30 Ağustos 2021 07:38
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ağustos 2021 17:20

Dersim, Bingöl ve Bitlis'te orman yangınları sürüyor

Dersim'de Hozat'ta başlayan yangının kontrol altına alındığının açıklanmasının ardından Munzur Vadisi Milli Parkı bölgesinde yangın çıktı. Bingöl ve Bitlis'te de orman yangınları çıktı.

Fotoğraf: Tunceli Belediyesi

Paylaş

Dersim Hozat’ta 13 gün süren yangının kontrol altına alınmasından sonra Munzur Vadisi Milli Parkta ve Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı köylerde yangın çıktı. 

DERSİM’DE MİLLİ PARKTA YANGIN

Dersim’de 13 gün önce Hozat’ta başlayan ve Ovacık kırsalına sıçrayan yangına dün havadan müdahaleye devam edilerek kontrol altına alındığı açıklandı. Dün Munzur Vadisi Milli Parkı bölgesinde orman yangını çıktı.Yangından yükselen dumanların şehir merkezine kadar ulaştı. 

Milli parkta kısmen kontrol altına alındığı ifade edilen yangının söndürülmesi için belediye itfaiye ekipleri, AFAD ve MUDAK görevlilerinin yanı sıra gönüllüler gün boyu çalıştı. Diğer yandan Pülümür Vadisi Roj Deresi bölgesinde de yeni bir orman yangınının çıktığı öğrenildi.

42 bin hektarlık bir alana sahip olan Munzur Vadisi Milli Parkı, Türkiye'nin en büyük Mili Parklarından biri olmasıyla birlikte, akarsu kaynakları ve endemik bitki türleriyle önemli bir yere sahip.

VALİ ÖZKAN'DAN AÇIKLAMA

Vali Mehmet Ali Özkan, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bir kısım arkadaşlarımız Danzi'de soğutma çalışmalarına devam ediyorlar. Dün akşam itibarıyla bizlerin söylemiyle Fırtına Veli Çeşmesi üzerindeki Munzur Vadisi Milli Parkı civarında bir örtü yangını tekrar başlamıştı. Arkadaşlarımızın ve havadan helikopterlerin müdahalesiyle sabah saatlerinde kontrol altında aldığımız yangın bugün tekrar saat 10.00 sıralarında şiddetli rüzgar sebebiyle yangın alanından değişik alanlara dağılan kıvılcımlar sebebiyle yeniden başladı." dedi.

Özkan "Tabii bir başka haberde Nazımiye Kutuderesi üzerinde üçüncü bir yangının başladığı şeklinde. Orada da orman teşkilatımız ve gönüllülerimizle birlikte müdahalemizi devam ettiriyoruz. İnşallah insanımızla teşkilatlarımızla ve devletimizin tüm imkanlarıyla beraber kısa zamanda kontrol altına alırız ve hepimiz rahatlarız." diye konuştu.

HIZLICA SÖNDÜRME YAPILMALI

Yangın söndürme çalışmalarına katılan yaşam savunucusu Haydar Çetinkaya yangının durumuna dair Evrensel’e konuştu. Çetinkaya, “Kırktan fazla kişiyle çalışmaya gittik. Bir kısmını durdurmaya çalıştık ancak birçok bölgeye müdahale etmekte güçlük çektik. Çünkü yangının boyutu oldukça büyüktü. Yangının devam ettiğinin bilgisini aldık. Munzur Vadisi’nde devam eden yangın dışında şu an Kutudere Bölgesi’nde Vartinik civarında devam eden bir yangın daha var. Oraya sadece Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri müdahale ediyor. Oradaki yangının boyutu da oldukça ciddi ve orada da hızlıca söndürme çalışmasına başlamak gerek” dedi. (Dersim/EVRENSEL)


BİNGÖL'DE ORMAN YANGINI: HELİKOPTER DESTEĞİ GEREKLİ

Öte yandan Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Çikan köyündeki yangın, bölgeye sevk edilen Orman İşletme İl Müdürlüğü ekipleri ve jandarmanın desteğiyle kontrol altına alındı. DHA’da yer alan habere göre;  yangının Cönek köyü, Hasköy, Deşt köyü arasındaki otluk ve yarı ormanlık alanda devam ettiği öğrenildi. Köylüler, helikopter desteği olmadan yangının kontrol altına alınamayacağını aktararak, yardım çağrısında bulundu.

BİTLİS'TE İKİ AYRI NOKTADA YANGIN

Bitlis-Van kara yolunun 35'inci kilometresi ile Bitlis- Diyarbakır kara yolunun Buzlupınar mevkiinde iki ayrı noktada örtü yangını çıktı. Çevredekilerin haber vermesi üzerine yangın bölgelerine çok sayıda itfaiye, AFAD, jandarma, AKUT ve Bitlis Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Ekipler, yangını kontrol altına almak için çalışma yürütürken, Bitlis Valisi Oktay Çağatay, 2 ayrı noktada saat 14.00 sıralarında henüz sebebi bilinmeyen örtü yangını bilgisini aldıklarını, bölgeye ekipleri sevk edildiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB Chair Sebnem Koru Fincancı: Healthcare worker deaths show importance of vaccination

SONRAKİ HABER

Toplumsal depresyon ve kaygı bozukluğundan çıkabiliriz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...