25 Temmuz 2021 13:18

Mültecilere yönelik saldırılara tepki: Dönme olasılıkları yok, artık misafir değiller

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart, mültecilere yönelik ırkçı saldırılara dair "İktidar ve muhalefet söylemleriyle hiyerarşi üretip mültecilere sopa sallıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Fotoğraf: Cem Genco/AA

Paylaş

Sevda AYDIN

AKP-MHP iktidarının söylemleri toplumun farklı kesimleri içerisinde kutuplaştırıcı ve ırkçı saldırılara neden oluyor. İktidarın söylemleri üzerine önce HDP İzmir il binasına ardından Marmaris ilçe binasına saldırılar yaşandı; daha sonra ise Ankara, Konya ve Afyon’da mevsimlik tarım işçilerine yönelik ırkçı saldırılar yaşandı. Mülteciler de sistematik olarak ırkçı saldırıların hedefi oluyor. Özellikle son dönemde Taliban’ın saldırılarından kaçan Afganlar ile bayram vesilesiyle gündem olan Suriyeli mülteciler ırkçı söylem ve saldırılara maruz kaldı.

Irkçı politikaları değerlendiren Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Üstün Reinart iktidar ve muhalefetin söylemleriyle hiyerarşi üretip mültecilere sopa salladığını söyledi.

"GÜVENLİ BİR YERDE YAŞAMAK ULUSLARARASI BİR HAK"

İktidar politikasının yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz hafta Suriye ve Afgan mültecileri hedef alarak, seçildikleri taktirde ülkelerine geri gönderecekleri sözlerine dikkati çeken Reinart, muhalefetin de zulüm ve işkence nedeniyle ülkesini terk ederek daha iyi ve güvenli bir yer umuduyla yola düşen mültecileri yük olarak gördüğünü söyledi. Reinart, iktidar ve muhalefetin söylemleriyle hiyerarşi üretip mültecilere sopa salladığını ifade ederek, “Oysa halen çözümün olmadığı, savaşın devam ettiği Suriye’de mültecilerin gidecek bir evleri yok” dedi. Kılıçdaroğlu’nun geri göndermek istediği mültecilerin güvenli geçiş ve güvenli yaşam gibi pek çok sorunu görmezden gelerek hareket ettiğini belirten Reinart, mültecilerin istedikleri ülkeye geçme haklarının uluslararası alanda kabul edildiğini hatırlattı.

"DÜŞMANLIK TETİKLENİYOR"

Dünya ve Türkiye’de hak odaklı bir mülteci politikasının ortaya konulması gerekirken mülteci düşmanlığının sistematik bir şekilde tetiklendiğini vurgulayan Reinart, mültecileri insan hakları öznesi olarak görenlerin ise hedef gösterildiğine dikkati çekti.

Türkiye’de 2011 yılından bu yana Suriyeliler dışında Irak, Afganistan ve diğer başka ülkelerden gelen yaklaşık 4 milyon mülteci olduğunu hatırlatan Reinart, “Çok iyi bilinmesi gerekir ki geri dönme olasılıkları yok, artık ‘misafir’ değiller. Dolayısıyla başta devlet olmak üzere bütün toplumun mültecilerle birlikte yaşamı yeniden kurmak üzere harekete geçmesi gerekiyor” diye konuştu.

"SALDIRILAR KAN DONDURUCU"

Ankara, Konya ve Afyon’da Kürtlere yönelik ırkçı saldırılara da dikkat çeken Reinart, saldırıların kan dondurucu derecede korkutucu olduğunu söyledi. Reinart, insanlığa karşı işlenen her türlü ırkçılığa karşı ortak mücadele çağrısında bulundu. (İzmir/MA)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda ilk madalyalarını aldı

SONRAKİ HABER

"İklim değişiklinin doğal sonucu olarak yağışlar devam edecek"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...