26 Ağustos 2021 08:44

Garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1'ine bile ulaşamayan Zafer Havalimanı satılıyor

İşletmeci şirket İC İçtaş yetkilisi Abdullah Keleş, Zafer Havalimanını satmak için teklifleri beklediklerini söyledi.

Zafer Havalimanı | Fotoğraf: CeeGee/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Paylaş

Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve garanti edilen yolcu sayısının yüzde 1'ine bile ulaşamayarak dünyada adından söz ettiren Zafer Havalimanının müteahhidi ve işletmecisi İC İçtaş, satış için teklifleri beklediklerini açıkladı.

Bloomberg'e konuşan işletmeci şirket İC İçtaş yetkilisi Abdullah Keleş, Zafer Havalimanını satmak için teklifleri beklediklerini söyledi. Keleş, “Yatırım maliyetimizi ödeyen ve borcu üstlenen kim olursa ona havalimanını devretmeye hazırız” dedi. Şu ana kadar havalimanından bir kuruş kazanmadıklarını öne süren Keleş, devlet garantilerine rağmen her yıl havalimanına sermaye aktarmak zorunda kaldıklarını söyledi.

HATA PAYI YÜZDE 99

50 milyon avroluk yatırım maliyeti olan şirkete devlet, 2012-2020 döneminde toplamda 45,9 milyon avroluk garanti ödemesi yapmıştı.

Havalimanının hizmet verdiği Kütahya-Afyon ve Uşak’ın toplam nüfusu 1 milyon 678 bin kişi iken, havalimanına 2020 yılı için verilen yolcu garantisi 1 milyon 280 bindi. 2020'de havalimanını kullanan sayısı 7429'da kalmış ve hata payı yüzde 99 ile inanması güç bir seviyeye ulaşmıştı.

Pandemi öncesinde de 2019 yılında havalimanının yolcu sayısı, garanti edilen yolcu sayısının sadece yüzde 6'sına ulaşabilmişti.

İC İçtaş, 2044 yılına kadar havalimanını işletme hakkına sahip.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan olduğu dönemde Zafer Havalimanının açılışını yapmıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Brezilya'da yerli halklar toprak hakları için yürüdü

SONRAKİ HABER

"Üniversite kuracağız" diyerek 75 kişiyi toplamda 11 milyon lira dolandırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...