04 Temmuz 2021 13:08

Eczacılık öğrencilerinin yeni açılan fakülteler nedeniyle gelecek kaygısı artıyor

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Bölümü öğrencileri, giderek çoğalan Eczacılık Fakültelerinin eğitimin niteliğini düşüreceğini belirtilerek işsizliğin de artacağına vurgu yaptı.

Fotoğraf: aylamillerntor/Flickr (CC BY-ND 2.0)

Paylaş

Melodi TAŞ
Ankara

Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Bölümü öğrencileri, sonuncusu Fenerbahçe Üniversitesi’nde olmak üzere sürekli sayısı artan eczacılık fakültelerine dair tepki gösterdi. Öğrenciler giderek çoğalan Eczacılık Fakültelerinin eğitimin niteliğini düşüreceğini belirtilerek fakülte sayısının artmasıyla işsizliğin de artacağına vurgu yaptı. Öğrencilerin gelecek kaygısı giderek artıyor.

Türkiye’de Eczacılık Fakültesi sayısı 57’ye ulaştı. Türkiye Eczacılar Birliği yayınladığı bildiri ardından 1 Temmuz günü gerçekleştirdiği eylemde ‘’Fakülte sayısında doz aşımı’’, ‘’Salgınla mücadele edebiliriz ama işsizlikle değil’’ yazılı dövizler ön plana çıkmıştı. Eczacılık Fakültesi öğrencileri de duruma ilişkin rahatsızlıklarını dile getirdi. 3. Sınıf öğrencisi Salih Çırak:, ‘’ Öncelikle Ankara’da gerçekleştirilen eylemi kesinlikle doğru buluyorum. Ben bir eczacılık öğrencisi olarak her gün yeni bir Eczacılık Fakültesi açılmasına karşıyım. Artık buna bir dur denilmeli. Hatta bu durumda mesleki yeterliliğin kazanılamayabileceğini bile düşünüyorum. Artık nitelikli bir eğitimin önemsenmediği sadece rakamların konuşulduğu bir sistem içerisindeyiz. Geçtiğimiz 1.5 sene içerisinde dünya kaotik bir pandemi içerisindeydi. Hala da içerisinde. Eczacılık uygulamalı bir eğitimi gerektiren bir bölüm. Bunu sağlayamamayı dert edinmeyip yeni fakülteler açılarak eksiklerin giderilebileceğinin düşünülmesini anlamıyorum. Bu hamlelerle mesleğimize kelepçe vuruluyor. Ben bir eczacılık öğrencisi olarak gelecek kaygısı yaşıyorum. Mezun sayıları her geçen sene artıyor ve bu da bizi darboğaza sokuyor. Yapılacak hamleler yeni fakülteler açmak değil mesleki açıdan gençlerin önünü açmak olmalıdır’’ dedi.

4. Sınıf öğrencisi Şevval ise, ‘’Her gün yeni bir eczacılık fakültesinin açılması fakültelerin eğitim niteliğinin düşmesine ve mezun sayısı artmasına buna karşılık iş alanında bir genişleme olmayacağından işsizliğe yol açacaktır.  Bu durum da elbette bendeki gelecek kaygısını oldukça artırıyor’’ diye konuştu.

"GELECEK KAYGISINI ARTIRIYOR"

4. Sınıf bir eczacılık öğrencisi de  "TEB’in yaptığı eylem, bu konu hakkında bir işe yarar mı bilmiyorum ama tepkimizi göstermek açısından denenmesi gereken bir yol bence. YÖK’ün acilen yeni eczacılık fakülteleri açmayı bırakması gerekiyor. Böyle ilerleyen bir süreç fakültelerde yeterli ve nitelikli akademisyen bulunmamasına, mezun olan öğrencilerin sayısı artarken bunu karşılayacak istihdamın olmaması gibi kötü bir şeye yol açacaktır. Bu gibi durumlar gelecek kaygımı artırıyor. Eczane açmamız için bekleyeceğimiz sıranın gelmesi zor dolayısıyla akademiye de yönelen çok oluyor ama orada da kadro sıkıntısı var elbette. Mevcut işleyiş için yapılabilecek tek şey eczacılık fakültesi kontenjanlarının azaltılması ve eczacılık mezunlarına istihdam sağlanması olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

"İŞE YERLEŞTİRME ORANINA GÖRE FAKÜLTELER AÇILMALI"

4. Sınıf başka bir eczacılık öğrencisi ise, ‘’Daha önce üniversite rektörümüz YÖK Anadolu Projesi kapsamında üniversitemizdeki öğretim üyelerinin yeni açılan üniversitelere ders vermeye gideceğini  'genç üniversitelerin' buna ihtiyacı olduğunu söylemişti. Yani bu kısaca yeni üniversiteler açılıyor ama orada eğitim verecek öğretim görevlileri yok demekti. Daha çok kısa bir süre önce bunu yaşadıktan sonra yeni eczacılık fakültelerinin açıldığını öğrendik. Akademik kadrosu, fiziki şartları yeterli mi diye düşünmeden yeni fakülteler açıyorlar. Var olan fakültelerin kontenjanlarını neredeyse amfide boş tek bir sıra kalmayacak şekilde artırıyorlar. Bu durumun karşısındayım. Bu hem bu mesleği yapacak bizlerin mesleksel olarak niteliğini düşürüyor hem de bizleri işsiz bırakıyor. Yeni fakülteler açılacaksa bu donanımlı bir akademik kadro ve gerekli koşullar sağlanarak, işe yerleşme oranı gözetilerek karar verilip açılmalıdır. Böylesi kabul edilemez’’ dedi.

ÖNCEKİ HABER

HDP, Ömer Faruk Gergerlioğlu için cezaevi önünde "adalet nöbeti"ne başlıyor

SONRAKİ HABER

Bitişiğindeki bina yanarken tıraşa devam etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...