24 Ağustos 2021 20:58

Murat Ağırel, kanser ilaçlarını gümrük fiyatının onlarca katına satan firmaları yazdı

Gazeteci Murat Ağırel, skandal raporun detaylarına ulaştı. Kanser ilaçlarını gümrük giriş fiyatının onlarca katına satan firmaların Takeda, Amgen, Abbvie, Teva İlaç ve Sandoz olduğu ortaya çıktı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Gazeteci Murat Ağırel, CHP Milletvekili  Deniz Yavuzyılmaz'ın ortaya çıkardığı skandal Sayıştay raporun detaylarına ulaştı. Hayati öneme sahip kanser ilaçlarını gümrük giriş fiyatının onlarca katına satan firmaların Takeda, Amgen, Abbvie, Teva İlaç ve Sandoz olduğu ortaya çıktı.

CHP'li Yavuzyılmaz, Sayıştay tarafından 2017 yılında hazırlanan ve yayımlanmayan “Üniversite Hastanelerinin Mali Yapılarının Sürdürülebilirliği Konu Denetim Raporu” başlıklı rapordaki çarpıcı tespitleri Meclis gündemine taşımıştı. Raporda Sayıştay, kanser ilaçlarının gümrükten giriş fiyatı ile Türkiye’deki satış fiyatı arasında onlarca kat fark tespit etmişti. Raporun hasır altı edildiğini söyleyen Yavuzyılmaz, "Gümrük giriş fiyatı 200-300 TL olan kanser ilaçlarını hastanelere 20-30 bin TL’den satmak büyük bir soygundur” demişti.

AKIL ALMAZ FİYAT FARKLARI

Gazeteci Murat Ağırel, ulaştığı raporun ayrıntılarını Yeniçağ'daki köşesinde yayımladı. Raporda bulunan 12 ilaca ilişkin fiyat karşılaştırmasını içeren tabloyu paylaşan Ağırel, vurguncu firmaların adlarını akıl almaz fiyat farklarını şöyle aktardı:

"Takeda adlı bir firma 281 Kutu Nınlaro 2,3 Mg 3 kapsül adlı ilacı CLINIGEN adlı bir firmadan ithal ediyor. Gümrük Giriş fiyatı 468,56 TL, Türkiye satış fiyatı ise 21 bin 693 TL. Aradaki fark yüzde 4530.

Amgen adlı bir firma Blıncyto 38,5 McgLıyofılıze Toz İçeren 1 Flakon (10 ML) ilaç ithal ediyor. İlacın Gümrük giriş bedeli 160,68 TL. Türkiye satış fiyatı 6 bin 862 TL. Aradaki fark yüzde 4271.

Abbvie adlı firma VIEKIRAX 12,5/75/50 mg 56 Film Kaplı Tablet 12184 adet ithal ediliyor. Gümrük giriş fiyatı 2668,06 TL. Türkiye satış fiyatı 33 bin 996 TL.

Teva İlaç, Boractıb 3,5 Mg Iv/Sc Enjeksiyonluk Çözelti için Toz 1 Flakon adlı ilaçtan 10 bin 166 adet ithal etmiş. Gümrük giriş bedeli 53 TL. Türkiye Satış fiyatı 1369,48 TL.

Sandoz adlı firma Ebataxel 300 mg/50 Ml IvInfuzyon için Konsantre Çözelti içeren 1 Flakon adlı ilaçtan 11523 adet ithal etmiş. Gümrük giriş bedeli 73,33 TL. Türkiye satış fiyatı 700,14 TL."

"DEVLET YILLARDIR BU KİRLİ DÜZENİ SEYREDİYOR"

Bu ilaçların büyük çoğunluğunun kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar olduğunu ifade eden Ağırel, "Resmen insan hayatını hiçe sayan, onur ve ahlakı ayaklar altına alan bir düzen. İnsanlar bu ilaçlara ulaşamadıkları için ölüyorlar. Devlet ise yıllardır bu kirli düzeni seyrediyor. Üstelik seyretmekle kalmayıp tespit raporu saklanıyor. O paralarla nasıl huzurlu bir hayat sürebilirsiniz ki, anlamıyorum…" diye yazdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bölge’de eğitimde eşitsizlik derinleşti, yüz yüze eğitim şart

SONRAKİ HABER

İBB Şehir Tiyatroları, yeni sezona "Veba" oyununun prömiyeriyle başlayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...