14 Temmuz 2021 07:29

Su taşıyan kanallar kapatıldı, Tuz Gölü’nde binlerce flamingo yavrusu öldü 

Tuz Gölü’nde bu yıl da binlerce flamingo susuzluk nedeniyle yaşamını yitirdi. Doğa fotoğrafçısı Fahri Tunç: Beş bin tane yavrudan bir tanesi bile sağ kalmadı. Umutla, yaşayan bir yavru arıyoruz.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Türkiye’nin en büyük turna (flamingo) yaşam alanlarından birisi olan Tuz Gölü’nde bu yıl da binlerce turna yavrusu susuzluk nedeniyle yaşamını yitirdi. Turna yavrularının ölümüne “flamingo kreşi” adı verilen bölgeye su taşıyan kanalların arazilerini sulamak isteyen köylüler tarafından kapatılmasının neden olduğu ileri sürüldü. Binlerce ölü turna yavrusunu görüntüleyen doğa fotoğrafçısı Fahri Tunç, “Oturup ağladım! Çocuklarıma gösterebileceğim hiçbir şey kalmadı bu dünyada” diye konuştu.

DOĞA FOTOĞRAFÇISI KATLİAMI GÖRÜNTÜLEDİ

Önceki gün sosyal medyada yayılan fotoğraflar ve video görüntülerinde Tuz Gölü’nde binlerce turna yavrusunun öldüğü ortaya çıktı. Birkaç yıl önce de doğa fotoğrafçısı Emel Sarıgül tarafından çekilen benzer fotoğraflar haberlere konu olmuştu. Bu yıl da ölü turna yavrularının görüntüleri yine bir Doğa Fotoğrafçısı Fahri Tunç tarafından çekildi.

KÖYLÜLER FLAMİNGOLARA GİDEN SUYUN ÖNÜNÜ KESEREK TARLALARINA AKITMIŞ!

Korkunç görüntülerle ilgili görüştüğümüz Fahri Tunç yaklaşık 8 yıldır flamingoları izlediğini söyledi. Bu gözlemler esnasında normal flamingo ölümleri ile karşılaştığını, ancak hiç bu derece büyük bir kıyımın olmadığını söyleyen Tunç bunun nedeninin Konya ovasına su taşıyan kanalların köylüler tarafından kapatılarak suyun tarlalara verilmesi olduğunu iddia etti. “Turnaların yavrulama ve beslenme alanına gelen suyun kesilmemesine dönük böyle bir protokol var. Ancak bizim insanımız malum, bir şeyin ucunu gösterirseniz tamamını ister. Bu yıl kurak geçince, protokole rağmen kanallarla taşınan Konya’nın atık suyu ve dere suyunun önünü keserek suyu tarlalarına yönlendirmiş köylüler. Ortaya bu görüntüler çıktı maalesef” dedi.

“OTURUP AĞLADIM!”

Görüntüleri Konya Gölyazı tarafında çektiğini belirten Tunç, flamingoların Aksaray tarafında yumurtladıklarını ve beş kilometrelik bir yolu yürüyerek bellenme alınana ulaştıklarını söyledi. Tunç, “Bölgede su olmayınca bütün yavrular ölmüş. Beş bin tane yavrudan bir tanesi bile sağ kalmadı! Tuz gölünde bir tane yavru yok şu anda” dedi.

Tunç bu korkunç manzarayı görüntülerkenki duygularını ise şu sözlerle anlattı; “Oturdum ağladım. Çocuklarıma gösterebileceğim hiçbir şey kalmadı bu dünyada!..”

“ŞU ANA KADAR YAŞAYAN YAVRUYA RASTLAMADIK”

Görüntülerin hızla yayılması ve büyük tepkiye yol açmasının ardından dün akşam jandarmanın bölgeye giderek devriye gezdiği ve alana kimsenin girmesine izin vermediği öğrenildi. Bu sabah görüştüğümüz Fahri Tunç önceki gün geceyi alanda geçirdiğini ve dün sabah itibariyle drone uçurarak yaşayan bir turna yavrusu olup olmadığını öğrenmeye çalıştıklarını belirterek, “Maalesef şu ana kadar yaşayan bir yavru tespit edemedik. Ajanslar ve diğer medya organları da gelmeye başladı bölgeye. Biz de umutla, yaşayan bir yavru arıyoruz” dedi.

“BUNUN SONU FACİA OLUR DİYE YILLAR ÖNCE UYARMIŞTIM”

Uzun yıllar bölgede doğa fotoğrafçılığı yapan Emel Sarıgül, “Orada olduğum zamanlarda durumun bu hale geleceğini gördüm. Toplanalım, bir şeyler yapalım. Bunu sonu facia olacak dediğim zamanlarda bu sonu görüyordum. Bu kaçınılmazdı! İçim acıyor! Gölleri kurutuyoruz, habitatı yok ediyoruz” dedi.

DEVLETİN AJANSI HABER YAPTI AMA VALİLİK SOSYAL MEDYADAN ÖĞRENDİ

Konya Valiliğince, Tuz Gölü'ndeki flamingo ölümlerine ilişkin araştırma ve soruşturma başlatıldığı bildirildi. Valilikten yapılan açıklamada, "13 Temmuz 2021 tarihinde kamuoyuna yansıyan, Tuz Gölü'nün Konya-Cihanbeyli Gölyazı bölgesindeki flamingo ölümleriyle ilgili Valiliğimizce gerekli araştırma ve soruşturma çalışmaları başlatılmıştır” denildi. Oysa konu 6 Temmuz’da devletin haber ajansı AA’da 6 Temmuz’da haber olmuştu. Bu durum, sosyal medyada gündem olmasa Valiliğin harekete geçmeyeceği yorumlarına neden oldu.

Valilik açıklamasında ayrıca, bölgede yapılacak çalışmalarla ilgili komisyon oluşturulduğu belirtilerek “flamingoların yaşam döngüsünü olumsuz etkileyen hususlar ve alınabilecek ek tedbirlerle ilgili Valiliğimizce oluşturulan uzman komisyon, alanda incelemeler yapmaktadır" denildi.

ÖNCEKİ HABER

"Yerli tütün üreticis daha kooperatif kuramadan 3 büyük şirket piyasayı ele geçirmiş"

SONRAKİ HABER

Dink davasının gerekçeli kararı açıklandı: Kayıtlar silindi, deliller yok edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa