12 Ağustos 2021 11:51

Uzmanlar faiz kararını değerlendirdi: MB, bir kez daha piyasa gerçeklerine boyun eğdi

Erdoğan’ın “faiz oranlarında düşüşe geçiyoruz” açıklamasına rağmen Merkez Bankası’nın faiz oranını yüzde 19 düzeyinde sabit tutmasını uzmanlar değerlendirdi.

Tayyip Erdoğan (sağda) | Fotoğraf: Mustafa Kamacı/AA / Merkez Bankası İdare Merkezi (solda) | Fotoğraf: AA

Paylaş

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizi oranını yüzde 19 oranında sabit tuttu. Erdoğan, “Bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil. Faiz oranlarında da düşüşe geçiyoruz, yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz, bize yüksek enflasyonu getirecektir” demişti. Merkez Bankası, piyasaların beklentisi doğrultusunda hareket etti.

Merkez Bankasının faiz kararını iktisatçılar yorumladı.

“MERKEZ BANKASI BİR KEZ DAHA PİYASA GERÇEKLERİNE BOYUN EĞDİ”

Prof. Dr. Murat Birdal, “Başkanlar değişiyor Merkez Bankası ile hükümet arasındaki faiz çatışması değişmiyor. Merkez Bankası bir kez daha Cumhurbaşkanı’nın söylemine karşılık piyasa gerçeklerine boyun eğdi. Danışıklı dövüş mü, yoksa söylemler sertleşecek mi pek yakında göreceğiz” ifadelerini kullandı.

“PİYASALARIN FENDİ SARAY’I YENDİ”

Prof.Dr. Hayri Kozanoğlu, “Piyasaların fendi Saray’ı yendi” dedi.

“MERKEZ BANKASI, SİNYALİNİ GÖNDERMİŞ”

Ekonomist Uğur Gürses şunları söyledi: "TCMB Beştepe'ye, 'Cari işlemler dengesi iyileşmeden faiz indiremem' sinyalini göndermiş... Bunun anlamı, 'faizi düşürürsem kuru dengeleyecek bir döviz girişi yok' demek."

Ekonomist Mustafa Sönmez ise dün yaptığı "TCMB yarın faiz indirme kararı alır mı? TÜFE %19, politika faizi %19 iken faiz indirimi, TL'den dövize kaçışa davet çıkarmaktır. Bunu göze almış olabilir mi Saray? Bu kadar bile bile lades için çok sıkışmış olmak lazım. Ben indirime ihtimal vermiyorum. Eylül'ü beklerler" açıklamasını kararın açıklanmasından sonra alıntılayarak, "Dediğimiz gibi oldu; Ağustos’da da faiz değişmedi" dedi. 

 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan, katıldığı canlı yayında ağustos ayıyla birlikte enflasyon oranlarında düşüşün başlayacağını söylerken, “Bunu da özellikle buradan bir yerde ben de sinyalimi belli yerlere herhalde vermiş oluyorum, çünkü bundan böyle enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, zira faiz oranlarında da bir defa düşüşe geçiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, “Yüksek faiz yok. Çünkü yüksek faiz bize yüksek enflasyonu getirecektir. Ama düşük faiz de bize düşük enflasyonu getirecektir. Ağustos ayı kırılma noktasıdır ve Ağustos ayıyla birlikte artık biz de düşük enflasyona inşallah geçeceğiz" demişti. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Seyit Torun: Açıklanan fındık fiyatıyla üretici değil karteller kazandı

SONRAKİ HABER

Bir haftada vaka sayısı en çok artan iller: Rize, Batman, Diyarbakır, Artvin, Bingöl

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...