43 milyon yıllık dört ayaklı balina fosili keşfedildi
Balinaların karadan denize geçiş sürecini izleyen bilim insanları, dört ayaklı balina türüne ait 43 milyon yıllık fosil keşfetti. Phiomicetus anubis adlı balina 3 metre uzunluğunda, 600 kilo.

Görsel:Robert Boessenecker
Balinaların karadan denize geçişinin izini süren bilim insanları, daha önce bilinmeyen dört ayaklı bir balina türünün 43 milyon yıllık fosilini keşfettiklerini açıkladı. Phiomicetus anubis adlı balinanın tahmini vücut uzunluğunun yaklaşık üç metre ve vücut kütlesinin ise yaklaşık 600 kilogram olduğu aktarıldı.
Döneminin en büyük yırtıcısı olduğu tahmin edilen balinanın iskeleti üzerinde yapılan çalışmada, keşfedilen türün Afrika’da bilinen en ilkel balina olduğunu ortaya çıktı. Yeni keşfedilen hem suda hem de karada yaşayan (amfibi) balinanın Mısır’da bulunduğu ve bu türün bir grup soyu tükenmiş balina olan Protocetidae’ye ait olduğunu söyledi.
Fosilin daha sonra üzerinde çalışmak üzere Mansoura Üniversitesi Omurgalı Paleontoloji Merkezine (MUVP) götürüldüğü aktarılırken Phiomicetus anubis adlı balinanın tahmini vücut uzunluğunun yaklaşık üç metre ve vücut kütlesinin ise yaklaşık 600 kilogram olduğu aktarıldı.
Proceedings of the Royal Society B dergisinde yayımlanan makalenin başyazarı MUVP'dan Abdullah Gohar, “Phiomicetus anubis, önemli bir yeni balina türü. Mısır ve Afrika paleontolojisi için kritik bir keşif” dedi.
Araştırmacılar, son fosil keşiflerine rağmen, Afrika’daki ilk balina gelişimlerinin büyük resminin önemli ölçüde bir sır olarak kaldığını söylüyor. (HABER MERKEZİ)
Evrensel'i Takip Et