28 Temmuz 2021 09:15

Türk-İş’in araştırmasına göre açlık sınırı 3 bin liraya yaklaştı

Türk-İş araştırmasına göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden açlık sınırı 2 bin 903 lira olarak belirlendi.

Fotoğraf: Eda Aktaş/Evrensel

Paylaş

Türk-İş’in, emekçilerin geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı “Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması”nın 2021 yılı temmuz ayı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, bu ay 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 2 bin 903 lira olarak belirlendi.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen “yoksulluk sınırı” ise 9 bin 457 lira oldu.

Bekar bir emekçinin “yaşama maliyeti” de aylık 3 bin 546 lira olarak hesaplandı.

Ankara’da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 1,35 artış gösterdi.

Yılın ilk 7 ayı itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 12.10’u bulurken gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 20,65 oldu.

YAŞ SEBZE-MEYVE FİYATLARINDA ARTIŞ DEVAM ETTİ

  • Araştırmaya göre; süt, yoğurt, peynir grubunda; bu ay süt ve yoğurt fiyatında artış tespit edilirken peynir fiyatı -şimdilik- aynı kaldı. Fiyat artışları ayın ilk haftası itibariyle etiketlere yansıdı.
  • Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; Kurban Bayramının da etkisiyle et ile sakatat (ciğer, yürek, böbrek) fiyatı aynı kaldı ve fakat tavuk fiyatında artış görüldü. Sona eren balık sezonu nedeniyle, çoğu balıkçı kepenk kapatırken açık olan sınırlı satış yerlerinde kültür balıkları yine ağırlıklı oldu ve fiyatı ortalamada aynı kaldı. Yumurta fiyatı bu ay da artış gösterdi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatı bu ay değişmedi.
  • Yaş sebze-meyve fiyatları, özellikle sebzedeki fiyat gerilemesi nedeniyle ortalamada düştü ve bu durum mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Geçen ay kilogramı ortalama 7.90 olan taze sebze-meyve fiyatı bu ay 7.33 TL olarak hesaplandı. Ortalama sebze kilogram fiyatı geçen ay 7.21 TL iken bu ay yine 6.31 TL’ye geriledi. Ortalama kilogram meyve fiyatı ise değişmedi, bu ay 8.55 TL olarak hesaplandı (geçen ay 8.54 TL).
  • Bu ay, 13 sebze ve 11 meyve olmak üzere toplamda 24 üründeki fiyat değişimi izlendi ve hesaplamaya temel oldu. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi pazarda yaygın bulunan mevsim ürünleri esas alındı. Ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebzenin toplam miktarından hareket edildi.
  • Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; beklenen ve aylardır yürürlüğe girmeyen ekmek zammı bu ay yüzde 16,67 oranıyla uygulamaya kondu. Düşük gelirli ailelerin sıklıkla tükettiği ekmeğe yapılan zam aile bütçesini olumsuz etkiledi ve harcamaları artıran temel unsur oldu. Un ve irmik fiyatı ile bulgur fiyatı değişmedi, ancak pirinç fiyatında artış görüldü.
  • Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçek yağı fiyatı aynı kaldı. Siyah ve yeşil zeytin ortalama fiyatı da değişmedi. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb.) ürünlere bayram döneminde indirim uygulandı. Baharat ürünleri (kimyon, nane, karabiber vb.) ile çay ve ıhlamur fiyatı değişmedi. Aynı şekilde, bal, pekmez, reçel, şeker, tuz ve salça fiyatında da farklılık olmadı.

(EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Mimarların mücadelesi sonuç verdi, Anıtkabir'deki otomatlar kaldırılıyor

SONRAKİ HABER

Kuzey ve Güney Kore arasında 1 yılın ardından ilk telefon görüşmesi gerçekleştirildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...