22 Ağustos 2021 10:32

Kuraklık Toroslar'da bal üretimini vurdu, verim yüzde 60 düştü

Türkiye’nin önemli bal depolarından olan Toroslar'ın zirvesindeki Eğriçayır Yaylası’nda kuraklık nedeniyle verim yüzde 60 oranında düştü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Mustafa ERCAN

Ege'de orman yangınları nedeniyle yok olan bal depolarının ardından Anadolu’da da arıcıları kuraklık vurdu. Türkiye’nin en iyi bal depoları arasındaki Eğriçayır Yaylası’nda geçen yıla göre çiçekler erken kurudu. Bal sağım zamanı gelen arıcılar, geçen yıla göre verimin yüzde 60 düştüğünü ancak balın kalitesinin aynı olduğunu vurguladı. Bal peşinde ömür geçiren arıcılar, açıklamalarında "çevreye duyarlılık" mesajı verdi.

Arıcı Celal Çay, küresel iklim değişikliğinden arıcıların yakından etkilendiğini ve uzun zamandır yağış olmaması nedeniyle verimin düştüğünü söyleyedi.

Çay, "Eğriçayır Yaylası’na iki aydır yağmur yağmadı. Arılarımız kuraklıktan çok etkilendi, çiçek bulmakta zorlandı. Mesleğimiz için zor günler geçiriyoruz. Önümüzdeki yıllar umarım daha güzel olur. Çevreyi koruyarak arılara ve arıcılara destek olabilirsiniz. Örneğin daha az plastik kullanarak, çevreyi kirletmeyerek ve ısınmadaki insan faktörünü azaltarak arıları ve çevreyi koruyabiliriz" diye konuştu.

Gökçe Çay ise "Şu anda Toroslar'ın zirvesinde, 2 bin 450 metre yükseklikte olmamıza rağmen küresel ısınmanın etkilerini artarak görmekteyiz. Özellikle biz kadınlar olarak öncelikle çocuklarımıza ve çevremize bilinçli bir çevre koruma eğitimi veya bilinci kazandırmamız gerek" dedi.

Az da olsa bal sağımı yapmanın mutluluğunu yaşayan Emine Konyalı da "Bu sene ballarımız az oldu, değerini bilin" dedi. (Mersin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Gündüz Ailesi, "Adalet Turu"nda Poyraz ve Aslan ailelerini ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Kayseri'de yurttaşlar aşure etkinliğinde buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...