12 Ağustos 2021 21:37

AB, Taliban'ı müzakereye dönmeye, Afganistan hükümetini Taliban ile çalışmaya çağırdı

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Afganistan'daki hükümeti Taliban ile ilişki kurmaya, Taliban'ı müzakerelere dönmeye çağırdı.

Josep Borrell | Fotoğraf: Pool Moncloa/JM Cuadrado/ Wikimedia Commons

Paylaş

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan'daki hükümeti Taliban ile ilişki kurmaya, Taliban'ı müzakerelere dönmeye çağıran bir açıklama yaptı.

Borrell, yaptığı yazılı açıklamada, Taliban'ın devam eden saldırılarının, çatışmanın müzakere edilerek çözülmesine ve Doha'daki taahhütleriyle çeliştiğini belirtti. Taliban kontrolündeki bölgelerde artan insan hakları ihlallerini kınayan Borrell, "Afganistan'ı siyasi farklılıkları çözmeye, tüm paydaşların temsilini artırmaya ve Taliban ile birleşik bir perspektiften ilişki kurmaya teşvik ediyoruz" dedi

Borrell, AB'nin Afganistan halkına desteğini sürdürmeyi amaçladığını ancak bunun barışçıl ve kapsayıcı bir çözüm ile kadınlar, gençler ve azınlıklar dahil tüm Afganların temel haklarına saygı gösterilmesi şartına bağlı olacağını söyledi.

Taliban'ı müzakerelere devam etmeye çağıran Borrell, şiddetin derhal durdurulması ve kapsamlı, kalıcı bir ateşkes sağlanmasını isteyerek şunları kaydetti:

"Eğitime erişim de dahil olmak üzere, son yirmi yılda kadınlar ve kız çocukları tarafından elde edilen önemli kazanımların korunması kritik önem taşımaktadır. Aksi takdirde, iktidar zor kullanılarak alınırsa ve bir İslam emirliği yeniden kurulursa, Taliban tanınmama, tecrit, uluslararası destek eksikliği ve Afganistan'da devam eden çatışma ve uzun süreli istikrarsızlık olasılığı ile karşı karşıya kalacaktır." (Brüksel/AA)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan yangın ve sel afetleri için yardım kampanyası başlatılması kararı

SONRAKİ HABER

Otomobilde ÖTV matrahları artırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...