29 Ağustos 2021 17:29

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri: Doğanın yok olmasına göz yumuluyor

Dersim'de günlerdir süren yangınlarla ilgili açıklama yapan Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, iktidarın yangınlara müdahalede yetersiz kaldığını, doğanın yok olmasına göz yumulduğunu belirtti.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Dersim' de Ovacık ve Hozat ilçeleri bölgelerinde 13 gündür süren ve bugüne kadar gerekli müdahalenin yapılmadığı orman yangınlarına dair Emek ve Demokrasi Güçleri Seyit Rıza Meydanında basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı platform adına Emek Partisi Dersim İl Başkanı Ergin Tekin yaptı. Tekin, yangınlar artarken yangına müdahalede iktidarın yetersiz kaldığını hep birlikte gördüklerini dile getirdi.

YETERSİZ MÜDAHALE

Bu kadar yangın ve tahribattan hiçbir şekilde sorumluluk üstlenmeyen bir iktidarla karşı karşıya olduklarını söyleyen Tekin, “Yakın zamanda Akdeniz ve Ege de çıkan yangınlarda olması gerektiği gibi büyük bir duyarlılık gösterilmiştir. Ancak Kürt coğrafyasında çıkan yangınlarda ise çeşitli bahanelerle müdahale geciktirilmiş canlıların göz göre göre yanmasına günlerce seyirci kalınmıştır. Şimdi de ilimiz Dersim’in Hozat ve Ovacık İlçelerinde 17 Ağustos 2021 tarihinden itibaren birden fazla alanda devam eden yangınlar söz konusu. 13 gün boyunca devletin yetkili organlarından yeterli müdahale yapılmamıştır” dedi.

BU TUTUM KABUL EDİLEMEZ

Yıllardır Dersim’de yangınlar çıktığını ama her yıl hep bilindik gerekçeyle halkın yangını söndürme çalışmasının engellendiğin belirten Tekin, “Gerekçe şudur: Özel güvenlik bölgesidir, operasyon devam ediyor, o nedenle hiç kimseyi alana alamayız. Bugün de geçelim siyasi partileri, kitle örgütlerini, gelen milletvekillerinin alana girmesi yerel idare tarafından engellenmiştir. Her yıl olduğu gibi bu yılda Özel güvenlik bölgesi gerekçe gösterilerek halkın ve temsiliyet sahiplerinin yangın alanına girmesi engellenmiştir. Hatta tehdide varan daha ileri tutumlar sergilenmiştir. Özel güvenlik bölgesi gerekçe gösterilerek doğanın yok olmasına göz yumulmuştur. Hatta daha da ileriye gidilerek tehdit edilmiştir. Halka ve doğaya karşı gösterilen bu tutumların ve zulmün kabul edilir bir tarafı bulunmamaktadır” dedi.

“DERHAL ADIM ATILMALI”

Orman yangınlarında her türlü ağacın otlak alan ve hayvanların barınma yerlerinin yok olduğunu ve bir bütün halinde canlı yaşamın olumsuz etkilendiğini söyleyen Tekin, “Sahibi değil yalnızca bir parçası olduğumuz bu dünya, bu nedenle de bizlere çocuklarımızdan emanettir. Bir bütün olarak Ülkemizde ne sebeple olursa olsun ormanlarımızın yanması ve yakılmasına karşı çıkıyor ve yok olmakta olan alanların kurtarılması için yetkili makamları derhal adım atmaya çağırıyoruz! Halkımıza, kamuoyuna ve basına çağrımız; inancımızın, tarihimizin ve kültürel mirasımız olan doğamızdan, yaşam parçamızdan acılar yükselirken; cümle canlıya, kurda, kuşa sahip çıkılmasıdır” dedi.  (Dersim/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çavuşoğlu: Artık ilave bir mülteci yükü kaldırmamız söz konusu değil

SONRAKİ HABER

Gaziantepspor işçileri haklarını istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...