karşı meydan okuduklarını hatırlatarak “Savunduğumuz fikirlerimiz, inandığımız doğrular için direndik” diye konuştu. Buse Giledereli ise,  tutuklamalar ve gözaltılarla yıldırılmaya çalışıldıklarını anlatarak “Bazı zamanlar yorulduk, umutsuzluğa kapıldık. Ama bu kötü deneyimler bize bir şey öğretti: birlikte güçlüyüz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan: 15 bin yeni öğretmen ataması daha yapacağız

SONRAKİ HABER

Türkiye'de 262 kişi daha hayatını kaybetti, 23 bin 914 yeni vaka tespit edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...