12 Temmuz 2021 13:20

Prof. Dr. Kaboğlu: Torba yasa teklifi yasalaşırsa, "sürekli OHAL" başlayacak

CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Meclis'te bu hafta görüşülecek torba yasa teklifi yasalaşırsa, 'sürekli OHAL' başlayacak uyarısında bulundu.

Anayasa Hukukçusu ve CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu | Fotoğraf: Erdost Yıldırım/EVRENSEL

Paylaş

TBMM’nin bu haftaki gündeminde, “Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmeleri yer alacak. Teklifin, Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki çalışmaların bitimiyle, Genel Kurul’da yasalaşması bekleniyor. CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi İbrahim Kaboğlu, teklif yasalaşırsa sürekli OHAL'in başlayacağını ve AKP'nin önümüzdeki seçimlere yönelik olarak OHAL ortam ve koşullarının şimdiden hazırlandığını belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi İbrahim Kaboğlu, 108 uluslararası antlaşma hariç, 27. yasama dönemi içinde yasalaşan 80 kanunun 45’inin “torba” usulle geldiğini belirterek, 25 maddeden oluşan bu teklif ile de 18 kanunda ve 2 kanun hükmünde kararnamede değişiklik getirildiğine dikkat çekti.

BİTMEYEN OHAL

Kaboğlu, teklifin OHAL’e ilişkin maddesiyle ilgili olarak, ilk olarak 2015’te yürürlüğe giren “İç Güvenlik Yasası”nın (6638), idari makamlara verdiği geniş yetkilerle ve hak ve özgürlükleri aşırı sınırlandırmasıyla, “fiili OHAL” olarak başladığını ve 21 Temmuz 2016’den itibaren ise 'resmi OHAL' olarak sürdürüldüğünü belirterek şöyle devam etti: "24 Haziran seçimlerinden sonra başlayan 27. Yasama Döneminin ilk yasası olan 7145 sayılı kanunla da, içerisine OHAL KHK hükümleri doldurulmuş olan metin, 'yasa yoluyla OHAL' ilanından başka bir şey değildi. Son olarak gelen teklif de yasalaşırsa, 'sürekli OHAL' başlayacak”.

Kaboğlu, Meclis kapanırken, 25 maddelik ama 18 kanunda değişiklik yapan torba teklifinin arasına yerleştirilen OHAL maddelerinin de gösterdiği üzere; geçen 7 yılda, AKP’nin, FETÖ’nün “siyasi ayağı”nın ortaya çıkarılması bir yana, kendi bekası için böyle yasaları çıkarmaktan başka bir çaba göstermediğini söyledi ve önümüzdeki seçimlere yönelik olarak OHAL ortam ve koşullarının da şimdiden hazırlandığını belirtti.

7145 SAYILI YASA İLE BAŞLICA NELER ÖNGÖRMÜŞTÜ?

Valiye şüpheli gördüğü kişiyi 15 gün şehirden atma yetkisi ile toplantı ve gösterileri engelleme yetkisi. Kamuya açık alanlarda gece vaktinin başlamasıyla, kapalı alanlarda 24.00’ten sonra toplantıların yasaklanması.  Yüksek öğretim kurumlarından ihraç edilenler, eski kurumlarına dönemeyecek. Göreve iadesine karar verilen kişiler tazminat talebinde bulunmayacak. İlgili kamu kuruluşları üç yıl süre ile, Anayasa’daki güvencelere uymadan kamudan ihraç işlemlerine devam edebilecek.

CUMHURİYET’İN 100. YILINA OHAL YASALARIYLA GİDİLECEK

Anayasa hukuku Profesörü İbrahim Kaboğlu, Cumhuriyet’in 100. yılına doğru gidilirken teklifle getirilen OHAL düzenlemeleriyle, demokratik siyaset alanının daraltılarak, önümüzdeki genel seçimlerin, Cumhurbaşkanı seçiminin ve yerel seçimlerin, örtülü bir olağanüstü hal rejimi dahilinde gerçekleştirilmesinin amaçlandığını ve böylece, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında gerçekleştirilen anayasal darbenin ve parti başkanlığı yoluyla tek adam yönetiminin ayakta tutulması için, hukuk devletine yeni bir darbe vurulmasının tasarlandığını ifade etti.

3 YIL DAHA UZATILIYOR

OHAL’deki birçok uygulamanın yasalaştırılması olan 7145 sayılı Kanun’un süre kaydı olan maddelerde öngörülen sürelerin uzatılması öneriliyor. Gözaltı süreleri Anayasa madde 19’daki kısıtlamayı aşacak şekilde üç yıl için düzenlenmişti; bu süre üç yıl daha uzatılarak altı yıla çıkarılıyor. İlgili kamu kuruluşlarının, Anayasa’daki güvencelere uymadan kamudan ihraç işlemlerine üç yıl daha devam edebilmesi düzenleniyor.TMSF’nin OHAL ve terör iltisakı sebebiyle şirketlere kayyum olarak atanmasının üç yıl daha uzatılması öngörülüyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Emekliler sefalete terk ediliyor’

SONRAKİ HABER

Babacan: Kürtlerin doğuştan sahip oldukları hakları pazarlıksız, derhal tanıyacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...