07 Eylül 2021 16:14

RTÜK’ten Halk TV’ye "Kılıçdaroğlu" cezası

RTÜK, Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösteren bir kadının, Gazeteci İsmail Saymaz tarafından eleştirilmesi nedeniyle Halk TV’ye oy çokluğuyla yüzde 3 para cezası verdi.

RTÜK logosu

Paylaş

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Çorum'da tepki gösteren bir kadının, Gazeteci İsmail Saymaz tarafından eleştirilmesi nedeniyle Halk TV’ye oy çokluğuyla yüzde 3 para cezası verdi. İhsas-ı rey yapan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in salondan çıkarılması teklifi gündeme dahi alınmadı.

Halk TV’ye yönelik cezaya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, “CHP Genel Başkanı Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’na Çorum’da kadim Anadolu kültürüne aykırı, nezaketten uzak davranan hanımefendinin eleştirilmesi nedeniyle Halk TV’ye oy çokluğuyla yüzde 3 para cezası verildi. O hanımefendi başka siyasetçi şahsa aynı davranışı sergilese hali nice olurdu!? Bugünkü toplantıda; Halk TV’de İsmail Saymaz’ın sözlerine ilişkin RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in daha önce attığı tivitle ihsası reyde bulunduğundan bu dosyada salondan çıkarılmasını kurula teklif ettim. Sayısal çoğunluğa sığınan Şahin 2’ye karşı 6 oyla gündeme dahi aldırmadı.” ifadelerini kullandı.

TELE 1'E "UCUBE" CEZASI

RTÜK ayrıca, Tele 1'de yayınlanan "4 Soru 4 Cevap" programına konuk olarak çıkan Merdan Yanardağ'ın "RTÜK'ün kendisi ucube bir kuruldur" ifadesi nedeniyle; Yanardağ'ın aynı programın başka bölümlerinde de "ayrımcı ifadeler" kullandığı ve "hükümete, spor camiasına ve TRT'ye hakaret ettiği" savunularak kanala üç ayrı idari para cezası uyguladı.

Son olarak, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün TR 35 kanalındaki "8. Gün" programındaki sözleri nedeniyle kanala yaptırım uygulandı.

GÜNDÜZ KUŞAĞI PROGRAMLARINA PARA CEZASI

FOX'ta yayınlanan, sunuculuğunu Fulya Öztürk'ün yaptığı "Fulya ile Umudun Olsun" adlı program hakkında, "canlı yayında kişiler arasındaki çarpık ilişkilerin ekrana yansıtılması ve diyaloglar sırasındaki küfürleşmeler" nedeniyle idari para cezası uygulanmasına karar verildi.

Kanal D'de yayınlanan "Ece Üner ile Susma" programına ilişkin "toplumsal değerler hiçe sayılarak aile kurumuna aykırı şekilde illegal ilişkilerin ortaya konulması ve taraflar arasındaki ihtilafın, sanki mahkemedeymişçesine stüdyo atmosferinde yargılanması" yayın ilkesi ihlali olarak değerlendirildi ve yapılan oylama sonucu yayıncı kuruluş hakkında idari para cezası müeyyidesi uygulandı.

Show Tv'nin "Didem Arslan Yılmaz'la Vazgeçme" programında ise "boşanma aşamasında olan bir evliliğin tarafları arasında yaşanan tartışmaların ve çocukların velayetlerinin kimde kalacağı gibi aile mahkemelerinin konusu olan bir durumun canlı yayında izleyicilere sunulması" yasa ihlali sayılarak yayınca kuruluşa idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

NE OLMUŞTU?

RTÜK, orman yangınları haberleri yapan bazı kanallara idari para cezası gündemiyle toplanmıştı. Üst Kurul toplantısında RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, “ihsas-ı reyde” bulunmakla suçlanarak RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in teklifiyle AKP ve MHP kontenjanından seçilen üyelerin oylarıyla toplantıdan çıkarılmıştı. Taşçı toplantıdan çıkarılmasının gerekçesine ilişkin, “Yangın haberlerine 'özel hat' üzerinden sansür girişimini deşifre etmem ve yangın haberleriyle ilgili bugünkü Üst Kurul toplantısında ceza isteminin görüşüleceğini kamuoyuyla paylaşmam” ifadelerini kullanmıştı.

Bu olayın ardından RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV'de yayınlanan "Perdenin Önü Arkası" programında Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik bir kadını eleştiren Gazeteci İsmail Saymaz ile ilgili Twitter hesabından paylaşım yapmış, “Bir anne hakkında TV’de çocuğunun elinden alınmasına varacak kadar nezaket ve vicdan sınırlarını zorlayan ifadeler kullanıldı, hakaret edildi. Bir anneye, bir kadına yönelik hakaret ve sözlü psikolojik şiddet içerikli yayın nedeniyle program hakkında inceleme başlatılmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Şahin’in bu sözleri üzerine Taşçı, "Sayın Ebubekir Şahin 'hakaret edildi' ifadeniz adalet ve tutarlılığınızın testi için Kurula bir fırsat verecek. Dosyanın görüşüleceği RTÜK toplantısına ihsas-ı rey nedeniyle katılamazsınız” demişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Son 24 saatte 23 bin 638 yeni Kovid-19 vakası, 274 can kaybı (7 Eylül Salı)

SONRAKİ HABER

Erdoğan'dan Taliban'ın kurduğu hükümetle ilgili yorum: Bize düşen süreci takip etmek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...