07 Ağustos 2021 10:39

3 ayda 16 gazeteci gözaltına alındı

Medya İzleme Raporu’nda; nisan, mayıs ve haziran ayları içinde en az 16 gazetecinin gözaltına alındığı, 81 davada 179 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı belirtildi.

İstanbul'da gazetecilerin eylemi | Fotoğraf: Meltem/Evrensel

Paylaş

GAZETECİLER Cemiyeti’nin, Avrupa Birliği (AB) desteğiyle yürüttüğü ‘Demokrasi İçin Medya, Medya İçin Demokrasi Projesi’ kapsamında 2021 yılının nisan-mayıs-haziran dönemine ilişkin hazırladığı Medya İzleme Raporu’nda; 3 ay içinde en az 16 gazetecinin gözaltına alındığı, 81 davada 179 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı belirtildi.

Mahkemelerin yanı sıra yüksek yargı organlarının gazetecilerle ilgili kararlarını da kapsayan raporda; RTÜK ve Basın İlan Kurumu (BİK) uygulamalarına, medya ekonomisine ve siyasetle ilişkisine, Türkiye’de haber üretiminin önündeki engellere vurgu yapıldı.

6 AYDA 55 GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI

Raporda; yılın ilk 6 ayında saldırıya uğrayan gazeteci sayısının 55’e ulaştığı, nisan-mayıs-haziran aylarında ise en az 15 gazeteci-yayıncının saldırıya uğradığı aktarıldı. Bu süreçte siyasilerin ve resmi görevlilerin gazetecileri hedef göstermeyi sürdürdüğüne vurgu yapıldı.

3 ay içinde en az 16 gazetecinin gözaltına alındığı, 81 davada 179 gazeteci ve basın çalışanının yargılandığı belirtilen raporda; medya çoğulculuğu önündeki en büyük engelin, kamu kaynağına bağımlı medya düzeni olduğuna dikkat çekildi.

KUTUPLAŞMIŞ YAPI SÜRÜYOR

Medya Ekonomi-Politiği başlığında medya sahipliğinin ve medyanın hükümetle ilişkisinin değerlendirildiği raporda; iktidar yanlısı medyaya aktarılan kamu kaynağı da irdelendi. Kamu bankaları ve kamu idaresindeki şirketlerin satın aldığı reklamların yanı sıra BİK’in resmi ilanlar yoluyla gazetelere aktardığı kaynak ve gazetelerin tiraj tablosu da raporda yer aldı.

Raporun “medya sahipliği” bölümünde ise medyanın kutuplaşmış yapısına dikkat çekildi ve şöyle denildi: “Türkiye’de medya sahipliğinin iktidar yanlısı-iktidar karşıtı şeklinde ikiye bölünmüş, kutuplaşmış yapısı sürüyor. Yayın sayısı çok olsa da bu kutuplaşmış yapı içinde medya çoğulculuğundan söz etmek mümkün değil. Bunun bir diğer nedeni mevcut çapraz tekelleşme. Medyada tekelleşmenin ulaştığı son aşama olarak gazete, radyo, televizyon, dijital mecra, kitap yayını, basım, dağıtım, reklam gibi çeşitli alanların tek elde toplanması, yayın içeriklerini de tek yanlı ve tek sesli hale getiriyor.”  (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sedat Peker'den “Burhan Kuzu, Zindaşti, Ümitcan Uygun, Aleyna Çakır” iddiaları

SONRAKİ HABER

İklim krizinin de orman yangınlarının da sorumlusu küresel sermayedir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...