01 Eylül 2021 08:51

Diyarbakır’da 1 Eylül mitingine izin verilmedi, 4 Eylül’de kitlesel şekilde barış çağrısı yapılacak

Diyarbakır’da 4 Eylül’de yapılması planlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine izin verilmedi. Aynı gün saat 16.00’da kitlesel bir açıklamayla barış çağrısı yapılacak.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’da 4 Eylül’de yapılması planlanan 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine izin verilmedi. Aynı gün saat 16.00’da AZC Plaza önünde “Barışı haykırma zamanıdır” denilerek kitlesel bir açıklama yapılacak. Halka açıklamaya katılım çağrısı yapıldı.

Diyarbakır’da 1 Eylül Dünya Barış Günü için Amed Emek ve Demokrasi Platformu tarafından 4 Eylül Cumartesi günü İstasyon Meydanı'nda miting yapılması planlanmıştı. Ancak Valilik başvuruya hafta sonu kentte yapılacak etkinlikleri gerekçe göstererek izin izin vermedi. 31 Ağustos’ta tebliğ edilen kararla ilgili "İsterseniz yarın yapabilirsiniz" denildi.

Teknik olarak bunun mümkün olmadığını belirten tertip komitesi, konuyla ilgili Eğitim Sen 1 No’lu Şubede açıklama yaptı.

Salonda Kürtçenin Kurmanci ve Kirmançki lehçelerinde "Şimdi barışı haykırma zamanıdır" pankartı açıldı. Basın metnini tertip komitesinden Arin Zümrütokudu.

BARIŞ GÜNÜ'NÜN ANLAM VE ÖNEMİ GÖZARDI EDİLİYOR

Çatışmalı günlerin yaşandığı bölgede Dünya Barış Günü'nü kutlamanın daha anlamlı olduğunu ifade eden Zümrüt, “Bu nedenle kent bileşenlerinin oluşturduğu Demokrasi Platformu olarak 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlamak için gerekli mercilere başvurduk. Ancak üzülerek görüyoruz ki bugünün anlam ve önemi hala bazı çevrelerce anlaşılmamakta ya da bilerek gözardı edilmektedir” dedi.

BARIŞ MİTİNGİ NASIL BİR ZAFİYET OLUŞTURUYOR?

“Mitingimiz kentte herhangi bir güvenlik açığı oluşturmayacak şekilde düzenlenenebileceği halde iptal edilmiştir" diyen Zümrüt, iptal gerekçelerini ise şöyle aktardı:

"Uluslararası Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği ve tabanda hiçbir karşılığı olmayan bir partinin düzenlediği kurultaya bağlı olarak kentte üst düzey devlet erkanının bulunması gerekçe gösterilmiştir."

Kararın 31 Ağustos'ta verilmesini de değerlendiren Zümrüt, "Biz böylesi bir kararın böylesi bir zamanda verilmesini mitingimizin önüne engel koymak için hazırlanan bir senaryo olarak kabul ediyoruz ve soruyoruz: Kentte üst düzey devlet erkânının bulunması ile barış mitinginin olması nasıl bir zafiyet oluşturuyor? Bürokratik gerekçeler bir mitinge müdahale etmek, iptal etmek için yeterli sebep midir” dedi.

Kararın anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu dile getiren Zümrüt, "Eğer bir gösteri barışçıl ise müdahalenin bir gerekçesi olamaz" diye belirtti.

ACZ PLAZA ÖNÜNE ÇAĞRI YAPILDI

Emek ve Demokrasi Platformu ve kent bileşenleri olarak 4 Eylül günü barış çağrılarının olacağını aktaran Zümrüt, “Bu bizim demokratik yasal hakkımızdır. Bizler mitingin iptaline yönelik kararın doğru olmadığını, toplumun barışa olan özlem ve sesinin kısılmaması gerektiğini ifade etmek istiyoruz” dedi.

Tertip komitesinden Mehmet Ceylan, “Her ne kadar miting yapmasak bile 4 Eylül günü saat 16:00’da AZC Plaza önünde ‘Barışı haykırma zamanıdır’ şiarıyla sesimizi bütün dünyaya duyuracağız. İstanbul’daki mitingimiz de iptal edildi. Biz halkımıza ayın 4’ü için çağrı yaptık. İçimizden ne geçiyorsa onları haykıracağız ve cumartesi günü yapacağımız açıklamaya bütün halkımız davet ediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Barış Günü’nde yükselen militarizm ve askeri harcamalar

SONRAKİ HABER

CHP'li Ağbaba: Yüzde 21,7'lik büyümeden emekçilere yoksulluk düştü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...